pondělí 12. června 2023

Od zmrzliny k dinosaurům

Nedržím se zpátky, další možné hrátky 



Cestou na zmrzlinu si s kolegou hecujeme chuťové buňky vzpomínáním na mražené mlsání z mladších let. Točená pistáciová v Rožnově na náměstí, Ledňáček, Míša… a Ruská zmrzlina.
Ale ta už se tak prý nejmenuje, neb nově byla přejmenovaná na Ukrajinskou.

Zdroj obrázku politicky nezávadné zmrzliny: bidfood

Další den koupím rustikální bagetu a začínám být zas zaháknutá v hrátkách, neb nemůžu ta tři písmena z hlavy pustit.


Nahlas si dumám, když takto přejmenovali onu mraženou pochutinu, postihne to i jiné oblasti? Měl by se třeba bývalý předseda vlády Rusnok nově podepisovat jako Ukrajinský knedlík?
Od mladšího potomka se sice v mžiku dozvím, že jsem fakt praštěná, ale to mě tak nějak nezastaví, neb mi mezitím nezadržitelně začínají naskakovat výrazy další a další...

Onu rustikalitu půjde nahradit třeba slovem venkovská, ale jak se porvat s bruschetou či karamelovou krustou na Crème brûlée? Zamyslím se nad tím tak mohutně, až mi část právě mlsaných brusinek popadá na ubrus.

Taky si živě přestavím to rozčarování údržbáře zimního stadionu nad zmařenou koupí zbrusu nové brusky na brusle… Ten musí mít vyloženě pocit, jakoby kousl do kyselého citrusu. Ne ovšem tak velký jako senátoři, kterým byla definitivně zamítnuta žádost na pořízení služebních vozů Aurus Senat.
V ošemetné situaci se ocitli také oceláři, kteří raději začnou zkreslovat údaje o množství vyrobené oceli, aby neriskovali nařčení z nadprodukce strusky. 

Jak to bude se zeměpisnými názvy? Elbrus si asi kvůli umístění jméno udrží, ale co takové rodiště Josefa Lady Hrusice? A bude na mapě Hostýnkých vrchů k nečitelnosti přeškrtána obec Rusava?

Divadla přestanou dávat Dvořákovu Rusalku a v knihovnách se nenápadně poztrácí Puškinovo dílo Ruslan a Ludmila. Stejně tak si tuto operu momentálně nezazpívá žádný chorus.

Kvůli latinskému názvu „taurus“ se horoskopy nebudou sestavovat pro býky, zatímco střelci a vodnáři si mohou ulehčeně oddechnout, neb názvy „sagittarius“ a „aquarius“ byly shledány jako nezávadné.
No, a když už jsme u měsíčních cyklů, nejvíc zapovězené bude tzv. Zlaté číslo*, latinsky zvané numerus aurus. 

V hodinách dějepisu se zřejmě nenápadně přeskočí zmínky zahrnující Etrusky či texty pojednávající o Prusku, stejně jako profesoři pomlčí o tom, že v Egyptě byl vynalezen papyrus, zatímco učitel biologie naoko nestihne probrat látku o výtrusech kapradin.

Ze zálesáckých zápisníků táboroví vedoucí potajmu vytrhají obrázky trusu lesní zvěře a spolek Brontosaurus se na čas stáhne do ilegality.

Raději ani nemyslet, jak bledě dopadnou všichni ti plyšoví či plastoví ještěři jako dinosaurus, tyranosaurus apod. No, a takový film Jurský park - toť horký adept na umístění do trezoru… Netřeba zmiňovat, že přesmyčka nabízející se z jeho názvu, tu klatbu jen umocní.
(ruskyj prak“)

Začíná mi také být jasné, proč se po invazi na Ukrajinu jako zázrakem vytratilo téma covidu. Ano, očividně nebylo vhodné zmiňovat slovo virus. (Zde navíc v nevhodném spojení „Ví Rus“.)

A zatímco majitelé rusých plnovousů berou holičství útokem (ti mladší teda barbershopy), my rusovlásky ještě tápeme, zda se nechat odbarvit na blond či si dát spíš tmavší přeliv s oříškovým podtónem.


No, jak to tak po sobě čtu, asi nám všem nezbyde, než požádat o pomoc klérus a dát se s nimi na modlení, ať je co nejdřív zase mír a věci se začnou vracet do starých pořádků…



Numerus aurus je číslo, které udává, kolikátý je daný rok v pořadí devatenáctiletého (stále se opakujícího) Metonova měsíčního cyklu - po 19 letech se opakují fáze Měsíce ve stejných kalendářních datech, podrobněji v pojednání o orloji.


PS: Ačkoli na mě potomci chvíli koukali, jako bych spadla z višně, nakonec se taky zapojili – syn s brusinkami, ubrusem a jako dlouholetý biolog amatér neopomněl na trus, ovšem nakonec co do počtu vyhrála dcera se slovem dinosaurus, protože:

-----


Dinosauří odbočka

Víte, jaké je celkové množství známých druhů dinosaurů?

Nebudu vás napínat – Wikipedie jich uvádí 1 400 (bez ptáků).
Nedalo mi to a podívala jsem se, kolik z nich končí na koncovku „rus“.
Vyšlo mi číslo 799.
A ještě jsem koumala dál, abych vám mohla prozradit, že na zděšený výkřik „au-rus“ jich končí celých 779.

Chvíli jsem si ty ještěří názvy pročítala a některé na mě působily jako solidní jazykolamy.
Jiné mi přišly ale docela zábavné a využitelné i v nějakých textech, například:
Achilles-au-rus - nabízí se vtíravá otázka, jak to vlastně bylo s koncem Achilla
Transylvanosaurus – vhodný jako plyšák pro upíří prcky
Trigonosaurus – přezdívka pro obzvlášť drsného matikáře
Barosaurus – přerostlý barový povaleč


-----

Krapet etymologie

Při zapisování slov „rusovláska“ a „rusý“ jsem si pomyslela, jak je to zvláštní, neb s Rusy mám spojené vlasy zejména hnědé. Nedalo mi to a objevila jsem, že první nositelé jména „Rusové“ byli lidé skandinávského původu.
pojmenování Rus pochází ze střední řečtiny - Rós (tvar množného čísla) a označovalo Normany, tedy severní germánské kmeny. 


Stejně tak mi až nyní docvaklo, že zdejší Prajzská (část dědin za Ostravou směrem na Hlučín a v okolí Hlučína) je odvozeno od slova Prusko, což vlastně dává smysl germanismům ve zdejší mluvě.


-----

A ty další hrátky?

Když už jsem v tom tak zašprajcovaná, nemůžu samozřejmě nepomyslet i na další národnosti zakomponované v textech. Zkusím prvotní nástřel a dále nechávám volné pole vašim nápadům v komentářích:

Říká děvče chlapci: „Kup to veslo v akci, loď vezmeme jindy.“ Hoch dá na její radu, finance ušetří. Spoří oba, snad brzo i vlastnímu autovraku šanci dají, jak si onehdy pod lapačem snů vysnili. 
Och, nepromarněme celé úspory za nějaký kus plechu! ...


Tip: Lze vymýšlet buď plno národností dalších, nebo se na jedné konkrétní taky trochu "vyřádit". :-)


-----

(Fakt už úplná) tečka na závěr

A víte, jakou tu zmrzlinu jsme si nakonec dali?

Řízek!


51 komentářů:

  1. Pepa dělá maskota.
    Pavel šanci nedostal.

    OdpovědětVymazat
  2. Rum u nás pije jen děda.
    Únor Karel prospal.
    Dívka za chatou pěstuje len.

    OdpovědětVymazat
  3. Knedlikovy Rusnok pobavil:))) A ze zmrzlin vzpominam na smetanovou tocenou jahodovou - jestli nekde je, tak mi to prosim reknete a ja si pro ni dojedu klidne pres celou republiku. U nas maji tocene uz jen jahodove "vodove" a to neni ono.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měl rád i jahodovou (i jablečnou) dřeň, co se prodávala v takových umělohmotných kostkách.

      Vymazat
    2. Osobně mám nejraději vanilkovou z Opočna točenou u Zoo Ostrava, je docela možné, že někdy tam tu smetanovou jahodovou měli. Akorát to vyhlásí vždy až v ten daný den, co k té vanilkové příchuťi dopasují.

      Za totáče mi jak ty dřeně, tak i jahodová a meruňková točená vodová zmrzlina chutnaly, ale na něco podobného jsem roky už nenatrefila. A přiznám se, současnou jahodovou vodovou bych už ani zkusit nechtěla :-)
      nomi

      Vymazat
    3. Ještě k té zmrzce z Opočna - hodně záleží, jak ji kdo opravdu umí připravit, už jsem zažila i takovou hrůzu, že letěla do koše...

      Vymazat
    4. Není lepší točené zmrzliny na celém šírém světě, než-li vám připraví v Jaroměři ve stánku U Macha a na Náchodské. Na mix černorybízové s jogurtovou bych si došel snad i pěšky.

      Vymazat
    5. No, není vodová jako vodová, např. v Praze ve Světozoru mají u Hájka perfektní ovocné sorbety.

      Vymazat
    6. Presne, ona i ta Opocenska se da totiz v ramci skudlivych prodejnich technik pekne naredit:(

      Vymazat
    7. Nejen naředit, někteří to zvládnou i zamrazit s kusy ledu - a ze smetanové točené máš rázem jakousi tříšť... Musím říct, čím jsem starší, tak tím míň ve zmrzlinách experimentuju. Kdysi jsem si dala klidně i tu šmoulí apod., spíš jsem mívala problém si vybrat, ale tolikero zklamání mi v tomto směru tak nějak "zklidnilo hormon" a jdu po jistotě :-) Radši jen tři zmrzliny za léto, ale aby byly tak akorát :-)

      ---

      Kolega na dovolené v Praze objevil nějakou prý úplně bezvadnou zmrzlinárnu, musím se poptat, která to byla - třeba to budete taky znát :-)

      Vymazat
    8. Za me je v Praze top Vanilla (byvaly kadibudky na nam. Miru) a Creme de la creme. Ale jsou to oboje kopeckovy, takze bez nostalgickeho filtru:)

      Vymazat
    9. Ve Vanille maj i točenou. Ale pravda - o poznání tuctovější, než ty kopečkový klenoty.

      Vymazat

  4. Nečiň Andule naschvály, jinak s tebou skotačit nebude. A bude chtít sbalit pak i stan celý.
    nomi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jeden začínající Čínou:
      Neučiň ani krok vzad, peru a necky by se ti raz dva připletly do cesty.

      Vymazat
  5. Lazar méně jí.
    Teta tarbíky loví.
    Květu rek zachrání.

    A už to tu nebudu plevelit. 😎🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se mě týče, klidně pokračuj, mě to baví sledovat, jaké nápady vznikají. Komentáře v tomto směru zcela bez omezení :-)

      Vymazat
    2. Jinak už díky tomu Tvému upozornění u VBS vím, proč se mi to písmo ještě víc ztučňovalo, místo návratu k běžnému - dávala jsem asi to lomítko až za "b" místo před, tuším.

      Vymazat
  6. Ovšem ukrajinský knedlík mě rozsekal! Takové podobné rozkládání a hádání slov jsme praktikovávali v prvním orchestru, kde jsem jako teenager působila. Kupříkladu diamant skončil jako "monomilenec", semafor jako "tam a vtip" a z hadru se stal "Jé, lékař!". Myslím, že na to padly úhrnem desítky hodin :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PARABOLA - povzdech slovenského strojvůdce parní lokomotivy.

      Vymazat
    2. Tak to jste museli mít prima partu. Dost mě to pobavilo. Zkusím se příležitostně taky na něco takového zaměřit - je to bezva nápad. :-)
      Nechtěla by sis to sepsat do článku? To by bylo fajn to vidět pohromadě.
      Teď si ještě představuji, jaká by to byla sranda, kdyby se v té určité skupině toto ujalo i v běžné mluvě (třeba u několik slov).

      ---

      Parabola je taky dobrá :-)
      Ty jsi na ty slovní rozklady totální machr!

      Vymazat
    3. Na dovolenou jedu na Malé zázraky nebo na Malé divadelní hvězdy.😊

      Vymazat
    4. No, pro někoho může být i malý zázrak na tu dovolenou vůbec odjet :-)

      Jinak od té paraboly je skok k elipse: Na vánoce koupíme Eli psa a Máni kočku.

      Vymazat
    5. Zkouším:
      noviny - hm, prohřešky
      překlad - plus hádka, nebo pozitivní spor (mimochodem, zajímavá protichůdná kombinace slov - tohle jsem si doposud u toho slove "překlad" neuvědomila :-) )

      Vymazat
    6. jedno-duchý = mono strašidelný
      ba-zén = bezpochyby meditace (umocněno natrefením na zajímavost, že v egyptském významu se slovo „ba“ obvykle překládá jako duch nebo duše)

      Vymazat
    7. BRUSinky = Indiánský brousek.

      Vymazat
    8. To je pěkné a navazuje to navíc na článek i na tu následujícíc hru, aneb 2v1 :-)
      nomi

      Vymazat
  7. No vy jste koumáci, s těmi slovními hrátkami, to teda zírám! :-)

    Dobrou točenou zmrzlinu bych si taky dala, ale mívají tu jen míchanou hnědobílou a chuť nemá valnou. To už je lepší šance s kopečkovou zmrzlinou. Mají dost výběr a obvykle beru třešňovou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, tak třešňovou zmrzlinu bych docela ráda prubla, mám pocit, že jsem na ní snad nikde nenatrefila.
      Ovšem na ty ostatní zmrzliny s nevalnou chuti už bohužel x-krát ano :-)

      Vymazat
  8. Som ale celkom zabudol.
    Nebul, haraší jim ve věži!
    Sagvan Tofi nepřijde.

    OdpovědětVymazat
  9. Nomi, ty jsi se zase rozjela! Ale jako milovníkovi dinosaurů jsi mi udělala radost :).
    Řízek jako zmrzlina taky dobrý! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, vždy, když mám pocit, že už hodím flintu do žita, tak hlava nějak přepne a na chvíli nejde vypnou :-)

      U těch dinosaurů jsem fakt koukala. I ty některé názvy - super na polámání jazyka... :-)

      Jj, měli jsme cestou nějaké vyřizování, mezitím se dost ochladilo, tak to byl logický výběr :-)

      Vymazat
  10. Těch slovních hrátek kdysi koloval celý seznam, asi na A4, něco tady už zaznělo, namátkou si ještě vzpomínám na další:
    Aurora - bolestný výkřik hanáckého budovatele plnovodu
    Napoleon - z pole ona
    Damokles - povzdech po souloži
    syndetikon (to bylo lepidlo) - oznámení Židovi, že přichází potomek
    silikon - otázka na židovský původ
    silikóza - prostředek pro růst poprsí
    atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rowdy, tak to jsou dobré pecky :-)
      Zvláštní, jak ta věta s Napoleonem je pokroková :-)

      Vymazat
    2. Jinak k tomu Napoleonovi mě ještě napadl Bo-na-parte jako ostravsky sděleno: protože na smuteční oznámení.

      Vymazat
    3. Vzpomněl jsem si ještě, že v tom seznamu (viz Rowdy) byl i Gaskoněc = rusky konec plnynovodu.

      Vymazat
    4. Mě zas před pár dny trklo slovo "kontrabant" - dle toho seznamu výše by se to dalo přeložit jako oznámení, že si Žid pořídil auto
      nomi

      Vymazat
  11. No a ještě k národům a kmenům, vesměs americkým:
    Má Martin kapesník?
    Použij provázek či lanko.
    Mám velkou snahu ronit slzy.
    Pokusím se provést výmaz té karty.
    Podej zrcátko Manče!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten poslední může být i příslušníkem politické strany.
      A ještě jeden indoš, trochu násilný:
      Zasoutěž si o uxeroxování!

      Vymazat
    2. Přidávám dalšího rudocha:
      Obraz té krásky visí v Pradu.

      Vymazat
  12. Jeden i druhý chlapče, jen tak dál! :-)

    Ten Sioux mi ležel v hlavě od napsání věty s Apačem, dobrá práce. A fakt, že tady velkou část národností tvoří indiáni mě tak nějak nenásilně přenesl do dob nadšeného čtení Mayovek, což bylo moc fajn :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Masa jíme málo.
    ma organizuje práci.
    ma urazila souseda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, tak teď od včera dumám, jak napsat Australan, případně protinožec. Zde jsem nějak skončila u "profi nože cenného" :-)
      nomi

      Vymazat
  14. Habán = překvapení ze zablokování na internetu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opice = Ó píce! – radostné zabučení hladového skotu
      makak = má kak – konstatování, že mimino trpí průjmem
      důvtip = DÚ? Vtip! – povzdech školáka nad nesmyslným (či jakýmkoli) domácím úkolem
      nomi

      Vymazat
  15. Rusnok jako Ukrajinský knedlík je skvělý postřeh. Ale těch slov se základem Rus zde máš tolik, že mě teď nic dalšího nenapadá.
    Dinosuaři mají k Rusku hodně kladný vztah - tyranosaurus, brontosaurus, gorgosaurus, ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      Ohledně těch dinosaurů - myslíš tou koncovkou "rus" nebo tito přímo mají k Rusku nějaký specifický vztah?

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.