pondělí 12. července 2010

Nebezpečně dobrá maková bábovka

A navíc - bezlepková

Přiznám se, mám ráda mák. Třebaa...  v takovém makovci.

Jenomže, vždycky se mi toho máku všude zdálo nějak málo! Zkoušela jsem několik receptů, ve všech i ty dávky máku podstatně navyšovala... a pořád ho nebylo tak nějak akorát dostačujícně mnoho...

Ovšem, minulý týden jsem dostala okoštovat jednu další makovou buchtu.

A ta - ta je opravdu MAKOVÁ!!!

  

Jestli jste taky mako-žrouti, tak ji určitě zkuste.

Je prudce jedlá :-)

  

--------

Co je potřeba?

150 g          másla

200 g          cukru

200 g          mletého máku

5                vajec

50 g            loupaných mandlí (můžou být ořechy, rozinky nebo klidně nic)

vanilka

skořice

citrónová kůra

  

Jak na to?

  • - Máslo, cukr a žloutky utřít až do zhoustnutí.
  • - Přimíchat oloupané a nasekané mandle, mletý mák, skořici, vanilku a citrónovou kůru.
  • - Poté opatrně po lžících vmíchávat našlehaný sníh z bílků.
  • - Přemístit do vymaštěné a vysypané bábovkové formy a dát do předehřáté trouby.
  • - Peče se při 175 oC, cca půl hodiny (ale velký rozptyl, dle trouby - původní recept uváděl 15 minut, doporučení jsem dostala na 45 minut)...
  •  

Teoreticky si myslím se dá péct i jako buchta na menším plechu a třeba polít čokoládovou polevou.

 

 

Mňam :-)

 

56 komentářů:

  1. \"Teď už nemáme žádné koláčky, které bychom mohli sníst,\" řekl Žbluňk smutně.
    \"Ani jeden jediný.\"
    \"Ano,\" usmál se Kvak spokojeně, \"ale zato máme spoustu silné vůle.\"
    \"Můžeš si silnou vůli nechat celou pro sebe, Kvaku,\" řekl Žbluňk. \"Já si jdu domů upéct bábovku.\"

    OdpovědětVymazat
  2. Nomi, v bábovkové formě chutná všechno lépe, to je známá věc :-). Tahle bábovka vypadá fakt dobře. Já dělám bábovku kynutou s makovou náplní, taky je skvělá.

    OdpovědětVymazat
  3. [1] Hm, Henry, tak jen přemýšlím, kdo si nechal pro sebe tu mou silnou vůli :-)))

    Záhadně trefně vybraná citace :-)

    Mimochodem, dětem se Kvak a Žbluňk celkem líbili - ale máme jen K a Ž se bojí rádi :-)

    OdpovědětVymazat
  4. [2] Janiko, ona sice ta má zrovna nejlíp nevypadala (se mi špatně vyklopila), ale chutnala - a o to jde :-))

    Já se až tak odvážně až do kynutých těst nepouštím :-) Pro mě je po hrnkové buchtě na x-způsobů tahleta docela obří výkon :-)

    Ale kruciš, teď mi ta zmínka o kynutých makových buchtách připomněla takové ty klasické \"Honzíkovy buchty\"... Vůle, kde jsiiii? :-)))

    OdpovědětVymazat
  5. nominku, co kdybys ty buchty skusila upéct jen tak, bez vůle... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. [5] Pavle, to se právě stále nějak zlovolně samovolně děje... Ale až já čapnu toho, kdo mi tu vůli sebral... :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. možná, že je jenom někde v koutku založená něčím jiným...
    (taky bych potřeboval nějakou vůli)

    OdpovědětVymazat
  8. Hehe, ja vuli nepotrebuju - nemam mlynek na mak. Nomi, ale chute umis delat pekne, a kdyz si pomyslim, ze jako dite bych radeji snesla vyprask, nez kousnout si do makove buchty!! ;o)))

    OdpovědětVymazat
  9. [3] Já mám všechny díly, i Pana Sovu od téhož autora - nejvíc se mi líbila \"Kvak a Žbluňk jsou kamarádi\". Můžu se Ti po ní dívat, chceš-li.

    OdpovědětVymazat
  10. My mame \"Frog and Toad are Friends\" a \"Frog and Toad All Year\". Deti maji nejradsi \"All Year\". Nejvic o tom, jak se na ropuchu vyklopila zmrzlina a zaba se ho lekla... ;o)

    OdpovědětVymazat
  11. hahaaa dneska mě nenalákáš :-)) máku se vyhybám obrovskym obloukem :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Nomi, já jsem se taky bála kynutých těst, ale pak jsem se naučila je jednoduše zadělat a nechat vykynout v domácí pekárně. Je to nakonec nejjednodušší pečení :-).

    OdpovědětVymazat
  13. pečená maková pěna ...
    Jen, jak ten svařený mák dáš do sněhu, aniž by se rozblemtal - ten sníh ?
    Co Ti váže mléko ?

    OdpovědětVymazat
  14. [7] Pavle, no tak ta moje se spíš už někam úplně odstěhovala ;-)

    [8] Oby neboj, já tady nikoho výpraskovat nehodlám :-))

    OdpovědětVymazat
  15. [9] Henry, díky za nabídku, ale já už mám přísný zákaz cokoli domů dosmýčit - musím přepadávat knihovny :-)

    [10] Tak to sedlo, teď ještě aby po mě nic nechtěl... (doma to tak začíná) :-)

    OdpovědětVymazat
  16. [10] přítelko, no vidíš, a já myslela, že Ti to vrátím za ty jahody a jahody :-))

    [11] Janiko, já mám právě z kynutých buchet a koláčů nejraději jen ty nádivky - a tahle makovka - to je v podstatě upečená nádivka :-)))
    Ale fakt je, že ta domácí pekárna je prý na kynuté těsto dobrá...

    OdpovědětVymazat
  17. [12] Ne,ne, Jake, mléko tam není a tento mák se nevaří, jen mele. V podstatě tak nějak v tom receptu jakoby nahrazuje mouku.
    Ani ne tak pěna, jako pečená maková náplň - fakt dobré :-)
    Ale lepší byla z kupované makové směsi s troškou cukru. Já to dělala jen z mletého máku, trošku mi tam to svaření v mlíce chybělo - ale z té makové mleté směsi byla výborná (taková jemnější)!

    OdpovědětVymazat
  18. hm, a odpovědi čísluju jak jojo :-))

    Oby (11) - přeskočení nebylo záměrné, vyloženě horko mi rozpouští mozek... Asi bych ni na hlavu měla jít vyklopit zmrzlinu :-)

    OdpovědětVymazat
  19. směs, jak to říká Tvoje dcera .. blé ?
    Mák je potřeba svařit, jinak přijdeš min o polovinu chuti ...
    Ale já radši povidla, tak nebudu rýt :)

    OdpovědětVymazat
  20. Mno nevím, poctivé domácí makové buchty mi přijdou jako kulinářský vrchol. Tohohle bych se asi bál ;-))

    OdpovědětVymazat
  21. [16] Taky máte na stole 140 knih a 400 pod ním?

    OdpovědětVymazat
  22. [20] Jake, tak zas povidla jsou jedno z mála, co mě vůbec neláká - takže příměří, jo :-))

    OdpovědětVymazat
  23. [21] Lorandele, tak to se zas neboj - tohle je něco úplně jiného :-)
    Takové podstatné věci s mákem rozlišuji (já osobně) čtyři:
    1. makový koláč nebo frgál,
    2. makový závin,
    3. makovec a
    4. makové \"Honzovy\" buchty.
    A tohle je holt makovec, i když nefalšované buchty jsou nefalšované buchty :-))

    OdpovědětVymazat
  24. [22] Henry, o něco méně, pravda. Ale obecně veškerý volný prostor umí velmi rychle zabrat děti, takže dostatek volného místa mě opravdu netrápí :-))

    OdpovědětVymazat
  25. Buchta bez mouky, se picnu. :)) Já teda mám mák ráda jen na nudlích s mákem, protože si ho tam můžu nasypat tunu. Tohle bych možná taky zkusila. :))

    Oby, co takhle koupit už mletej? Já kupuju tento, chutná dobře. :) http://www.vog.cz...na1/big/mak.jpg

    OdpovědětVymazat
  26. Neznáš židovský dort ?

    OdpovědětVymazat
  27. já miluju všechno, co se dá dávat na buchty! Takže i mák :o))
    ale co fakt makovýho miluju, tak to jsou švestkový rozpeky s mákem! Úplně luxusní dělala moje babička... bohužel už nedělá .o(
    asi se to budu muset naučit sama!!!

    jo a bábovkovou formu jsem už hrozně dlouho nepoužila, neb mi tam při minulém pokusu zůstala půlka bábovky :o)))

    OdpovědětVymazat
  28. [27] ač nejsem Wien - židovský dort? Co to je?

    OdpovědětVymazat
  29. [26] Wien, stojí za zkoušku. Jsem donesla ochutnat do práce a velký úspěch :-))
    Když už nudle s mákem - tak taky máku vrchovatě! :-))
    A na ten jeden Tvůj nepečený recept, kdy Rakušáci koukali, se taky výhledově chystám :-))

    OdpovědětVymazat
  30. [28] jarmilko, článek o jídle, jsem ráda, že jsi nezklamala a jsi tu :-))

    Švestkové rozpeky s mákem jsem nikdy nejedla. Znám to jen z jednoho Cimrmana (Akt - rozpíčky) :-))

    A v odmočování bábovkové formy jsem už docela zběhlá :-)))

    OdpovědětVymazat
  31. Už jenom při čtení receptu se mi sbíhají sliny, škoda, že mě vaření ani za mák nebaví. :-))

    OdpovědětVymazat
  32. Vezmes asi kilo orechu, litr medu, kilo suseneho ovoce a pul tuctu vajec ...
    a hrsticku mouky :)))

    Vysledkem je pomerne nevzhledna placka, ktera je ale ukrutne dobra ...

    OdpovědětVymazat
  33. za radu, ale mletej mák jsem tu nikde neviděla. Asi špatně hledám! ;o)))
    Možná rači zkusím ten židovskej dort.

    Lidi, já nevím, co máte, mi se bábovka dycky vyklopí na první pokus. A jak ne, položím na horké dno svrchu mokrej hadr (ne na podlahu) a ona se uvolní a je moje! ;o)

    OdpovědětVymazat
  34. [32] Evi, tak to jsme na tom stejně - jen já se občas slituji nad mužem bezlepkářem :-)

    OdpovědětVymazat
  35. [33] Hm, Jake, samé dobré věci... To by bylo, aby to dobré nebylo! :-)

    A to se nechává nějak uležet, vysušit nebo co s tím?

    OdpovědětVymazat
  36. [34] Oby, a ta moje potfora drží i vymazaná a dokonce s hadrem (nepodlahovým) na sobě. Ale už teda skromně přiznávám, že nééé úplně vždy :-)))

    OdpovědětVymazat
  37. zkus ji vysypat strouhankou. To pustí vždycky. :)
    A židovský dort bude asi pěkně drahá sranda.

    OdpovědětVymazat
  38. mám dát pár receptů - bez mouky, nebo s minimem ?
    Nepamatuji, že by mi nešla vyklopit bábovka ..
    a bez hadru :)

    OdpovědětVymazat
  39. [38] No, Pet, musím trochu té bezlepkové koupit - nesmažíme, tak ji moc nepoužívám. Někdy vysypávám i kokosem :-)

    OdpovědětVymazat
  40. [39] Jake, no, v kuchyni jsi očividně zabydlenější než já :-)
    Dávat recepty do komentářů je škoda. Pokud je máš třeba v počítači a chtělo by se Ti, tak mi je pošli, a já je tu uvedu - budeš mít svůj spešl článek :-))

    OdpovědětVymazat
  41. poslat mohu, otázka na co ?

    To Petisee: No není to úplně nejlevnější zákusek :)))
    Taky ho nesmím dělat moc často, prý je to kalorická bomba ..
    Což nechápu :))

    OdpovědětVymazat
  42. [42] No, ať si případně smlsnou i ostatní a nezapadne to jen někde v komentech :-)

    Ale jestli je nechceš uvést tady, tak třeba jen mi na mail. A nebo pokud je chceš vložit do komentu - tak klidně, inicitivě se meze nekladou :-)

    Ta kalorická bomba vypadá zajímavě, jen fakt netuším, co tam s těmi vejci a špetkou mouky :-))

    OdpovědětVymazat
  43. otázka. \"Na co\" - ve smyslu na jaké jídlo, nikoliv k čemu - k jakému účelu .. :)

    OdpovědětVymazat
  44. [45] No, Jake, tak pro mě určitě postup na ten židovský dort a třeba ještě na něco sladkého, bez nebo s minimem mouky a hlavně - jednoduchého :-))

    OdpovědětVymazat
  45. jenom bílky a cukr! Možno částečně potopit do čokopolevy... ;o)

    OdpovědětVymazat
  46. [47] Oby, tak k tomu by to ještě chtělo nějaký recept na využití těch žloutků :-))

    OdpovědětVymazat
  47. Receptík na využití přebytečných žloutků. Nevypadá to zle, asi tady vyzkouším! ;o)

    OdpovědětVymazat
  48. Myslíš to vánoční cukroví? To mi nakonec už zdaleka tak nechutnalo, jako malé... :-/ Chtělo by to něco ještě lepšího! :-))

    OdpovědětVymazat
  49. zamíchat s čokoládou do pěny a vychladit ...
    Nebo zmrzlina - velký žrout žloutků, a v tomhle počasí .. :))

    Kynuté - na koblihy, mazanec ...
    ale s tím už je spouta práce :)

    OdpovědětVymazat
  50. Kam se zdejchnul odkaz? To už je podruhé!! I když poprvé na tutom blogu. Tak znova:

    http://www.peceni.info...ve-cukrovi

    Jojo, hodila jsem tu ten návod na cukroví, autorka píše, že je to rychlé a chutná skoro jak rakvička (mňam!), ale jsou na tom blogu či co to je i další recepty, tak to zkus omrknout. ;o)))

    OdpovědětVymazat
  51. [51] Jake, se musím přiznat, že tepelně neupravených vajec - bojim :-)) Ještě jsem v červenci neměla paragraf :-))

    OdpovědětVymazat
  52. [52] Chi, Oby, a já se lekla, že mi chceš vnutit ten jeden z mála mých receptů - http://nominek.bloguje.cz...oci.php - a až teď jsem si všimla, že jsem tam nakonec ani ten postup nedala :-))

    Ten Tvůj odkaz vypadá jako dobré vyvážení k těm bílkům. Až se hecnu, tak se rodinka nejspíš vybulí :-))

    OdpovědětVymazat
  53. jsem si čtením dostatečně podráždila, budu muset asi hned zítra něco upéct. Buchty bych mohla furt, kdybych mohla. Makovec mám taky moc ráda. A když jsem čekala syna, tak jsem byla asi feťačka. Mák jsem jedla po hrstech. Pak mi kdosi sdělil, že mi chybělo železo :-).

    OdpovědětVymazat
  54. [55] NULI, tak tahle maková je fakt dobrá - i pro netěhotné :-)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.