čtvrtek 14. ledna 2010

Co? Nejde ti psát smska?!

To jsi vyřízená ... dneska. 

   

Děsně NERADA čtu návody. Jakékoli... No, vlastně je nečtu, že.

Proto v podstatě nepotřebuji pořád nové přístroje, neb takový nový bebech většinou znamená i nový návod, brrr.

  

Mobily nevyjímaje.

  

No co, když se kousek odlomí, dá se to přece slepit izolepou, ne?

  

Ale když kiksne display, tam už izolepa moc nepomůže... a tak došlo k nejhoršímu - mám nový mobil. Asi měsíc. Tak se spolu pomalu seznamujeme. P-o-m-a-l-u. Žádné nátlakové akce!

No, zatím mi na něm nejdou moc ukládat kontakty, a čistě náhodou spousta starých kontaktů mi zůstala v tom zničeném... atd. Takže jsem letos ohledně toho vánočního a novoročního přáníčkování stála trochu bokem. Ale to mi až tak nevadí.

  

Spíš mě štve ten přednastavený slovník v smskách. Díky této „pomoci" už jsem přes měsíc nenapsala až na jednu malou výjimku žádnou sms. (je to dobré jako odvykací terapie při závislosti na smskování, mimochodem).

Normálně se bez toho dá v pohodě obejít. Člověka sice mrzí, že si není ani schopný sám objednat knížku ze šuplíku, ale co, budiž...

  

-----------

Dokud se ovšem nestane, že koupíte dětem něco na Aukru, prodejce je čistě náhodou z Ostravy a nabídne osobní převzetí. No, proč ne?

  

Tak si vyměníte kontakt na mobil, ať se můžete v klidu domluvit - a pak nastane situace, že dotyčná napíše sms ohledně setkání.

  

Vám se smsky nedaří, tak se jí snažíte dovolat.

Nic. Nebere to. - Takže znova. - Nic. Nebere to...

  

Za moment vám přijde tato sms:

„prosim jen sms nejde mi sluchatko, nemuzu volat"

  

Tak - a přichází moment pravdy.

  

Sedáte k telefonu, snažíte se, klejete, počítáte do sta, ať ho nehodíte z okna ... a po urputném půlhodinovém snažení odešlete:

„nejde mi psat sms, mail?"

  

  

A říkáte si, že se  možná na ten návod ... někdy ... výhledově ...

... kouknete...

   

 

 

42 komentářů:

  1. Nomi, nechala jsem Ti vzkaz v mejlu. ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. kdo nečte rád návody. Když jsem k minulým Vánocům dostal rádiem řízené hodiny, také jsem návod nečetl. Buzení jsem nenastavoval a přesto se ta potvůrka začala hlasitě ozývat - ve čtvrt na jednu v noci! Pak jsem rozespalý mačkal všechna tlačítka až bylo ticho a ráno jsem studoval návod.

    OdpovědětVymazat
  3. já taky návody nestuduju. Od toho mám Milovaného. Od musí přečíst a Jarmilce ukázat :o))
    ale samozřejmě se nejdřív snažím všechno začít používat podle \"selského rozumu\"... hmmm už jsem takhle málem pár věcí zničila a neznám většinu funkcí ve svém mobilu :o)))
    tak hodně zdaru u návodu!!!
    A jinak T9 by určitě měla jít v mobilu změnit na klasické psaní zpráv! Já T9 taky z duše nenávidim!!!

    OdpovědětVymazat
  4. [1] OK, Oby, kouknu hned jak to půjde :-)

    OdpovědětVymazat
  5. [2] Jé, Jirko, tos mi připomněl, že máme doma už rok pro syna koupené jedny pípající digitálky. Když jsem mu chtěla koupit dětské hodinky, tak manžel si prosadil technický kousek - digitálky (neb kdo nemá digitálky, jako by nebyl), pak zavrhl studování brutálního návodu a jal se je, selským rozumem, nastavovat.
    Takže teď mám někde v bytě 2x denně pípající hodinky :-)

    OdpovědětVymazat
  6. [3] Jejda, Jarmilko, T9? To zní jak další série Terminátora.
    Bojim, bojim - páč nevím, co to je :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Nom, já také používám T9, přednastavená slova, je to jednodušší, zkus a zvykneš si :)))

    OdpovědětVymazat
  8. no T9 je právě psaní sms pomocí přednastavených slov!
    Bůh nás chraň, jestli někdy dotočí Terminátory až do devítky! .o)))

    OdpovědětVymazat
  9. Hele, nezávisle na typu mobilu, zkus několikrát zmáčknout křížek vpravo dole. :-) Buď to T9ku vypne nebo to asi neudělá nic...

    Jinak, já T9 taky moc nemusím - a co teprve Svědková! Ta má mobil, který umí T9ku jenom anglicky :-D

    OdpovědětVymazat
  10. na mym mobilu se T9 zapne a i vypne dlouhým stiskem mřížky a pak normálním mačkáním # si přepínám, jestli chci psát 123, Abc, abc, ABC... na starym mobilu jsem nemusela T9 zapínat dlouhým stiskem, ale byla rovnou v základní nabídce stylů psaní! Takže tam jsem k přepínání používala pouze normální stisky #
    ozkoušej! :o)

    OdpovědětVymazat
  11. U mě taky 2x #. Dá se to ale vypnout i tak, že dám \"Psát zprávu\", hned zmáčknu \"Volby\" jako když ji chci poslat, a 10., poslední na seznamu, je Slovník (po kliknutí na něj se dá vypnout).

    OdpovědětVymazat
  12. T9 a všechno bude jako dřív ...
    Pokroku zdar :)

    OdpovědětVymazat
  13. [7] Zuzi, jednodušší - tomu nevěřím. Nebo píšu samá mimoslovníková slova :-))

    OdpovědětVymazat
  14. [8] Jarmilko, teda úměrně tomu, jak byla zmršená T3, tak T9 by někteří diváci nemuseli vůbec unést :-))

    OdpovědětVymazat
  15. [9] Cirrat, teda bafnout na mě z mobilu T9 (ha, jsem dnes zas o něco chytřejší), tak počítám minimálně do pěti set... :-))

    OdpovědětVymazat
  16. [10] [11] - Jarmilko a Henry, moc díky za radu. Dnes se mi s tím přiznám se nechce už drbat (no, musela bych vstát a vyšňupat mobil z kabelky), tak ten adranalin nechám na zítřek.
    Dám vědět, když se povede :-)
    Když ne, tak budu skučet, nebojte :-))

    OdpovědětVymazat
  17. [12] Cha, Marku, dobrá rada nad zlato. Jsem dodnes neměla o nějaké T9 tušení (ani mlhavé), natož zdání, jak se vypíná :-)
    Nazdar! (pokrokově) :-))

    OdpovědětVymazat
  18. Pro všechny, kteří zcela nezištně přispěli radou - opravdové díky, neb v článku jsem trošku kecala a do návodu bych se stopro nekoukla :-)
    Ale abyste si nemysleli, vytřískat radu nebylo úplně původním záměrem článku, takže vážně Ď - a dvojnásobné, když to zabere :-))

    OdpovědětVymazat
  19. čtu všecko ... i návod na obalu pracího prášku třeba ... prát tedy neumím, ale baví mne číst :)

    OdpovědětVymazat
  20. Gomba je můj člověk. Taky čtu všecky návody. Včera třeba i jeden na jogurtu... :-)

    OdpovědětVymazat
  21. dívám se, kdo chodí k Oby a nahlížím. Já se také bojím složitých mobilů a automatického dokončování odněkud ze slovníku, i když to můj mobil \"ze třetí ruky\" také umí. Třeba bych to pak neuměl vypnout. Návůdek samozřejmě mám, ale už si v něm moc nečtu.

    SMS je téměř jediné, co u svého mobilu používám. Má příliš tiché vyzvánění, víc nahlas to už dát nejde a já jsem sluchově postižený. Naštěstí příchozí SMS přímo řve, vysílá morseovkou S-M-S. Vyzvánění hovoru je mnohem tišší a tak raději používám pevnou linku, která vyzvání dostatečně hlasitě.
    Zdraví Petr.

    OdpovědětVymazat
  22. [19] Gombo, tak takhle jsem si kompenzovala nedostatek možnosti četby v brutální fázi mateřské - to jsem vskutku nepohrdla ani těmi barevnými návody a dokonce i třeba texty reklam v časopisech...
    Ale teď, teď už si občas užívám coby běžný čtenář, tak netřeba náhražek :-)

    OdpovědětVymazat
  23. [20] Kutile, tak nápisy na jídlech, to je jiné kafe. To je občas vskutku prospěšné pročíst :-)

    OdpovědětVymazat
  24. [21] Ahoj Petře, no, slovník se opravdu ani u mě neujal :-)
    Jejda, ještě jsem ani nestihla zkusit to odblokování, jsem si teď vzpomněla...

    A s tím vyzváněním jsi mi připomněl, že si musím ještě změnit melodii, protože ji mám narozdíl od Tebe zas děsně hlasitou. Vždycky když zazvoní, tak se leknu :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Hlasitost se mění lehce, ale co mne strašně vytáčí (pokud ovšem na rozdíl ode mne nemá člověk ten nejjednodušší model na trhu) je výběr melodií. Proč tam není i něco, co by se podobalo klasickému zvonění telefonu? Nakonec jsem našel jednu melodii, která není vyloženě úděsná, ale přesto bude zřejmě jednodušší vytvořit si tam vlastní.

    OdpovědětVymazat
  26. [25] Jé, Henry, tak jsem zas na tom starém měla jednu melodii, co se mi líbila. Tady ten ještě budu muset prozkoušet.
    Jak se tvoří vlastní - myslíš odněkud stáhnout?

    Ale hlasitost mě drtí na tom normálním telefonu v práci. Už jenom když vyťukávám čísla, tak to je ve sluchátku jak kulometná palba :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Henry, a ještě jak jsme se bavili o těch oboustranných slovech - tak dnes jsem měla ve spamfiltru: MKOKM (sice né až tak slovo, ale oboustranně, to jo)
    A nedávno u Oby mi to hodilo MAMON.

    OdpovědětVymazat
  28. Co k tomu říct... snad jen to, že T9 se dá normálně vypnout;-) Ale je to dost dobrý pomocník. Páč když vydatluješ takových dvacet sms denně, tak si spočítej, co je to úderů a otřesů do kloubů (zvláště do jednoho - palec nebo kterým prstem to píšeš) a pak budeš mít i motivaci T9 používat, asi jako já;-)

    OdpovědětVymazat
  29. [26] Na mém telefonu se dá komponovat pomocí kláves. Zvládl jsem třeba Ovčáci, čtveráci. Do své Nokie pro začínající uživatele myslím nic stáhnout nemůžu.

    OdpovědětVymazat
  30. T9 je v telefonech od roku 2001 ...

    OdpovědětVymazat
  31. [28] Tý jo, Kamio, 20 sms denně :o) Jsem teď s tím nezvaných Terminátorem devítkou zjistila, že mi stačí 2-5 sms za měsíc :-))

    OdpovědětVymazat
  32. [29] Henry, Nokia pro začínající, ve které se dá komponovat? Co pak probůh dělají ty pro pokročilé (vyjevený smajlík)

    OdpovědětVymazat
  33. [30] Jake, ti Terminátoři vážně útočí už tak dlouho? No potěš koště... :-)

    OdpovědětVymazat
  34. [32] To netuším, ale já mám pod \"Další funkce\" funkci \"Skladatel\".

    OdpovědětVymazat
  35. [34] Henry, tak to já mám doma třeba taky plno funkcí, ale takových povznášejících, coby \"Skladatel\", bych pravda moc nedohledala...

    Takový egomasírující mobil by tudíž nemusel být špatný... Asi nakonec přece jen najdu ten návod a uvidím, co v tom mém (krom T9) dříme :-)

    OdpovědětVymazat
  36. Ach, mobily! :-D Drahá polovička si koupil mobil drahý jak blázen, voděodolný, náravzdorný, s funkcema, že mi to hlava nebere. A pak mu ho na poli přejel kombajn...

    OdpovědětVymazat
  37. [36] Lucko, tak teď jsi mě odrovnala :-)))

    Jinak já jsem teda dnes zkoušela napsat tu smsku - ale nevím, křížek mi moc nepomohl. Mám asi T10 nebo jakého křížence. Děs, hrůza, příšernost!!!

    OdpovědětVymazat
  38. [38] deepwell, vybavilo se mi, že jsem to už v létě četla a řikala jsem si u toho - jo, jo, ty děsné návody. Jsem ráda, že v tom nejsem sama.
    Ale teda k ingliš verzi se neuchyluji, já nejraději obrázky :-)

    OdpovědětVymazat
  39. kteří mi udělili cennou radu v boji se zákařným mobilem - dnes se podařilo tu technickou vymoženost zdolat. Heuréka!
    Už zase píšu smsky :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Taky znám jednu dobrou. Kámoš si položil nejnovější mobilo-kalendář na auto a věnoval se strkání dítěte do autosedačky. Pak sedl do auta a odjel a až po x km si uvědomil, že supr-přístroj nemá. Chvíli zmatkoval, pak od manželky zkusil mobil prozvonit, někdo to zvedl a domluvili se na vrácení!
    Dobrý člověk ještě žije! -a T10 naštěstí ještě nevymysleli...

    OdpovědětVymazat
  41. [42] Teda, petisee, to měl štěstí!
    Ale stane se.
    Co já znám, tak velká část lidí zas občas sveze na střeše zákusky :-)

    Ale jinak, po odblokování té příšernosti zvané automatický slovník, co mě nenechala napsat ani jedno slovo, si zas psaní smsek začínám užívat :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.