neděle 21. března 2021

Sháním dvě sestřičky, nejlépe mladičký...

 aneb Co v hyperkorektní době nepsat do inzerátů

 

Úděl teoretického chovatele koček je vskutku trochu chmurný. Sice denně plním virtuální misku pro útulky a Lucka při procházkách hladí aspoň kočičky rostoucí na stromě, ale tak nějak to není ono.

Chce to nějaký posun. Zamítnuty rybičky i plazi pro minimální mazlivost, křečci i potkani pro krátkou životnost, pes pro další alergii a po chvíli zvažování opeřeného chovu přesídlíme ke králíkovi, abychom se nakonec stejně zas zasekli u morčecích videí. Za ty dlouhé roky se nám tito kvikoši dostali pod kůži a těch pár týdnů těšení se na kotě přebilo onen největší smutek z posledního odchodu.

Takže, opět se vrháme na shánění morčat. Ovšem opravdu po-ma-lu. Né, že by to bylo přímo cílem, ale celkově shánění mláďat uprostřed zimy je úkol hodný Marušky hledající v lese jahody pod sněhem. Zvlášť, když jako letití chovatelé morčat máme jasné požadavky a chceme:

  •           krátkosrsté hladké
  •           dvě holky, nejlépe sestry
  •           z blízkého okolí
  •           ideálně z chovné stanice (už žádný zverimex či králíkárna).

Na první pohled neškodná kombinace několika drobných požadavků se záhy stává zcela nepřekonatelnou překážkou. Převážná většina chovných stanic je zaměřena na morčata dlouhosrstá, či skiny, nebo aspoň rozetová, teddíky, případně hladká crested. Zvlášť chovné stanice v okolí našeho bydliště. Další specialitka chovných stanic se zdá být, že se jim rodí více kluci, a když už mají k dispozici holky, nechávají si je buď na další chov, nebo si je prodávají mezi sebou, jak zjišťuji po obeslání všech možných chovných stanic od Ostravy až po Prahu (ano, podmínka  blízkého okolí padla nejdřív).

Následně upozaďuji podmínku chovné stanice a vrhám se na inzertní servery. Není možné, že nikdo z Ostravska by hladká krátkosrstá morčata neprodával. No, asi je. A když už se něco sporadicky objeví, tak se jedná opět o kluky. To ovšem neprojde přes dceru, ta stále trvá na holkách.

Ačkoli inzertní servery kontroluji třikrát denně, stále nic, případně přijdu několikrát s křížkem po funuse. Odvažuji se teda podat inzerát vlastní a trochu se tu toho seknu – „sháním dvě mladé sestřičky…“ a error, inzerát neprošel. Tak si text po sobě rozvážně přečtu a ano, asi vážně není dobré do inzerce psát, že člověk shání mladé sestřičky, byť se jedná o hlodavce. Text sofistikovaně přeformuluji a … error opět. Aha, tak ono není problém požadovat dvě mladé holky, ovšem slovo „sháním“ je u poptávkového inzerátu nepřípustné. No, kdo by to byl řekl, jsem zas o kousek chytřejší.

Navzdory intenzivnímu pátrání se stále nic nerýsuje. Hodně chovných stanic ovšem chová i morčata teddy, které se od krátkosrstých hladkých liší asi nejméně. Ustupujeme z dalšího požadavku, k hladkým začínám poptávat i teddíky. Se stejným výsledkem.

Na chovné stanice jsme už definitivně rezignovali a krom permanentního obsazení inzertních serverů se snažím Lucku přesvědčit na dva kluky. Na tom, že by to měli být bratři, už taky striktně netrváme.

Momentálně nejsou v přilehlém okolí už ani ti kluci. Blíží se uzavření hranic okresů, čímž zároveň padá možnost dojezdu a najednou to vypadá, že nabídky morčat se začínají objevovat, ovšem zhusta z lokalit daleko za Prahou. Rezignujeme už téměř na vše a studuji podmínky certifikované dopravy zvířat, což by mě před několik dny ani nenapadlo (a stále mi to pro využití přepravy u vystrašených mláďat je proti srsti, což jen podtrhuje míru zoufalství).

Touha mít doma už dalšího mazlíčka neúprosně roste v souvislosti se zvyšující se beznadějí při hledání. Učiním tedy další zoufalý krok a vrhnu se na facebook, se kterým jinak vůbec nekamarádím, a nahlásím se do několika morčecích skupin s nadějí, že tam něco kápne. A taky že jo. Na jeden skromný dotaz, zda neví o někom z Ostravska, kdo by měl na prodej hladká morčata, mi záhy přijdou tři nabídky. Dvě paní se mi snaží nacpat různé křížence hladkých s dlouhosrstýma či skiny, ale mimo jiné se mi ozve majitelka nejbližší chovné stanice, s kterou jsem už pár týdnů v kontaktu a jejíž stránky denně hypnotizuji, protože má morčata moc krásná, líbí se mi její přístup a vyčítám si, že jsem si nechala utéct její poslední nabídku dvou hladkých kluků. Občas se tam kochám u fotek z letošních vrhů a hlavně nechápu, jak jsem mohla prošvihnout ty dvě nádherné holky, které se narodily v podobném termínu jako oni kluci.

Jak jsem je mohla prošvihnout? Neprošvihla. Nešly do nabídky na prodej. Měla záměr nechat si je do chovu. Chtěla, ale… Nejspíš se mě potřebovala už zbavit, případně se jí mě zželelo – a nabídla nám právě ony dvě vysněné sestřičky. Dětmi během sekundy jednohlasně přijato a já můžu s klidným svědomím opustit inzertní servery. Jupí!

Teď už jen naplánovat ilegální, několika kilometrové, překročení hranice okresu a dovézt ten živý kontraband poklad k nám.

 

-----

PS: Tady to jsou ony (jedná se o fotky ze stránek chovatelky):

 

     

  


41 komentářů:

  1. Panejo, vůbec jsem netušila, že je morčat tolik druhů! Dneska je věda vážně všechno :-) Každopádně moc gratuluju k přesnému splnění vašeho vysněného zadání - a ať vám holky vydrží dlouhé roky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vlastně až doteď taky ne. Kdysi mi připadalo, že všude byla jen krátkosrstá hladká, teď je to jak hledat jehlu v kupce sena. Až je mi to líto, nám se ta hladká pořád líbí nejvíc.:-)
      Děkuji.

      Vymazat
  2. Nádherný. Moc gratuluji k novým kvíkoškám, úplně jsi mi připomněla shánění novýho křečka. Taky jsme až na konci pátrání narazili na chovatele, který měl zrovna čerstvě odchovanou školku k rozebrání. Ze zverimexu už bych si nevzala nic, i když byla Chlupina nejchytřejší a nejstatečnější křečice pod sluncem - podle pozdějších zkušeností jsme měli jen fakt štěstí, že neměla parazity. I podle velikosti k nám šla dřív, než měla, ale to jsem pochopila až s Chrudošem. Přeju holkám hodně zdraví a ať se u vás rychle zabydlí. A nějaký vypečený důvod na cestu:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Vidíš, a my když sháněli teď ta morčata, tak všude plno nabídek křečků, křečků, křečků a pak ještě kupa ježků a potkanů. Věřím, že shánět ježka, tak bude plno inzerce morčat :-)
      Jj, zverimex, to je vážně sázka do loterie. A taky vyeliminovat v inzerátech případné množírny, na některé bych neodepsala, i když bychom měli čekat další měsíc či dva.
      Jj, Chlupina byla úžasná, to jste měli vážně šťastnou ruku, čest její památce. Docela jsem u těch inzerátů i na vás myslela, kde jste pak tak rychle vzali Chrudoše.
      No, my teď už byli fakt dost vybíraví - až jsem si pak kolikrát rvala vlasy, že jsme přebrali :-) A nakonec to klaplo moc fajn.

      Vymazat
    2. Jo, ono stojí za to si počkat - ale jde to hrozně těžko. Zvlášť když už je přichystaná klec a vybavení a horlivě se čeká jen na nového obyvatele. S těmi ježky je to boom, taky jsem si při shánění všimla. Vypadají strašně roztomile, ale odradil mě hodně upřímný blog, kde se psalo i o tom, že jsou samotáři a kousání je jejich přirozený způsob komunikace, takže by byl z naší mazlicí rodiny spíš vystreslej.

      Vymazat
    3. Jj, to čekání bylo šílené, hlavně nepodlehnout a nejet vyplenit zverimex :-)

      Ohl. ježků - vyloženě jsem byla překvapena, kolik těch nabídek bylo. Přesně, na pohled roztomilí, ale nějak na mazlíčka bych to taky neviděla.

      Vymazat
  3. To je nádhera!! Morčata jsou mi taky nejsympatičtější ta hladká. Kdo by si pomyslel, jak je obtížné je dnes sehnat. Jsou obě moc krásný a jak hezky a mile jsi to sepsala, úplně mi to nabilo baterky, ačkoliv se mě to nijak netýká, takže si ani neumím představit, co to dělá s vámi. :D Moc držím palce, aby se vše vyvíjelo nadále stejně slibně a transport proběhl hladce. Už se těším na první zprávu z nového domova. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bev, ono jich bude určitě dostatek na jaře a v létě. Ale v zimě je to fakt oříšek, kór, když už jsme vážně nechtěli zverimexová apod.
      Transport se povedl a musím se přiznat, ráda bych psala, ale pár dní jsem se k PC téměř nepřiblížila, sedím u klece a pozoruji je, jak se otrkávají :-)

      Vymazat
  4. Vystavte si potvrzení pro policajty, že si jedete pro sestřičky.
    To vám překročení okresu určitě projde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli to budou brát jako inzertní servery, tak určitě :-)

      Vymazat
  5. Gratuluji k novým mazlíkům. Ale které jsou to? Hnědobíl= nebo černobílé? :-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, díky. Obě - jen tady má každá foto z obou stran.
      Ta černá není čistě hladká, je to crested, tj. má takový vír (říká se tomu korunka) na čele. Původně jsme toto úplně nechtěli, ale ona je v reálu neskutečně roztomilá.

      Vymazat
    2. Ahá, vidíš, to mě nenapadlo. Měla jsem za to, že jde o čtyři kousky a říkala jsem si, že jste se poněkud rozšoupli. :-D Obě jsou rozkošné, ale ta černobílá vypadá jako princezna. ♥

      Vymazat
    3. No, Oby, to jsi trefila, tomu vírku na čele se říká korunka :-)
      Ale ve skutečnosti je to pěkný tajtrlík, strašně moc mi připomíná spíš štěně než morče :-)

      Vymazat
  6. Netušila jsem, že existuje tolik druhů morčat, znám jen krátkosrstá a ta šílená dlouhosrstá, co vypadají jako pankáči.

    Hodně štěstí při cestě pro morče. Moje máma překročila ilegálně hranice okresu v temném lese, migrantka jedna! Ale odměna stála za to, málem ji sežral vlk :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, já taky ne. Nedávno jsem se proklikala na nějaký blog, kde mě pobavil popis rozetového morčete: rozcuchaný smeták :-) Je jich vážně spousta...

      Cesta se povedla, ale trochu stres to byl :-)
      Myslím, že takových ilegálů v současné době běhá po lesích plno. Ovšem ne každý si najde toho svého vlka :-)

      Vymazat
  7. Není možná, říkala jsem si při čtení, až tak? Nakonec se štěstí pochlapilo a budete mít sestřičky doma,zde dotaz obdobný Oby, černobílé, nebo hnědobílé? ☺
    Doporučuji tak jako čerf, vystavit si pro policajty doklad - čestné prohlášení,že si jedeš pro členky rodiny sestry(doufám, že již máte jména) Nandu a Pandu. Pro jistotu se domluvit s chovatelkou, to kdyby hoši chtěli ověřit telefonicky ☺ ♥ ☺

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí dovoz už klapnul :-)
      Obě :-) (každá tu má fotku zleva i zprava).
      Nanda a Panda - navrhnu doma. Se jmény je to klasicky boj :-)

      Vymazat
  8. Tak gratuluju k rozšíření domácnosti a ať vám přinesou jen radost :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "počtu členů"...mně vypadlo :-)

      Vymazat
    2. Děkuji. Radost to fakt je - a hlavně seno zas úplně všude :-)

      I rozšíření domácnosti co do prostoru by se teda šiklo, o tom žádná :-)

      Vymazat
  9. Když řekneš, že se jedeš starat o sestřičky, mohlo by ti to projít :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemocniční nejlépe :-) Jako podpora v krušné době :-)

      Ale upřímně, v záloze jsem měla i pracovní cestu, byť jsme ryze ostravská firma :-)

      Vymazat
  10. Ty jsou pěkný!

    Takže víc vás má se zverimexem blbou zkušenost... i ohledně rybiček? U rybiček to snad je jedno, doufám. Chci zítra nějaké dokoupit do práce, už máme jen dvě asi destileté tetry a dva sumečky víc než 15 letý. Je pravda, že když jsem posledně dokoupilave zverimexu pět malých neonek, tak zanedlouho bylo po nich. Asi je někdo sežral.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, jak s rybičkami, jestli tam taky mohou mít nějaké přidružené "radosti". Možná že jo.
      U těch hlodavců ve zverimexech, asi ne ve všech, ale krom rizika, že můžou mít nějaké to nechtěné překvapení ať už jako skrytou březost, či nějakou plíseň, všenky apod. jde i o to, že jsou tam dost vystresovaní a ne v úplně ideálních podmínkách. To pro nás bylo hodně podstatné, ať jsou mláďátka z prostředí, kde se mají dobře.

      Rybičky - tam možná někdy i záleží na té vodě, jak jsou zvyklé atd. Kolegovi teď zrovna uhynulo pár rybek po vyčištění akvárka...

      Vymazat
  11. Já se v tom vůbec nevyznám, ale jsou BOŽÍ.
    Víš, že jsem tohle zažila už třikrát, vždy jsem čekala na kočičáka a pak to skončilo nějakým "zbytkem", kterého nikdo nechtěl.
    A já je beze zbytku miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Se Ti nedivím, jsou všechny moc pěkné. :-)
      My jak pak šli pár dní poté do zverimexu, tak jsem měla taky sto chutí tam ty vystrašené drobky vykoupit :-)

      Vymazat
  12. Hezky napsáno. Neměl jsem tušení že existuje tolik druhů morcat. Když už jsem si říkal, že nemáš šanci sehnat vytoužené tady ani v přilehlých galaxiich, podařilo se Ti to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiříku, taky jsem to už viděla hodně bledě. Sháněli jsme dost intenzivně několik týdnů s nulovým výsledkem - ale ve finále to fakt stálo za to :-)

      Vymazat
  13. jéé tak já tu googlim co jsou teddy a crested, protože od doby, kdy jsem se naposled zajímala o morčata koukám přibyly další druhy, kdysi jsem vybírala akorát mezi rozetou a hladkým, vyhrálo hladké, protože rozetu nikdy nevím kterým směrem se má hladit. Ale ty teddy jsou boží! A crested vypadají jak když mají účes, to je vtipný. Ať vám dělají radost!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak my ještě o tom teddíkovi docela vážně uvažujeme - výhledově přidat do party, až se první dvě osmělí, taky se nám začali dost líbit :-)
      Crested - ze začátku jsem byla silně proti, Míša když umřela, tak se jí udělal na srsti jeden vír a u těch crested mi to tohle dost připomínalo. Nakonec ale ta naše malá černá je zatím nejroztomilejší morče, co jsme měli - ono jí to dodává takový výraz zvědavého pudlíka, takže ve výsledku jsem za to moc ráda :-)

      Ale celkově jsem byla z té nabídky docela rozčarovaná, velká část chovatelů kříží ty čistě hladké s crestedy, až to na mě působilo dojmem, že za pár let sehnat jen hladké bude ještě x-násobně větší fuška. :/

      Vymazat
  14. Morčata jsme chovali krátkou dobu, dávali jsme je totiž venčit do dřevěné ohrádky na zahradě, ale neměli jsme ještě postavený plot a přiběhl sousedovic vlčák...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaj, tak to raději ani nedomýšlím... :-/ Budu si představovat, že je jen očuchal, uf.

      Vymazat
  15. Ty jsou sladkýýýý :) gratuluju!

    OdpovědětVymazat
  16. Teď můžeš natočit pokračování mého nejoblíbenějšího videoklipu:) : https://www.youtube.com/watch?v=zBHtMh167-o

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten klip jsem zrovna před pár týdny viděla a nechápu, jak se jim je povedlo tak dlouho nechat v klidu :-)
      Mi se moc líbí ta prostřední - Ladynka (od Reny - paní, co je takový expert na morčata)

      Vymazat
  17. Sú také nádherné <3 Ja musím povedať, že aký som mala smútok, keď vám odišla Vaša slečna, tak takú radosť mám z tejto správy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Nikky. Fakt je, že na zahnání smutku už zabírají docela dobře:-)

      Vymazat
  18. My jsme řešili podobný problém s potkany. Vím, že nám nějací běhají vedle od nepřizpůsobivých popelnic a pak že jsou dumbáci. Mladá chtěla dvě maličkatý dumbácký holčičky a vůbec nám to nevyšlo. Tak má holt psa. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) tak potkan nebo pes, to je téměř totéž, co? :-)))

      Co se Ti stalo s blogem? Doufám, že jsi o něj úplně nepřišla, to by byla škoda.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.