pondělí 11. ledna 2021

Novoroční předsevzetí

 
do kouta vždy záhy letí…


Už pár let si novoroční předsevzetí v podstatě nedávám a musím říct, že mě vždy ti „ledňáčci“ blokující místa ve cvičebních kurzech, zvlášť po prosincové komorní atmosféře, štvou. Většinou se poznají novotou svítící sportovní obuví a účastí na prvních třech lekcích.

Prostě vím, jak taková předsevzetí dopadají, takže jimi neplýtvám.

Nicméně, loni jsem udělala drobný ústupek a dala si né přímo předsevzetí, nýbrž celoroční úkol – uklidit si kancelář, v ideálním případě i domácnost. Musím přiznat, že paradoxně takový binec a absenci pořádku jako onen rok jsem snad ještě kolem sebe neměla… Nejdříve velké časové zaneprázdnění, pak dlouhá nemoc – a docela mi to přerostlo přes hlavu.

Tak jsem to po čase vzdala a rok úklidu vyhlásila rokem odpočinku. To se mi kupodivu dařit docela začalo a výsledek se brzo dostavil  mám navíc pár kil poctivého ostravského špeku.

Jo, to je k vzteku a z fleku bych se jej ráda zbavila. Nový rok právě začíná, tak nebude příliš překvapivé, o jaký roční úkol se bude jednat nyní. Ano, dostat se zpět na svou komfortní váhu.

S chutí jsem se na to vrhla a shlédla jedno či dvě motivační videa, od kterých jsem se, neptejte se mě jak, doklikala k videím, kterak likvidovat nepořádek a zkulturnit své obydlí.

Takže, už mám konečně vypíglovanou nejen špajzku, kde jsem úklid nenásilně začala loni v září a po každé jedné poličce na pár dní s teplotou ulehla, nýbrž i skříň a po vzoru KonMari i naštosovaný šuplík s utěrkami. Teď ještě krutě zatočím s ponožkami, v práci zlikviduji ty hory papíru a začnu přemýšlet, jaký si dát cíl na rok další, aby se mi v následujícím lednu povedlo nastartovat to hubnutí…

 

Jo, už to mám. Příští rok bude „rokem tréninku paměti“. Nejen, že jsem při debordelizaci bytu objevila další dočasně zapomenutou skrýš na sladkosti, ale v počítači i rozpracované péefko, a to jsem si ke konci prosince říkala, jaká je to škoda, že mě nic nenapadá…

Takže dodatečně přikládám:

 

Pohlazení na duši 

Snad nedostanem za uši
také v tomto roce, 
když myjem si furt ruce, 
přes ústa nosíme roušky 
a za sebou trpké zkoušky… 

Však plnými doušky 
do Nového roku 
opět s jiskrou v oku 
vstupme …

 

 --------

 15/1/21 - toto video jsem dnes objevila v poště a k těm předsevzetím se docela hodí:


49 komentářů:

  1. V roce Brambory přichází v úvahu erteplová dieta.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Erteplovou dietu je určitě vhodné zpestřit kobzolama (skloňování po našimu)

      No, myslím, že bramboráky na těch kilech navíc mají taky jistý vliv, naštěstí čipsům odolávám zdatně :-)

      Vymazat
  2. Tak, abych pravdu řekla, myslím si,že tě ještě čekají ledajaké šoky a tak hubnutí půjde samo.☺ Já si předsevzetí nedávám už pěkných pár let, jsem zastáncem - co se vleče neuteče, udělám až budu mít radost, že to chci udělat☺ Hubnutí jsem vzdala, snažím se nepřibrat, ale něka se to zaseklo, nebo mám blbý skříně, kde se vše zmenší, nebo, že by skřítci?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Skřítci - to mi vybavilo jeden z mých oblíbených vtipů - "Kalorie, to jsou takové malé svině, co vám v noci lezou do skříně a přešívají oblečení" :-)

      Raději bych hubla pozvolně nepřežíráním, než šoky, můžu-li si zatím vybrat :-)

      To heslo, co se vleče, neuteče - tak to vystihuje ten můj loňský přístup k úklidu. :-) A ano, teď to přerovnávání skříní přišlo neplánovaně a celkem mě bavilo, takže na tom něco bude.

      Vymazat
  3. Pěkná péefka, jiskru v oku sice aby u mně pohledal s 1000 wattovou žárovkou, ale snad se podaří aspoň tomu zauchu vyhnout. :-)

    Já jsem si loni dala předsevzetí těsně před koncem roku a hned jsem ho radši splnila, a to, že si uklidím můj laptopový koutek, což se mi jakž takž podařilo. Chtěla jsem ještě přebrat papíry v polici a nepotřebné (většina) vyhodit, ale k tomu jsem se nedostala. Snad se mi to podaří ke konci tohoto roku. :-)

    Hmotnost neřeším, nemá to cenu. Dokud dopnu elastické rifle, je to v cajku. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, mě právě při návratu do práce začaly ty elastické rifle tlačit a zoufale mě nebaví nakupování oblečení, tak nezbývá, než se chvíli haltovat - sportem to zatím nedám...

      Víš, že to není špatný nápad, dávat si ta "předsevzetí" na malé a relativně dobře splnitelné úkoly. Jednoho to pak víc těší. Mě štvala ta zásuvka s utěrkami asi od srpna, ale nějak jsem se k tomu nedokázala dokopat, až teď místo toho hubnutí. A mám z toho docela i radost :-)

      Vymazat
  4. No tak s těmi karanténními kilíčky to vypadalo za covidu slibně, nicméně chuť, čich a žravost už jsou v plné síle a já skoro zpátky na vánoční váze. Rok tréningu paměti zní ambiciózně, tak ať se ti povedou šuplíky radosti i v hlavě:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Psice, jsem moc ráda, že už je to lepší, pořád na Tebe myslím a držím palce!
      Jo, ten první měsíc covidu jsem taky krásně shodila, jenže při té dlouuhé rekonvalescenci protažené až do Vánoc byl zpět dvojnásobek :-)

      Děkuji a nápodobně :-)

      Vymazat
  5. Jak se říká, malý ten, kdo má malý cíl :-) Připadá mi, že takový ten hloubkový úklid jde zpravidla ruku v ruce se snahou, aby to, co nám zbyde, bylo opravdu dobré a stálo to za to, takže mi připadá celkem smysluplné, že ses od úklidu doklikala až k hubnutí. Budu držet palce, aby se to všechno podařilo a měla jsi zas paměť jako slon :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mi bude stačit průměrná paměť mého vrstevníka, chvílemi si teď v tomto směru připadám nějak v předstihu :-)

      Vymazat
  6. Dokonalý pořádek, věci vzorně srovnané, roztříděné, dům jak z katalogu, to je i můj sen a cíl, celoživotní a nepříliš úspěšný. Zřejmě bych musela žít sama, abych dokázala udržet takový pořádek, jaký si představuji a kdo ví jestli, a navíc... bavilo by mě to vůbec být sama? myslím že ne. Předsevzetí si nedávám. A pééfko je pěkné i se zpožděním. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bev, tohle bych si taky docela přála a zoufale se to taky nedaří, zvlášť po narození dětí to je spíš utopie... Často si říkám přesně to, co píšeš - sama bych ten pořádek asi udržela, ale zda by to za to "prázdno" stálo. :-)

      Vymazat
  7. Ja si tiež predsavzatia nedávam, ale snažím sa aspoň o malé drobné úlohy. Tiež by sa mi zišlo urobiť si poriadok v papieroch, ale to skôr asi napečiem tie škoricové hniezda, čo už pol roka sľubujem Milému.
    Ale prvý mikro bod, že dočítam všetky články z blogov, ktoré sledujem, som už splnila, som v aktuálnom dni, hurá :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikky, asi ty drobné úkoly jsou i víc motivační a lépe splnitelné, než velké sousta :-) Taky si myslím, že než příliš času na pořádek, je lepší se věnovat blízkým. Mě zrovna okupují ratolesti (navzdory jejich věku), tak tak stihnu dopsat komentář :-)
      A gratuluji ke splnění pidi cíle :-)

      Vymazat
    2. Tak tak, asi je to tak lepšie. No ja sa im tiež snažím venovať čo najviac, nakoľko malý princ bude malý len chvíľku a hoci mi každý deň príde taký cca rovnaký viem, že sa len obzriem a bude mi to chýbať všetko. Už teraz mi chýba ako bol úplné mimi utopené do kočíka, do ktorého sa teraz ledva vojde <3 a úprimne, ja mám už svoj vek a strašne rada som s Mami, aj keď ma nenecháva vyhrať v Človku :-D

      Vymazat
    3. Nikky, je to tak, tohle období vážně stojí za to si pořádně vychutnat :-)
      Já jezdím k mamce pro změnu hrát karty - zrovna o víkendu jsem drtivě vyhrála :-)

      Vymazat
  8. Já si předsevzetí nikdy nedávám. Objevit zapomenutou skrýš se sladkostmi, to musí být úžasný pocit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Eliss, byl by to býval úžasný pocit, kdybych ji našla o týden dřív a ne v počátku upraveného jídelního režimu :-) Teď mě to spíš provokuje :-))

      Vymazat
  9. Jé předsevzetí... Měl bych si dát předsevzetí, že už příště na předsevzetí nezapomenu :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě pobavilo :-) Jj, to je fakt.
      Tak mě napadá, jak se chystám na ten rok posílení paměti, tak by bylo dobré na to nezapomenout :-)

      Vymazat
  10. Hezky se čte, jakou má kuráž a jaký máš elán, asi sis loni pořádně odpočinula. Moc ti přeji, ať se vše vydaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježurko, děkuji.
      Kuráž i elán jsou zatím jen nárazově - zatím v úsporné verzi :-)
      Ale je líp, než loni.

      Vymazat
  11. Nebylo to novoroční předsevzetí, ale nutnost abych zatočila s kily a před sedmi jsem v lednu začala a zbubla 35kg.
    Vydržela jsem. Covid se podepsal o pár kilo a hle, je leden a já opět úspěšně odhazuji. Nezatracovala bych leden, i když kouřit jsem přestala v dubnu.
    A k životu je bordel potřeba, ba nutnost, tak to neměň.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Wow, tak to musela být pořádná fuška, jsi dobrá, že jsi to zvládla! Vážně smekám. A hlavně to kouření (sice jsem nekuřačka, ale umím si představit, jak toto musí být těžké)
      Já mám před sebou teoreticky jen tři až čtyři kilča, ale bez toho pohybu je to dřina, nicméně zatím se taky držím a první už je dole...

      Bordel - obávám se, že dokud nebudu bydlet sama (což je otázkou, zda prázdný uklizený byt bude výhra), tak to ani moc změnit nepůjde :-) Ale pořád mám chvilkové pokusy to aspoň trochu kočírovat...

      Vymazat
  12. Fredy Kruger

    " Novoroční mé předsevzetí ??
    Uklidím !!
    ... pod postel nakopu smetí,

    ... tak jak jsem minulý rok dělal před tím !"
    hovoří Eduartt Kalywoda

    " Kopej ! a čeho-li není škoda,
    naházíme pak do záchoda !
    V záchodě zmizí všecka ta špína !"

    ... vykřikla žena Ibalgina
    vzápětí rukama rozhazuje :

    " Pojď sem ! záchod již nesplachuje !
    ... zrovna, když po svátcích průjem my máme !!"

    " Nevadí ženo ! kýbl tam dáme !!"

    " Výborně Edde !... to do kýblu šmrncnem !!"

    Za týden došly jím kýble i hrnce !!

    ... z manželů každý... si do svojích retů
    strčil a zapálil cigaretu ....

    Přemýšlí !!... společně podumají :
    Zda lépe, jestli se podělají,
    ... či nějak to jinak udělají ???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D To je ten správný přístup! :-D

      Vymazat
    2. Oby, tak v počátku jsem si to taky říkala, nicméně pokračování mě začíná lekat :-) (že mi z hlavy i vypadly naskakující veršíky pro komentář, snad se časem rozpomenu)

      Fakt je, že ucpaný záchod pěkně znepříjemní život, nám se to stalo jednou (a to tam ani necpeme nic nepatřičného) - a byly to vážně horké chvilky :-)

      Vymazat
  13. Dík za doplněk - video. :-D

    To běhání - Pár roků zpátky mi hráblo a nahlásila jsem celou rodinu na jednokilometrový "rodinný běh". Přijdeme tam, všude postávali mladí rodiče s malýma děckama a my tam jak exoti samí dospělí. No ale v přihlášce se o věku účastníků nic nemluvilo, tak jsme vyběhli, jak to odstartovali. Tomáš proběhl okruh celkem svižně, ale my ostatní jsme po chvíli běhu pajdali, potáceli se a dobíhali trasu krokem. Takže celkem soucítím s paní ve videu. Předběhlo nás i několik rodičů s maláma děckama. Náplast na naše útrapy byla medaile v cíli pro každého "běžce". :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak před dobrovolným přihlášením se k běhu vážně smekám! Tohle od patnáctistovky na základce néééé :-)
      Ale mohl to být fajn zážitek. Možná si časem někde nějaké to malé dítě na podobnou akci vypůjčím, až se budu chvíli chtít vydávat za běžce :-)

      Vymazat
  14. Fredy Kruger

    Dilema !!!

    ... být, - či nebýt ! je !

    ... odér již šíří se po bytě !
    Edd Kaliwůdd vzduchu si lokna
    ( když šišku vystrčil z okna )

    hovoří : "Ženo, vem kýble sem!
    vyhodíme to všecko ven !!"

    ... žena přinesla kýble v mžiku....

    Výkřiky zazněly na chodníku !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Och, příliš živě až to vidím - chodci vážně nezávidím! :-)

      Ještě že nelili to pod schody!
      Raději kropit tím jahody - v létě dočkali by se lahody :-)

      ---
      Právě včera jsem měla v mailu kreslený vtip na podobné téma - židle bez sedacího středu nad otevřeným kanálem

      Vymazat
  15. Předsevzetí si taky nedávám. A když už si nějaké dám, třeba že chvíli budu držet půst a během toho půstu uklízet, jako první hnu s křeslem a z pod něho se vykutálí lahev vína a zároveń s tím na mě volají vnoučkové, že mi nesou řízeček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, to je vlastně na těch případných předsevzetích nej - jak se krásně mohou zvrtnout :-)

      Vymazat
  16. Já na předevzetí taky moc nejsem, páč vím, že to stejně nedokážu dodržet. Už jsem v té fázi života, že všechno dělám, když na to momentálně mám náladu. Ale shodit pár kilo, to by věru bodlo.... No jo no...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valin, já po letech loni ten pořádek (neúspěch), letos potřebuji dát tři kila - a doufám, že teda dolů... :-) Je fakt nespravedlivé, jak rychle to jde nahoru a jak zoufale pomalu směrem níž... :-)

      Vymazat
  17. Letos jsem si taky nedala žádné předsevzetí, obzvláště jsem se vyvarovala toho, že budu hubnout. Mám několik kilo dole a nemusela jsem se ani snažit, stačilo ve správnou chvíli onemocnět, přestat žrát sladkosti a pít víno. Zatím se mi to daří udržovat i ve fázi uzdravování, takže kdo ví, třeba to hubnutí fakt letos, i přes to nepřání, klapne :D.
    Simonu z videa mám moc ráda, sleduji ji od doby, co jsem viděla tohle video - https://www.youtube.com/watch?v=zzF1iOBoDK0&ab_channel=Neskorove%C4%8Der%3ATalkshowPetraMarcina :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je fakt, že jsem si pár let podobné předsevzetí nedávala a bylo mi to milejší :-)

      Pořád ještě taky to dýcháni? Nebo Tě mezitím skolilo něco jiného? Držím palce, ať uzdravování jde co nejlíp!

      Díky za odkaz, ráda kouknu, neznala jsem ji - a taky mě bavila :-)

      Vymazat
    2. Zapomněla jsem na předsevzetí ohledně sprostých slov, nějak to neklaplo, tak třeba příští rok :D.
      Děkuji za přání, dr. říká, že to byl nejspíš Covid, ale testy jsem měla negativní, čert ví, co to bylo.

      Vymazat
    3. Jak to tak kolem sebe sleduji, tak docela dost lidem, kteří covid očividně měli, vyšel test negativní...
      Mi to tak připadalo, už jak jsi o tom psala - s tou tíži na hrudníku, že by to mohlo být ono (né že bych Ti to přála)
      Je to fakt svinstvo :-/

      Vymazat
    4. Doktorka mi říkala, že negativní testy pozitivních lidí nejsou žádnou výjimkou. Kromě toho, že se nemusí při odběru trefit do správného místa, což je u mých dutin docela slušná šance, tak prý taky cestou do laboratoře může covid "umřít". To mě docela pobavilo :D. Co mě pobavilo méně bylo, že i kdybych ho měla, tak nemám imunitu, protože tu mají jen lidé, kteří projdou horečkou. Už aby to zmizelo, je to fakt únavný :/.

      Vymazat
    5. Já si to o těch testech myslím taky - a chcíplý covid cestou do laboratoře, tak to mě též pobavilo :-) Nicméně, ono to je svým způsobem docela blbé v tom, že lidi s falešnou negativitou se pak už moc nehaltují v kontaktech (né všichni, samozřejmě, ale svádí to).

      To s tou imunitou a horečkou - to jsem netušila. Ale známá zrovna říkala, že to chytila podruhé po dvou měsících její kamarádka, které přitom naměřili protilátek plno. Tohle je prostě fakt jak ruleta...

      Jj, věřím. Jak se to tak vleče, tak to leze krkem... :-/

      Vymazat
  18. Předsevzetí, plány a sliby se neplní, tak si žádné nedávám. Mám tak jednodušší život-nemusím pak shledávat co jsem neudělal. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko, je to vážně víc v klidu bez nich, souhlasím.
      Ale já nad sebou letos potřebovala aspoň malinkatý bič, ať jsou kilča pryč :-) (a hlavně ať už další nenaskakují, toho pohybu je pořád málo...)

      Vymazat
  19. Zítra je únor. V tomto měsíci začínají obvykle novoroční předsevzetí uvadat.😎

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, u těch zdatných, co to nevzdají po prvním týdnu :-)

      Vymazat
  20. ba né, v únoru nastává ještě druhá vlna sportovců, těch, co si řekli že v lednu začníná každej blbec, začnu až v únoru :-). Jestli jsem to správně pochopila, jedeš v Marie Kundo metodě (takhle tomu doma teď říkáme)? Jak se ti to osvědčilo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A v březnu se to začíná pomalu přelívat na skupinku "hubneme do plavek" :-)

      Jj, inspirovala mě, hlavně k očesání věcí. Do toho jejího skládání se zatím nepouštím dál než k tomu šuplíku s utěrkami. Ale tam to sedlo. :-)
      A jak se to osvědčilo Tobě - u těch triček? Myslela jsem u sledování pořadu i na ten Tvůj článek z podzimu a fakt by mě to zajímalo.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.