sobota 8. ledna 2011

Kdo šetří - má za tři

Teoreticky...

 

Tak jsem začátkem roku došla k rozhodnutí, že je už vážně potřeba začít nějak šetřit. Né, nejedná se o novoroční předsevzetí – ty už pár let ani nevzpomínám, páč stejně všichni víme, jak dopadají, že?

Prostě, první letošní pohled na stav našeho účtu byl přežalostný. Tož nebylo zbytí...

  

Takže, jak to naše letošní šetření začalo? No, nebudu to napínat, zatím uboze. Někteří vládci všehodění mě pochopili nějak opačně, či co...

  

Hned první den mého závratného úsporného plánu byly v dětském kolektivu dítěti zničeny pořádně drahé (protože prý nerozbitné) brýle. Byť by v teoretickém případě poškození měly jít spravit, karambol byl neodflinknut, takže jsou, krom rozbití, také neopravitelné...

  

Ve středu jsem pak zažila svůj první větší ťukanec na dopravním prostředku. Tak uvidíme, kolik nás nechá pojišťovna viníka (to jako nenápadně upozorňuji, že já to nezavinila) doplatit.

   

Včera večer se mi zdálo, že se morčata nějak víc drbou. Tak jsem je při antistresovém hlazení trošku víc zkoumala a zkoumala – a vypadá to, že nás veterinář nemine. To bude pálka, jémine...

 

Vzhledem k tomu, že tyto vícenáklady zatím skáčou obden, dnes to vidím docela v klidu. Zítra se začnu klepat...

 

 

Co s tím? No, letos už asi nic moc.

Jen snad pro příště, navzdory odporu k novoročním předsevzetím, tímto slibuji, že příštího prvního ledna tu čočku uvařím!

 

 

 

PS: A ještě se mi vyskytla jedna záhada.

Spoustu, spoustu let piju kávu jen s mlíkem nebo smetanou. Když jsem se to párkrát (v rámci hubnutí) snažila odnaučit, nešlo to. Brrr. To jsem radši to kafe nepila vůbec, než čisté...

A tento týden, najednou, prostě absolutně děsná chuť na kafe bez mlíka, bez smetany. Totálně. Doposud to trvá a kafe mi tak teď víc chutná.

Nechápu to...

Jo, pro upřesnění, těhotná nejsem...

  

30 komentářů:

  1. Z duše mi mluvíš, nominku :-) V okamžiku, kdy si řeknu \"a teď šetřím\", nemám nic k jídlu, dojdou peníze na obědové kartě, na autobudové kartě a jediné slušné džíny se mi roztrhnou na nepublikovatelných místech. Ještěže ty brýle drží... akorát na nové asi jen tak nedojde. Měla bych si ušetřit alespoň na výměnu poškrábanýho skla :-/

    OdpovědětVymazat
  2. Tak hodně štěstí! Já si užívám toho, že mi k ID opravdu přidali. 95 korun, za to už se dá leccos podniknout. A ještě víc užívám toho, že žádný bankovní účet nemám.

    OdpovědětVymazat
  3. nominku, a já zase kafe nikdy nepila. Smrdělo mi, nechutnalo mi. A teď najednou si dávám každý den jedno slaboučký s mlíkem a moc mi chutná... ale těhotná já jsem, tak snad to pak přejde. Nechci si na něj zvykat :o))

    o šetření mi ani nemluv. My taky pořád chceme šetřit, ale nějak to prostě nejde či co... a čočku vařim pravidelně jednou měsíčně, takže ta tě nezachrání .o)

    OdpovědětVymazat
  4. Jarmilka má pravdu. Z tohohle tě čočka asi nevytrhne. Budeš muset začít chodit s obrazama nebo žebrotou. - Velmi inspirativní článek na to téma jsem si včera přečetla u Henryho. S kafem se to má v mém případku tak, že já tam to mlíko dávám z důvodu chlazení, páč ho nesnáším žhavé, a nechci čekat půl hodiny, až to zchladne samo. ;o)

    OdpovědětVymazat
  5. šmarjá, to je snad všude. Posledního půl roku v Německu jsem si každý měsíc říkala: Tak teď už jsme zařízení, nebude se kupovat nic velkého, takže ušetříme. a bums, odešla pračka... a bums, ucpaly se odpady a museli zasahovat instalatéři (v Německu za 15 minut práce bez jakéhokoli montování 140 euro)... a tak jsme nikdy nic neušetřili.

    OdpovědětVymazat
  6. natretý krajec vždy padne zababranou stranou na zem. mne sa v tomto mesiaci končí splácanie a už sa každých 6-7 min zapína na pol minúty chladnička či mraznička (ešte som to nezistil).:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Jenom některé věci jdou mnohem snadněji - např. rozbití nerozbitných brýlí. Jiné jdou hůř nebo docela ztuha, např. šetření. Počítám s každou korunou a jediné, na čem mohu ušetřit je jídlo, takže co ušetřím, to si \"utrhnu od huby\". Někdy se mi stane, že nevyjdu s důchodem, nebo přijde nečekaný výdaj, kasičku musím vyprázdnit a začínám šetřit znovu. Čočka ani šupina v peněžence nějak nepomáhají. Asi si dám inzerát, že se chci seznámit s majitelkou zlatého dolu...

    OdpovědětVymazat
  8. ... také neumím šetřit ;-)
    ... kafe piju skoro vřelé, černočerného turka, sladím lžičkou medu ... sakra, zas jsem na jednoho dostal chuť, jdu zapnout konvici :)))

    OdpovědětVymazat
  9. [1] Jo, jo, Haplo - prostě už vím, že některé věci se nemají říkat (jako že od zítra hubnu, dítě má už konečně režim apod...), ale prostě občas holt zapomenu a je vymalováno... :-)

    OdpovědětVymazat
  10. [2] Vidíš Henry, tak to beztak kvůli té tvé \"závratné\" sumě musí \"chudáci\" senátoři i nadále jezdit zadarmo... :-/ To je fakt neskutečné... :-/

    OdpovědětVymazat
  11. [3] jarmilko, tak já zrovna v těhotenství kafčo moc nepila. To jsem se převekslovala na horkou čokoládu - a z té si pak odvyknout, to byla fuška! :-))
    Se dívám, máme pár věcí (i tu ofinu) přesně naopak :-)

    OdpovědětVymazat
  12. [4] Oby, tož ale aspoň ty iluze jste mi hned s jarmilkou brát nemusely, ne? :-))

    Taky jsem to kafe tím mlíkem vždycky chladila. Piju ho nejraději hned po uvaření, poměrně dost teplé. To je pak vždycky trapas, když si s návštěvou dávám kafčo - a zatímco si hosté tak nějak domíchají cukr a spol., já už mám prázdný hrnek... :-)

    OdpovědětVymazat
  13. [5] squire, tak to jsem si lehce oddechla, že nejsem v Německu, neb pár řemeslníků by se nám bytem taky ještě mohlo mihnout...
    Prostě ty peníze jsou fakt zatraceně kulaté a utíkají a utíkají - jen pořád nějak tím blbým směrem... :-o

    OdpovědětVymazat
  14. [6] hastone, tak pokaženou ledničku taky nezávidím :-/

    No, u mě trend lichého dne pokračuje i nadále - ve dvě v noci přišla žhnoucí dcerka a vypadá to na pár dní paragrafu. Asi netřeba dodávat, jak ten je mizerně placen...

    OdpovědětVymazat
  15. [7] Jirko, tak někteří hledají spásu ve Sportce, ale myslím, že Tys´ na to kápnul :-)

    OdpovědětVymazat
  16. [8] Gombo, byť turka nepiju, tak jsi mi taky udělal zpětně chutě. Ale chvilku to ještě vydržím :-)

    OdpovědětVymazat
  17. [10] No jo, zvedá se to o nějaké procento, a když mám důchod nízký, přidají málo. Holt se to počítá z platů předešlých prací, a když jsem dělal krátce a v zoo za málo, co nadělám? Ale už jen kvůli zoo bych neměnil.

    Podívej, jaká mi před chvílí skočila na klín krásná slečna - http://sphotos.ak.fbcdn.net...n.jpg ... a vedle ní leží výbor básní Octavia Paze. Byl by hřích si stěžovat.

    OdpovědětVymazat
  18. [17] Henry, tak mi zrovna sedí na klíně jiná krásná slečna, která na té Tvé obdivuje bezvadný culík :-))

    Jo, jo, s tím ID to chápu, jen že to prostě není sranda... :-/

    OdpovědětVymazat
  19. Tak setrit ja teda neumim,protoze jsem zenska marniva...Ale nakupuju ve sleve :)).

    OdpovědětVymazat
  20. ty chutě tak záhadně změní (když pominu to těhotenství:-). Já vždycky byla na Ledové kaštany. A najednou - jenom Milena :-).

    OdpovědětVymazat
  21. Nomi, já to také ráda horké :-) Též mám dopito, než jiní začnou.

    OdpovědětVymazat
  22. [19] Cheo, tak mi teda poslední dobou šetření taky moc nejde - ale jak tak od včerejška dík Tobě sleduju Michel v Dokonalém světě, tak jsem teda těžký žabař :-))

    OdpovědětVymazat
  23. [20] NULI, tak Ledové kaštany, Milena a Kofila - to byla trojka, která mi nikdy nejela - a poslední dobou občas dostanu děsnou chuť právě na tu Kofilu :-) Chutě se holt vážně mění :-) Zrovna dneska jsem o tom měla \"vážný\" rozhovor s dcerou :-)))

    OdpovědětVymazat
  24. [21] Bosorko, prostě se shodneme, že \"Někdo to rád horké\"... :-)))

    OdpovědětVymazat
  25. nominku, já se taky těšila, že začneme šetřit a bude nějaký bydlení, jenže místo toho to vypadá, že koupíme konkurenční firmu, takže náš účet taktéž zůstane tak nějak prázdnej

    OdpovědětVymazat
  26. jarmilka: Na to kafe pozor! Se mi za svobodna a bezdětna v práci smáli, že nepiju kafe. Prý: \"No jó, když ty nemáš děti...\" No, už piju, piju, a docela často :-) Dokonce se ho naučil pít i zavilý nekafař lobo (s přispěním espressa, které jsme koupili tchánům k výročí svatby a po pár dnech nám ho \"vrátili\", že oni přece jen raději toho turka...).
    Jinak my i docela ušetříme, ale spíš je to tím, že nestačím utratit to, co lobo vydělá. Každopádně, jakmile si pořídíme vlastní bydlení (na které teda ty peníze škudlíme) s hypotékou, mám velké obavy, že budeme muset šetřit \"doopravdy\" :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Jooo, kávička s mlíkem. To je moje :-) Já ji zatím ani jinak nechci a nestraš mě, že ji budu pít bezmlíkovou. Fuj.

    OdpovědětVymazat
  28. [25] přítelko, tak né že bych se na šetření zrovna těšila :-)
    Ale zas je lepší tu konkurenční firmu koupit, než se jí nechat převálcovat :-)
    A co ta peněženka - už se našla?

    OdpovědětVymazat
  29. [26] F., to je krásná starost, nestačit utratit, co manžel vydělá :-) Ale teď vážně, držím palce, ať se na vysněné bydlení podaří našetřit co nejdřív. Jsem u Loba četla, jak se do toho obul - tož to možná ani tak nepotrvá :-)
    Jo, presovače - to raději ani nechci. Na jednom školení kdysi dávno předváděli nějaký extra od Miele na kapsle - a to hrozilo předávkování kofeinem(všem). Ta káva byla vážně super!

    OdpovědětVymazat
  30. [27] Ne, Koníku, neboj, strašit už nebudu. To bylo jen nějaké párdenní pomatení smyslů či co :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.