neděle 14. února 2021

Rouškové dumání

Jak vytřískat kus z mála?
Maskování chvála!  

 

V lednu už jsem se častěji dostala  mezi lidi a nebyla jsem teda také ochuzena o soužití s rouškami. Tak si nad nimi krátce podumám.

 

Ono totiž v zimě ta rouška například venku není až tak špatná, docela i hřeje. Ovšem nevím jak vám, ale mi při přechodu ze zimy do tepla začíná téct z nosu, což mi doposud až takový problém nečinilo, ale  při placení u pokladny to je v té roušce docela fuška ustát. Takže pocit zatím smíšený.

Nicméně onehdy jsem šla s Tomem k doktorce a ta se na mě po prvotním pozdravu znova otočila a říká: "Pardon, myslela jsem si, že jste sestra." Ha, a ne zdravotní, nýbrž Tomova. Takže musím uznat, že občasné maskování může mít i své další světlé stránky.

Což v podstatě nenásilně potvrdil i kolega poté, co jsem přestala brýle potupně schovávat v kabelce, neb už se bez nich obejdu jen stěží – a prý že mi sluší

Oč že tady běží? 

Shrnu to teď teda zhusta:
rouška skryje nos a ústa,
brýle zas maskují vrásky,
tak se rodí covi-krásky.
(Plus čepice a šála - za hřích bych hned stála.)



38 komentářů:

  1. Tak pro tebe a tím tuplem pro mě se asi ta potřeba roušky vynořila v pravý čas. Ale co chudery krásné mladé holky? I když zase pod rouškou je menší šance, že padnou do oka nějakému úchylnému maniakovi. :-) Já se jen děsím příchodu teplých dnů, pokud bude rouška pořád IN. Už teď je při práci v zaměstnání poněkud na obtíž, tak jsem zvědavá, jak to udýcháme v létě. I když možná bude do té doby vakcína, dost kolegů je proti ní. :-/ Já zatím sedím na plotě a rozvažuju...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, fakt je, že mladým to až tak neprospívá, hlavně se pod rouškou dost zhoršuje akné.
      No, v létě to bude o kus horší, nezbývá než doufat, že se to povede aspoň částečně zkrotit... I když kdo ví. Nicméně naděje umírá poslední :-)

      Vymazat
  2. Pokud jde o obličej, tak dobrý, ale ještě bych potřeboval nějaký další doplněk, který by mou nadměrně rozložitou postavu učinil ztepilou :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerfe, já zatím vzdávám hold dlouhé zimní bundě - ta to maskování celkem slušně doplňuje. :-)

      Vymazat
    2. no a pak že jsou arabky divné s těmi jejich burkami, teď teprve doceňujeme, jak jsou fikané, nakonec se to ujme i tady

      Vymazat
    3. Tak to sedlo :-)
      Ale teď otázka, jak to bude v případě nejednotnosti. Jestli víc zaujme kočka s výstřihem, nebo ta tajemně zahalená :-)

      Vymazat
  3. Všechno špatné je pro něco dobré. Taky pozoruji, že mi velmi svědčí mít více než polovinu obličeje zakrytou. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si nedávno v té roušce a šále připadala jak solidní zakuklenec :-) Ale fakt je, že to vážně venku fajn hřeje - akorát tam to zrovna není tak nutné...

      Vymazat
  4. Moje brýle mnohdy roušce deklamují
    "Mha přede mnou - mha za mnou - mha na sklech"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tak v tomto směru to je čiré zlo. Naštěstí brýle v kombinaci s rouškou moc často nepotřebuji, tohle vážně nejde moc dohromady a obdivuji všechny, co to zvládají...

      Vymazat
    2. Já musím při práci v zaměstnání nosit tuto vražednou kombinaci, ale vyhledala jsem si na internetu metodu zmydlených brejlí. Pod horkou vodou průzory opláchnu, pak ošolichám tekutým mýdlem z pumpičky, aby se vytvořil na sklech mýdlový film, opatrně zas teplou vodou opláchnu, otřepu, neotírám, nechám oschnout samovolně a trochu to proti mlžení pomáhá. Ostatní v práci, kdo špatně vidí, buď nosí kontakty nebo pracuje poslepu. Kdo vidí dobře, měl by nosit ochranné brejle, ale všichni na to, právě kvůli mlžení, pečou.

      Vymazat
    3. Aha, to mýdlo jsi zmiňovala, ale já se sekla u toho tuhého a moc mi to nešlo :-)

      Tohle je ale fakt nepříjemné. Naštěstí na PC se dá písmo zvětšit a dost pracuji teď z domu, tak se s tím dá popasovat, ale takto ve výrobě - to musí být fest náročné... :-/
      A co třeba štít místo roušky - jak ten se snáší s brýlemi? Nezkoušel to v okolí někdo?

      Vymazat
    4. Hm, štíty by asi při montování nebyly moc praktické, ať už s brýlemi nebo bez brýlí. Tady je občas vidím jen na některých prodavačkách v potravinách. No, zrovna dnes se mi ty zpropadené brejle zkraje šichty mlžily navzdory mýdlové koupeli. Ono taky do jisté míry záleží na okolní teplotě.

      Vymazat
    5. No, tohle je fakt nepříjemné.
      U dětí ve škole učitelé fasují takové rouško-štíty - to je docela dobré:
      https://www.tvorivyamos.cz/5-ks-ochrannych-stitu-0-20-mm-3-2-2

      Vymazat
  5. Je to tak, jen se děsím chvíle pravdy, až se odloží roušky a zimní oděv a pravda vypluje na povrch:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, bude to zapeklité. Ale na druhou stranu se zas lidi začnou poznávat. Osobně momentálně, když se k roušce přidá čepice, nedokážu venku odlišit téměř žádného ze sousedů. :-)

      Vymazat
    2. To mohu taky potvrdit. S kamarádkou jsem měla sraz venku před obchodním centrem a dopadlo to tak, že jsme si po 10 minutách začaly volat, kde že ta druhá je. Byly jsme asi 10 metrů od sebe, ehm. Ale já měla kabát, co obvykle nenosím:)

      Vymazat
    3. Ještě že už máme ty mobily - si to představ před dvaceti lety :-)

      Vymazat
    4. To bychom byly v háji a šly domů, no. Tenkrát člověk prostě musel být dochvilnej.

      Vymazat
  6. Je to tak! Hřeje! A přesně, přijdu do obchodu a hned smrkám, takže účinek žádnej. A dřív jsem se denně do práce malovala, teď to nemá cenu, a když už se jednou za měsíc přišmrncnu, tak mi slzí oči, normálně si odvykly na denní nános chemie!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já naopak přihodila silnější linku u očí - jakože po vzoru východu :-) Ale teda jen dvakrát týdně, taky mě malování jinak moc nebere.

      Jinak v obchodě, možná ještě horší než tekoucí nos pod rouškou - pořád! zápasím z rozevřením mikrotenových sáčků na cokoli, když si nemůžu naslinit prsty. To je pro mě stále něco jako výzva :-)

      Vymazat
  7. Vítej v klubu. Když jsem manželovi kupovala masážní pás, ptala se nová kolegyně v práci, co že to mám. Tak jí říkám, že už jsme s manželem ve věku, kdy si dáváme k narozeninám zdravotnické pomůcky. A že prý to není možné, že by mi hádala tak max. 20 :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víc takových kolegyní! (případně roztržitých lékařek) :-)
      Jj, toto prostě potěší :-)

      Vymazat
  8. Povedené veršování, k zamyšlení a pousmání.☺
    Patřím do skupiny, které rouška venku vyhovuje, jednak mě není zima, jednak si nenachladím průdušky a hlavní věc, chrání nás přec. Na druhé straně, kombinace s brýlemi zapeklitá věc. Každopádně dávám naději přeočkování a doufám, že se jej dočkám a coronu přečkám. ☺
    Budu muset začít nosit čepici, neb při stálem zavření kadeřnictví vypadám jak stará čarodějnice i když s rouškou. Mírné úpravy vlasů jsem vzdala, to když jsem si ve snaze zjemnit hustou ofinu zajela žiletkou do obočí. Naštěstí mě ta vyholená čtvrtka obočí již dorostla. ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tentokrát asi spíš hlavně pousmání, potřebovala jsem něčím lehčím zas nakopnout psací náladu :-)
      Ale je fakt, že v zimě ta rouška venku vážně nevadí - spíš jsou horší pak ty přechody.
      Na očkování a překlenutí doby s coronou moc držím palce!

      S tou žiletkou u čela - to jsi docela odvážná :-) Sice se už x-let stříhám sama, ale před seřezávačem mám docela respekt - a teď vidím, že oprávněně :-)

      Vymazat
    2. Fukčárinka, Nomi: A jak máte dlouhý vlasy? Já se učím stříhat sama s koronou - ale pořád mi nějak chybí ten správnej grif a odvaha, takže v krátkých chvílích uvolnění běžím ke kadeřnici. Jak si stříháte "zadek"?:)

      Vymazat
    3. Psice, na kadeřnice jsem zanevřela před téměř devíti lety a od té doby jsem vlastně spokojená, krom nedávného trošku kreativnějšího rozvášnění se s nůžkami v ruce při pokusu střihnout si ofinu více méně vše ok :-)

      Tehdy jsem našla pár videí, odkazy mám v tomto článku: https://nominek.blogspot.com/2012/09/konecne-jsem-si-to-fakt-dobre-udelala.html
      No, a od té doby jsem se dostala k délce do pasu, stupňovitě - a je to pohoda. Nahoře udělám culík, vlasy natáhnu a konce střihnu, pak dole trochu dorovnám (zas culík, ale gumičku táhnu směrem dolů).

      A jak to máš Ty? Určitě na netu nějaké rady budou. Ale fakt je, že mám mírně vlnité vlasy a nějaká ta nerovnost se tam ztratí...
      Ono je zas docela riziko to zkoušet v době zavřených kadeřnictví. Jsem tak před dvěma lety dost nešikovně střihla kadeře dceři a následně s ní celé dopoledne obíhala jedno kadeřnictví za druhým, dokud se nás jedné holičce nezželelo a trochu ji to nesrovnala. Od té doby mám zákaz se k ní s nůžkami přiblížit, musela jsem přísahat :-)

      Vymazat
    4. Super, díky! Já mám taky dlouhý, i když délka do pasu - to pro mě bylo vždycky ááách, ale taky vždycky passé. Prostě mi tam ty vlasy ani nedorostou. Takže mám spíš rovné někam k lopatkám. A stříhala jsem se podle "unicorn metody", kdy se dělá culík s hlavou dole a pak se postupně stříhne. Akorát mi přijde, že mám asi blbej úhel střihu, protože u tváře pak mám poměrně krátký a vzadu ocas dlouhých. No nic, podle aktuálních neveselých statistik bude ještě dost času tyhle metody vyladit...

      Vymazat
    5. Jo, tak to mám teda taky podle toho jednorožce :-)
      Podle mě u tohoto hodně závisí na tom umístění culíku - jestli víc u čela nebo blíž k temeni... Taky to v podstatě pořád zkouším a příležitostně různě dostřihávám - podle nálady :-)
      Ale tehdy napoprvé se mi dost osvědčilo si ty konce plánované k ustřižení namočit a zkontrolovat, jestli to je ono, co chci.

      Za mě - cokoli, jen ať nemusím ke kadeřnici, to fakt děsně nerada odjakživa :-)

      Vymazat
    6. Ještě dodám - můj dojem z toho - šla bych do zastřižení max po délku, která Ti vyhovuje u obličeje a tu zadní část případně nějak jinak trochu zkrátila.

      Já to někdy dělám tak, že vlasy vzadu rozdělím napůl (jakoby na dva copy), sčešu dolů, ale dopředu (na hrudník) a sestřihnu taky konce jakoby v culíku - vyloženě pro zkrácení té spodní části.

      Vymazat
  9. Jojo, má to i své klady, když je člověk pěkně zamaskovaný :-) Ale jsem fakt ráda, že nemám brýle (a doufám, že mi to ještě dlouho vydrží). Ty jsou v kombinaci s rouškou skutečně nekompromisní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, brýle. Jsem teď s nimi začátečník, tak bojuji. Nejraději piju čaj i kafe horké - a to je taky pěkně pitomá kombinace, musím říct :-)

      Vymazat
  10. Roušky mají své světlé i stinné stránky :D

    OdpovědětVymazat
  11. No, teraz rúško hreje, ale ako budem behať za bábom v lete? To bude výzva. Inak, aj v rúšku nespoznám ani seba pomaly :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikky, v létě je to jednoznačně masakr. My tak seděli v roušce po doběhnutí vlaku a to bylo jak sauna na obličeji... Snad se to do té doby zas nějak ustálí.

      Vymazat
  12. U mě to má přesně opačný efekt, protože mi rouška skrývá pubertální pupínky..takže už mi sem tam i někdo vykne!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky dobré :-)
      Toto maskování by možná mohli jako fintu využívat dospívající při pokusech o nákup alkoholu :-)

      Ale fakte je, že na citlivou pleť je rouška dobré peklo...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.