neděle 20. dubna 2025

Kousek sváteční konverzace

O řepě nejvíce


Šuplík - cca před třemi lety (plus/mínus)


Přicházím po práci domů a jen pár minut po mně dorazí i potomci.

Dějství prvé - dcera:
Ahoj mami, možná sis toho už všimla, něco jsme ti koupili. 
Je to ten pekanový pletenec. Původně byly dva, ale pak jsme si řekli, kdo by slavil svátek na Hitlera a jeden ti snědli.
A Tom si pak dal řepu. Ale děsně mu nechutnala...

Dějství druhé - syn:
Bylas nakoupit? Fakt ne? Tady nebyla žádná zelenina. Jsem si musel dát řepu. Tady jsem ti trochu nechal, na ten svátek... A taky jsem za tebe snědl ten pletenec, abys pak nenadávala, že z toho přibereš...


Je mi oné pomlouvané zeleniny z čeledi laskavcovitých líto a začínám ji krapet obhajovat:
"Co proti řepě máte? Vždyť i v té pohádce jí všichni tak chtěli."
"Jo, chtěli se jí zbavit," podotkne suše syn.

Načež oba potomci zahájí odbornou diskuzi na téma - řepa:
Ta pojednává mimo jiné o tom, kterak i v té klasické pohádce pro nejmenší nikomu nechutnala. Ani krtkům a veškerým možným škůdcům (slimáky nevyjímaje), proto jim tak narostla a zabírala na zahradě plno místa... 

Zakončení - dcera:
Já jsem dnes tvé oblíbenější dítě, že? 
...
Když jsem ti nedala řepu. 


------

PS: Ale stejně si, i po té jejich "odborné" debatě, myslím, že řepa až tak zlověstně špatná není, ačkoli v dětství jsem ji taky moc ke štěstí nemusela a jako dárek mi jednou bohatě stačila.

Zajímavý, veskrze pozitivní, článek je o ní např. zde: Síla červené řepy  Zmiňuje mimo jiné její prospěšnost při potížích s vysokým krevním tlakem či při cukrovce. A taky důležitou informaci, že "Červená řepa patří do stejné čeledi jako červená řepa", což se hodí vědět. 
Ovšem jinde se zas člověk může dočíst tuto až pohádkově laděnou větu: 
"Přesto se jí stále nedaří zbavit pověsti jídla se zemitou chutí, které se hodí leda pro chudé venkovany."  (Pokud teda risknou, že jim nezabere celou zahradu.)  


15 komentářů:

  1. Hm, hm, hm... Teď mi začalo vrtat hlavou, proč se říká "být zdravý jako řípa".
    Ale buď ráda, že na tebe ta řepa nezbyla. Což když v ní bylo háďátko řepné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni mi právě tu řepu, co jim nechutnala, laskavě ponechali - a teď už jen doufám, že tam to háďátko nebylo :-)

      Jinak taky mi to teď začíná vrtat hlavou. Jestli to nesovisí s tou pohádkou, že jim tak hodně narostla... :-)

      Vymazat
  2. Repa? Miluju! Bohuzel jsem z nasi rodiny jedinej retroagrogurman, kterymu chutna, takze si ji stejne musim davat potajmu v jidelnach a hospodach. Protoze varit pro sebe se mi proste nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ještě, že ta možnost tajného "užívání si" je :-)
      U nás není vyloženě ostrakizovaná, ale její výsluní je celkem dost proměnlivé :-)

      Vymazat
  3. Z dětských let si pamatuji na povozy s naloženou cukrovou řepou. Ale to u nás cukrovarnictví ještě něco znamenalo. Po vstupu do EU jsme odsouhlasili, resp. pan eurokomisař Telička na to přistoupil, že Česko v rámci dělby práce se výroby cukru vzdá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po privatizaci sice zanikla spousta malých závodů, ale jen cukrovar v Dobrovici nakupuje cca 30x více cukrové řepy než v roce 1992. Takže likvidace českého cukrovarnictví je obecně oblíbený omyl.

      Vymazat
    2. Zajímavé, asi se někde nedali :-)

      ad gůglení:
      Ještě v 90. letech minulého století u nás existovalo asi 50 cukrovarů, dnes jich ale zbylo pouhých sedm, dva v Čechách a pět na Moravě. Největší cukrovar na Moravě stojí v Hrušovanech nad Jevišovkou a jeho výrobky nesou značku Korunní cukr.

      Vymazat
    3. Ad Rowdy:
      TTD = Thurn-Taxis Dobrovice (nyní Tereos). Pan hrabě se prostě nedá!

      Vymazat
  4. Červená řepa patřila dlouho k mým velmi neoblíbeným jídlům. A pak jsem objevil řecký "pantzariasalata" ze speciálně naložené červené řepy s česnekem a olivovým olejem a zamiloval jsem si to :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně rozumím, mi takto v řecku chutnala červená řepa v zakysané smetaně. Očividně se tam s její přípravou umí lépe popasovat než naše školní jídelny :-)

      Vymazat
  5. Tak to ja mám cviklu v celku rada, nakladaná ako pochutina k mäsu veru môže byť :-) Ale aj iba uvarená mi nerobí problém :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, taky mám docela ráda tu nakládanou, i když ve školní družině jsem se jí kdysi docela vyhýbala :-)

      Vymazat
  6. Tož to.mi připomnělo jednu povidku od Lacocka, kde rodina pripravila oslavu Svatku matek...Vsichni si to nakonec uzili, jen matka zustsla doma s vařila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně :-) Článek nebyl ani tak o řepě, jako tom bezprávi na matce spáchaném (snězená část dárku) :-)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.