pondělí 16. května 2011

Domácí, zdravé – a kupodivu i jedlé

Jak zahnat ty chutě na sladké, na čokoládu, jak zlikvidovat permanentní mlsnou..., prostě - čím se nacpat ke kafi, když člověk chce z jídelníčku odstranit bílé cukry i bílou mouku? 

Co třeba, odvážně zahájit akci „domácí-zdravé-sušenky“!

   

V prvním záchvatu nadšení se pustím do pečení hned, bez zdlouhavé přípravy, a to takzvaným kreativně-volným stylem, čili – „co dům dá“, míry „bajočko“. Kupodivu se to celkem podaří.

Napodruhé dávám rozmach fantazii ještě větší a bohužel více přidám i na době pečení. Vytvořím nejedlé, ztvrdlé placky.

Tak jo, uznávám drobnou prohru a vrhám se na net náš vezdejší. Brouzdám, pátrám, hledám – a nacházím! Pár použitelných receptů.

A tady vložím dva nejslibnější z nalezených, páč místo vážení u nich stačí použít dvoudecový hrnek a kreativitě co do přídavných surovin se zde v podstatě taky moc velké mantinely nekladou.

   

Základní recept č. 1  

1 hrnek            ovesných vloček

1 hrnek            polohrubé mouky

1 hrnek            kandované ovoce, rozinky ...

1 hrnek            ořechy, semínka, mandle... to vše nasekané

½                     Hery  (ale tu nepoužívám, lze nahradit třeba olejem)

2 ks                 vejce

1 ks                 prdopeč

možno přidat:

½ hrnku           cukru (néééé)

či jogurt.

Původní odkaz zde - http://www.toprecepty.cz/recept/10282-susenky-na-sklenky/

   

Základní recept č. 2 

1 hrnek            ovesných vloček

1 hrnek            polohrubé mouky

1 hrnek            mandle

½ hrnku            rostlinného oleje

1/3 hrnku         medu

lžička              skořice.

Původní odkaz zde - http://www.recepty.cz/recept/celozrnne-susenky-4043

     

Většinou se vše peče cca při 150 stupních Celsia  takových 15-20 minut.

  

  

A teď pár poznámek k ještě zdravější úpravě:

- místo bílé mouky polohrubé používám špaldovou

- cukr nebrat, maximálně ten med. Rozinky osladí celkem dost. Nebo lze k doslazení použít např. kukuřičný sirup (je fakt dobrý, ale datlový je naprosto úúúúžasný)

  

Nejlepší na tom je, že

fantazie nezná meze v možných kombinacích semínek, oříšků, sušeného ovoce apod., tudíž kreativní styl jest zde velice žádoucí, a ten mi jde...

     

Konzistence

Když je to tekutější (nejspíš ten recept č. 1) placičky dávat lžičkou na pečící papír a nechávat mezery – roztečou se. (Ten jsem zatím nezkoušela)

Zato druhý recept je pěkně ňahňací. Když to už nelze umíchat vařečkou, dohněte se to ručně. Pak se tvoří kuličky, ty se rozplácnou a dají taky na ten pečící papír. Neroztékají se. Zato si člověk může toho ňahňání užít dosyta, zejména podaří-li se mu (tak jako mi zrovna včera) vytvořit konzistenci naprosto nevhodnou.

Konzistence nevhodná vzniká povětšinou právě při tom kreativním stylu a docílí se jí přidáním šťávy z jedné mandarinky a trošky vody (bajočko, jak jinak). Vyznačuje se urputnou neochotou vytvořené hmoty přemístit se z čehokoli (zejména rukou) na ten pečící papír – tedy se nedá vesele kydnout lžičkou, ani chutě uválet (ani umačkat) do kuličky - předstupně to placky. Obzvláště neukázněně se v ní potom chovají zejména sušené brusinky. Ty potvory furt vypadávají a vypadávají, že rozinky jsou oproti nim solidní slušňačky.

Na takovou upatlanou, a cosi si pod vousy vztekle mumlající, pekařku je jistojistě radost pohledět.

Nicméně zaslouženou odměnou jsou pak poměrně nevzhledné placky roztodivných tvarů, zato však plné samých dobrých (a zdravých!) věcí a kupodivu i docela chutné.

   

---

Z poslední várky jsem vytvořila okolo 30 kousků, jeden váží tak 25 g, a díky nemalému množství sušeného ovoce, oříšků, semínek či mandlí se vskutku nejedná o stravu nízkokalorickou! Čili – tady bacha – konzumovat opravdu střídmě!!!

Naštěstí však mají o kus nižší glykemický index, než klasické sušenky z bílé mouky, takže v podstatě k tomu kafču stačí dvě a člověk se cítí docela i sytě.

   

Je to ideální svačinka do kabelky  pro případ nečekaného hladu. Nezaberou moc místa a dají se zfutrovat sníst v podstatě kdekoli.

   

  

-----

Tak co, kdo do toho jdete? A jak raději pečete – přesně podle receptu nebo jste taky líní vytáhnout si tu váhu  dáváte přednost kreativnímu přístupu?

   

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.