středa 26. července 2017

Technická

Trochu zápasím s prostředím blogu

Někdy to tady na mě zkouší technika a něco mastím i sama,
takže - vysílám takovou malou prosbu o rady .

1. Problémy s tímto blogo-prostředím

Občas se mi nezobrazí komentář pod článkem - dojde mi do mailu, ale na blogu není.
Máte někdo tušení, čím to je? 
Toto se mi stalo teď párkrát u článku "Odkopaně". (nezobrazil se příspěvek Oby a Lišky)

Když chci upravit nějaký starší článek - vložit fota ztracená při převodu z bloguje, opravit některé starší nefungující odkazy - zmenší se v něm písmo, a to tak, že hodně. Samo od sebe. Špatně se mi to pak dává do jakž takž čitelné podoby.
Čím bych tomu mohla zabránit?

Štítky. Tak to je kapitola sama pro sebe. Ty nemám doladěné a docela mě štvou.
V některých názvech štítků na původním serveru jsem měla i čárky, tady se to při převodu automaticky oddělilo, takže z toho vznikly takové menší paskvily.
A nevím, jak na to. Jak je přejmenovat.
Pokud někdo tušíte, radu fakt přivítám.


2. Co jsem zvládla zmastit sama

Mail. Tak tady fakt nevím, jak jsem na to přišla, ale do všech komentářů, které jsem poslední měsíc tak různě v blogosféře zanechala, jsem uvedla špatný mail, a to nominek@g.mail - tam buď nic nedorazilo, protože neexistuje, anebo se případný majitel této adresy divil...
Tímto se všem, kteří náhodou na něj něco poslali, omlouvám, že odpověď nepřišla.
Správný mail je nominek.bloguje@gmail.com, používám ho jen tady pro ten blog, a jak jsem  zde pár let nepobývala, popletla jsem ho...

A na závěr něco pro informatiky záchranáře. Je možnost nějak znovu udělat čitelné soubory ve wordu, když se zobrazují "takové jakoby čtverečky" místo textu? Nebo to už je konečná a nemám to řešit? Stalo se mi to u souborů několik let starých, přetažených asi z flešky. 


Za případné rady všem děkuji.

Docela ráda bych si to tady trochu doladila, když už jsem se rozhodla ten blog nenechat umřít :-)

12 komentářů:

  1. Hm, poradit neumím, na wordpressu, kde mám blog, je asi jiný systém. Dá se mi podívat, jak můj článek vypadá v HTML provedení a pokud mám nějaký, co se mi vzhledově líbí a chci, aby jiný vypadal podobně, nacpu tam ty HTM" značky pro například zesílení písma a podobně. Štítky nepoužívám, tak nevím, jak na ně. Mám jen kategorie a i ty někdy zapomenu zaznačit. Jinak s popletením gmail adresy se netrap, g.mail neexistuje a pochybuji, že by na to někdo něco posílal. Držím palce, ať se ti povede doladit aspoň něco, taky mám spoustu příspěvků nefunkčních, hlavně zmizelé fotky po přetažení z bloguje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A fotky mi taky chybí. Ale nejvíc mě štve, že spoustu odkazů jsem měla i na články jiných blogerů a na některé ty blogy se nedostanu nebo už ani nejsou...

      Vymazat
    2. Jojo, odkazy jinam (co už teď nikam nevedou) jsem měla taky), to naštve. :-)

      Vymazat
  2. Ahoj Oby, tak tady to prostředí v bloggeru je docela intuitivní, nemusím se do HTML světa vydávat, je tady nastaveno 5 velikostí a několik druhů písma, je to takový očesaný word, tak celkem dobrý, akorát mě štve, že ta velikost se mi mění při aktualizaci těch importovaných článků a pak už to nejde dát do původního stavu. Když si vybavím, že mi tak haprují odkazy v celém tom období 2009-2012, co jsem zrovna psala jak strhaná, tak se mi do toho upravování moc nechce, dokud nepřijdu aspoň na to, proč se zmenšuje ten text a zda tomu jde zabránit.

    Štítky - ty tady jsou právě místo kategorií. Chtěla bych si je upravit, ale nejdřív jsem nevěděla vůbec, jak na to. Teď, jak nad tím dumám, mě napadl sice jeden způsob, ale připadá mi děsně složitý - tak to zatím taky odsunu, dokud nepřijdu na jiný a zatím můžu doufat, že se někdo podělí o jednoduchý návod jak na to.:-)

    Cha, to že g.mail neexistuje nemusí úplně každého odradit, když to vezmu podle sebe :-) Vůbec nechápu, jak se mi to do té automatické nabídky dostalo ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Nazdar Nominku,

    ráda Tě zase vidím :)

    S tím formátováním - nespravilo by to tlačítko "odebrat formátování"? (Druhé zprava, téčko s červeným křížkem.) Teď jsem řešila, že po přenosu z writeru měl text jednoduché řádkování, zatímco články mají běžně jeden a půl (myslím), nezabralo nic, až zrušit veškeré efekty odstraněním formátování.

    Jak všem článkům s jedním štítkem přiřadit štítek další, na to jsem přišla, ale ten starý jsem musela smazat u každého zvlášť, což byla otrava...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Haplo,
      taky Tě ráda vidím. :)

      Aha, toho tlačítka jsem si všimla, ale trochu jsem nevěděla, co mi to s tím textem udělá, tak jsem ho zatím nezkoušela. Až nějaký starší článek budu upravovat, kliknu na něj a uvidím, zda se to písmo zase zmenší nebo ne. Díky

      Ty štítky, no, k tomu jsem právě zatím došla, že by to chtělo upravovat docela lopotně kus po kuse, tak zatím ještě vyčkám, jestli se nenajde nějaké jednodušší řešení. Zas to tu nemusím v tom novém rozběhu blogu úplně přepálit, ať mi zbyde energie na psaní :-)

      Vymazat
    2. Z návodů, které jsem našla, se zdá, jako by mi v editoru v jednom místě chybělo tlačítko, protože všechny návody se tváří, že odebrat hromadně štítek není problém... Já to naštěstí řešila jen u asi osmi článků, tak se to ještě dalo.

      Vymazat
    3. Haplo, a nevíš náhodou, jak ten štítek odstranit v přehledu publikovaných článků? Konkrétně, abych nemusela každý článek rozkliknout na "upravit" a odstraňovat to tak postupně.
      Uvedu na příkladu, kdysi jsem měla kategorii "Stalo se, děje se", což se mi při převodu rozdělilo na dvě samostatné (kvůli té čárce). Pak jsem nějak v přehledu štítků to jedno dala pryč ze seznamu nabízených štítků, ale pod článkem to je vidět.

      Nový štítek tak jde přidat, to jsem teď vyzkoušela, ale zbavit se těch původních - to mi připadá fuška :-)

      Vymazat
    4. Na to jsem právě ještě nepřišla. Je to podivné.
      (Budu se sem pravidelně chodit koukat, jestli na to nepřišel někdo jiný, až si budu chtít taky na blogu uklidit :))

      Vymazat
    5. Tak to tady budeme nakukovat dvě :-)
      Já to zatím taky odložím na dlouhé zimní večery - třeba do té doby něco vykrystalizuje.

      Vymazat
  4. Ahoj Nomi, já píšu zásadně v "notesu", jsou ta nekomplikované soubory .txt a sem je kopruji klasicky ctrl+c, ctrl+v. Word mě hodně zlobil.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Báro, já už poté, co jsem přišla o těch x souborů ve wordu, píšu nejvíc tady (takže začínám mít binec v konceptech, místo ve složkách). A někdy v rozepsané poště :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.