Pečení žitného kváskového chleba mě zatím stále baví. Pokaždé chutná trochu jinak, ale vždy je výborný.
V srpnu založený kvásek už začíná mít sílu a dnes bych řekla, že chleba naskočil nejlépe. No, nejen naskočil. Spíš se trochu dral ven z formy... Ovšem voní náramně.
Zatím netuším, jaký bude, krájet se má až po řádném vychladnutí - nejlépe prý aspoň dvanáct hodin po upečení, což zatím vnímám jako nejtěžší část postupu.
Recept mám prozatím k dispozici jen v konverzaci v mobilu, takže ať jej stále nemusím dohledávat, vložím jej zde. Bohužel se mi nepovedlo najít jej na netu, tak přikládám jen kopii obrazovky.
1) Recept na žitný chleba, zmiňovaný v nedávném článku:
 |
Kvalita odpovídá kopii obrázku z Whats Appu, ale i to je lepší než nic :-) |
Tento recept mě, jako začátečníka, nadchnul svou jednoduchostí. Pouze zde chybí ono upozornění, že se nemá krájet nejlépe dvanáct hodin po upečení. Což je fakt těžké dodržet, nicméně aspoň pár hodin by to vážně chtělo.
Formu opravdu stačí jen vymazat máslem, chlebík jde krásně vyklopit.
Zřejmě částečně záleží i na použité mouce. Zatím zkouším a experimentuji. První chleby jsem pekla z žitné celozrnné mouky koupené v Kauflandu (mlýn Pohronský Ruskov), a přišla mi úplně v pohodě.
Včera jsem použila Předměřickou celozrnnou žitnou, a chléb mi zatím chutnal nejméně, měl trochu jinou konzistenci, stejně tak i těsto. Bylo méně lepivé, hrubší.
Dnes jsem pekla z Předměřické žitné tmavé chlebové, a zatím chléb vypadá velice dobře. Uvidím, jakou bude mít chuť po rozkrojení.
Ještě mám koupenou i žitnou Pernerku, tak zanedlouho také vyzkouším.
V podstatě - pořád se to ještě učím a jsem v takové té testovací fázi - zatím se mi bochník nepovedl upéct tak dobrý, jako byl ten od sestřenice. Nicméně, krom prvních dvou uspěchaných (z kvásku, který neměl ještě žádnou sílu) byly jedlé všechny.
Za sebe musím říct, že mi docela dost chutnaly i ty počáteční, méně podařené kousky, které byly trochu kyselejší a docela uťáplé.
Asi jsem nedávno během pročítání informací na netu náhodou zjistila, čím to bylo a možná nějaký časem takto zkusím upéct cíleně. (Zřejmě jsem dělala "rozkvas z rozkvasu" - jak jsem měla obavu, že to ten slabý kvásek neutáhne, dávala jsem místo jedné lžíce kvásku chovaného v pokojové teplotě lžic o dost víc - a snižovala objem ingrediencí na rozkvas skoro půl na půl. Pravděpodobně se tomu říká překyselený rozkvas - chleby tolik nenaskočily, byly hutnější a kyselejší, ale mi takto hodně chutnaly.)
-----
Večerní pokračování:
Samozřejmě že čekat s rozkrojením na další den se ukázalo být nad mé síly, chléb jsem nakrojila a bingo, už je krásně nadýchaný, nevysušený, s příjemnou chlebovou chutí - perfektní. Krom té zapeklité vady, že rychle mizí.
Ještě nevypadá tip ťop, budu muset zřejmě trochu ubrat ingredience nebo koupit větší formu, ale mám z něj obrovskou radost. Už je takový, jak jsem si představovala.
PS: Foto dodám zítra.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.