neděle 28. února 2010

Experimentální salto mortale

  aneb I tak lze zvednout ego... 

Umíte obracet placky ne proprietami k tomu určenými, nýbrž vyhozením do vzduchu?

   

Já ne.

  

Ale děsně mě to vždycky fascinovalo. Nejspíš i víc, než kdysi dávno doporučované házení uvařených špaget na stěnu. (to mi navíc celkem šlo už jako malé)

  

Ty placky, to už je větší věda.

Může vás poprskat olej, na stěně to udělá flek o notný kus větší než špageta, zůstane to viset přilepené na stropě a pak to třeba nečekaně spadne horké někomu průchozímu na plešku...

No, prostě dost kalamitních věcí, aby si člověk důkladně zvážil, zda do toho jít.

   

Jasně, není co promýšlet. Prostě když vás něco tak láká, tak to stejně zkusíte, že?

Trhanec se povedl výborně.

Těžko říct, jestli jsem tu původně zamýšlenou palačinku vyhodila málo razantně, nebo jsem riskantně experimentovala zrovna s bezlepkovým těstem...

No, nevyšlo to. Na čas jsem si s tím dala pokoj.

Ale, on ten červík stejně sem tam zahlodal. Občas skoro červ. Hlavně, když se ke kibicování přidalo i dítko...

   

   

Dnes si synátor, jako už třetí neděli po sobě, poručil k obědu bramborák. No, ukecal mě. Pravda, zas až tolik práce mu to nedalo - kuchařka musí přece taky ochutnat, že? (ňam)

Manžel tentokrát už nechtěl, vrazila jsem do těsta tedy mouku normální. S lepkem. Ono to přece jen lépe drží pohromadě...

... A najednou mě tak napadne - „Zkus to!".

   

Tak jsem to zkusila.

  

„JUPÍ!!!"

Povedlo se! A několikrát!

Jsem holt machr. Minimálně v očích syna.

  

  

  

Jen nechci vidět ten pád z piedestalu, až budu dělat bezlepkové palačinky...

   

26 komentářů:

  1. Jsi dobrá. Salto lívance na pánvi řadím mezi stejně nedosažitelné kousky jako strhnutí ubrusu, aniž by ten porcelánový servis na něm zůstal bez zachvění na stole.

    OdpovědětVymazat
  2. [2] squire, vidíš, já tušila, že nemáme ubrusy nejen z důvodu neustálého praní. To kibicování od prcků by stropro na sebe nedalo dlouho čekat a beztak by chtěl machrovat i manžel :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Palačinky mi skáčou jak na trampolíně, ale bramborákové salto mortale jsem zatím nezkoušela. Já je moc nedělám. Voni si na ně totiž zvrhle lejou javorovej nebo jinej sirup, fujtajbl! To je snad ještě horší, než bramborák přilepenej na stropě. ;o)

    OdpovědětVymazat
  4. Sákryš, tohle tak umět... Říkám si, že jednoho krásného dne, až bude potřebovat kuchyň vymalovat, udělám kýbl těsta, usadím v kuchyni kibice pod pláštěnkama a budu trénovat a trénovat a trénovat...

    OdpovědětVymazat
  5. já se radši držím těch nástrojů, co jsou k obracení určené a i to mi občas umí dělat pěkné problémy :o))

    OdpovědětVymazat
  6. to nejde ...
    Něčím to pohromadě držet musí.
    A pánev doporučuji bez oleje :)

    OdpovědětVymazat
  7. [3] Oby, a na palačinky je přitom nejlepší nějaký nešizený džemík, co? Jsem si kdysi říkala, jaká to busí být dobrota, ten sirup - a upřímně, čekala jsem od toho víc :-)
    Ale jsi dobrá, palačinky mi zatím vyhodit nešly, tak aspoň to brtěsto na začátek - drží líp pohromadě :-)

    OdpovědětVymazat
  8. [4] Cirrat, neváhej a zkus to! Ten pocit, když se povede salto, stojí za to! :-)

    OdpovědětVymazat
  9. [5] jarmilko, ale zas člověk má o pár bebechů na umývání méně :-) (pokud teda nemusí malovat strop...)

    OdpovědětVymazat
  10. [6] Jo, Jake, jednoznačně bez oleje! A fakt, bez lepku bych ty výhozy už neriskovala. Ale bez výhozů to jakž-takž udrží pohromadě vajíčko. :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Nebo bílá lepicí pasta :)

    OdpovědětVymazat
  12. Taky to umím. :) A taky se s tím vždycky strašlivě prsím. Naučil mě to - představ si - táta.

    OdpovědětVymazat
  13. [13] pet, no, co by člověk nezamachroval, když už to má vychytané, ne? :-)

    OdpovědětVymazat
  14. [15] Gombo, Ď!
    To víš:
    \"když smažím, tak snažym (c)...\" :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Mě to naučil bratranec (palačinky, bramborák jsem nezkoušel). Dělávám si je k Giro d\'Italia na Eurosportu, s jahodovou marmeládou, cukrem, a posypané nastrouhanou mléčnou čokoládou.

    Nomi, mimochodem, Federica říká, že Nutella je strašně dobrá i na pizzu.

    OdpovědětVymazat
  16. Koukam tady je to samej gastronomickej vrahounek :))
    sirupy na bramboraky,nutelu na pizzu :)))

    OdpovědětVymazat
  17. [7] Nomi mám na to bezva malou non-stick pánvičku (20 cm průměr), je na to vynikající. Rozehřeješ ji, crkneš tam kapku řepkového oleje, pak středně husté těsto palačinkové a pak už jen hážeš... ;o)))

    [17] Henry, nezapomeň pod tu strouhanou čokoládu dodat pár kopečků šlehačky! ;o)))

    [18] Cheo, já jim radila dobře, aby to nedělali, ale to víš, jinej kraj, jinej mrav, asi... No, aspoň ta nutelová pizza nás zatím nepostihla. ;o)

    OdpovědětVymazat
  18. Ale ta pizza asi opravdu funguje - Italovi bych věřil.

    U banánu s kečupem a řízku se šlehačkou (u Čechů) už si nejsem tak jistý. Oby, šlehačku ani ne, díky. To nepasuje k tomu Giru.

    OdpovědětVymazat
  19. Hehe, ke Giru možná ne, ale k palačinkám rozhodně ano. Mi prostě nějak nepasuje sypat strouhanou čokoládu rovnou na marmeládu... ;o)

    OdpovědětVymazat
  20. Já tu čokoládu sypu na už srolovanou palačinku.

    OdpovědětVymazat
  21. Joahá, Henry, prvňo jsem myslela, že je čokoláda zamotaná uvnitř palačinky; tak dobrou chuť! ;o)

    OdpovědětVymazat
  22. [17] Henry, to máš príma bratrance. Taky je člověk odkázán sám na sebe a pak místo palačinek háže bramborákama...

    U mě ta Nutella - na lžičce uspěla!
    Na pizzu raději sýr, olivy a kečup - kruciš, to jsem ji ale už dlouho nejedla...

    [20] jé, to je děsná kombinace - banán s kečupem a řízek se šlehačkou, brrr.

    Ale je dobrý nakrájený banán ozdobně pocákaný rozpuštěnou hořkou čokoládou - prudce jedlé!

    OdpovědětVymazat
  23. tak teď mi antispam hodil HHAHA - jako že jsem taky došla osvícení, jak je to se šlehačkou a čokolkou.

    Na marmeládu bych jí taky nemusela...
    I když, Tvůj poslední koment mi nasadil brouka do hlavy - místo marmošky tam tu čokolku prdnout rovnou a zabalit. To by mohlo být docela dobré...
    Neboooo, kdybych riskla další nákup Nutelly, tak než na pizzu bych ji dala na ty palačinky. Ovšem, to už by mohlo být poměrně rizikové... (nové oblečení, stržená váha...) :-)

    OdpovědětVymazat
  24. [18] Cheo, ale zas je to inovativní :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.