V pátek večer se s dcerou domlouváme na návštěvě babičky, čas dohodneme na devátou a babička machruje, kterak si ráno přivstane, aby stihla zadělat těsto a upéct buchtu.
To ji mohutně rozmlouváme - ať se hlavně, přiměřeně úctyhodnému věku, nehoní. A také dodám: "Na pečení jsem tady já. Už se mi konečně skoro povedl ten chleba, přece," hrdě podotknu a ty dva pokusy, co putovaly do koše, skromně nepřipomínám. Zato slíbím dovézt kvásek a žitnou mouku, ať si to prubne taky.
To ji mohutně rozmlouváme - ať se hlavně, přiměřeně úctyhodnému věku, nehoní. A také dodám: "Na pečení jsem tady já. Už se mi konečně skoro povedl ten chleba, přece," hrdě podotknu a ty dva pokusy, co putovaly do koše, skromně nepřipomínám. Zato slíbím dovézt kvásek a žitnou mouku, ať si to prubne taky.
Dnešní ráno vyrážíme o trochu později a venku se mezitím začnou ženit čerti. Je mohutně zataženo a lije jak z konve. Před půl desátou zvoníme u babičky a ztemnělou předsíní nám přijde otevřít rozespalá noční košilka, která se v tom přítmí šouravě postaví mezi nás a vypínač.
Dcera prohodí: "Nic nevidím," a snaží se v tmavé chodbičce dostat k vypínači, načež noční košilka starostlivě vykřikne: "Jak to? Co se ti, probůh, stalo?" a cestu ke světlu zatarasí ještě usilovněji, když se vrhne zkoumat vnuččin zrak.
Zasmějeme se, podaří se nám po chvíli i rozsvítit a noční košilka záhy zjišťuje, že není půl osmé, nýbrž o dvě hodiny víc a uzná, že když si jednou za čas nachystá budík, tak je o krapet výhodnější donést si jej zpět do ložnice, než jej zapomenout na kuchyňské lince, zatímco my jsme rády, že se nám babička tak dobře vyspala.
Povídáme si a stařešina rodu zmíní, kterak včera v autobuse dostala takový propagační materiál a ukáže na kartičku velikosti pohledu. Řekne to tak důležitě, že nás obě zaujme a dcera ze zvědavosti začne onen text číst. Za moment se smějeme zas, neb načasování nemá chybu: "Já jsem světlo světa a kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě..."
Možná ani v chodbě či předsíni.
-----
A teď k tomu chlebu. Už mnoho let kupuji kváskový žitný chléb Kubis. Dováží jej jednou týdně do obchodu se zdravou výživou, který sídlí na opačném konci Ostravy. Jezdím pro něj co dva až tři týdny, vždy část zamrazím. Mnohokrát jsem hledala náhradu, ale zatím mi žádný tak nesednul.
Až letos na návštěvě u sestřenice - dokonalý žitňák, a dokonce domácí.
Takže jdu do toho. Od půlky srpna se snažím vypěstovat kvásek. První dva pokusy skončily v koši, třetí vypadá nadějně. Z počátku ale trvá, než zesílí, takže to beru i jako školu trpělivosti.
![]() |
Kvásek číslo 3 |
No, trpělivost. Tu se fakt učím. První chleba jsem pekla příliš brzy a jakž takž jedlá byla trochu kůrka. Druhý byl taky nic moc a do třetice jsem, podle své zcela nutkavé potřeby nedodržet žádný recept krok po kroku, opět lehce improvizovala. Dala jsem trojnásobné množství kvásku a tu část mouky odečetla z dalšího kroku receptu. Trochu to už naskočilo a lehce se jako chléb začalo tvářit.
![]() |
Pečící pokus potřetí - právě po překrojení |
Jasně, že jsem nevydržela čekat na vychladnutí a hned večer mohutně do teplého bochníku zakrojila, díky čemuž aspoň už lépe chápu, proč se toho kvásku nedává tolik. Výsledek je notně kyselý. Aspoň v ten první moment byl. Následující ráno dostal improvizační výrobek druhou šanci - a překvapivě, po vychladnutí byl docela jedlý. Dokonce chutnal i krapet lépe než ten kupovaný po rozmrazení, jen ještě neměl tu správnou výšku a nadýchanější konzistenci.
Tak mi držte palce, zrovna nechávám kynout pokus číslo čtyři. Taky lehce z mezí receptu vybočující, tak jsem zvědavá, jak dopadne.
I když, ať už bude výsledek jakýkoli, v každém případě jsem si pořádně zavařila.
Na ten kupovaný se totiž už tak netěším...
-----
Přiznávám, dnešek jsem chtěla trávit poměrně produktivně. Ale jak se tak hned z rána venku zešeřilo, pracovní elán mě nenápadně opustil, zato se o slovo přihlásila chuť trochu zvolnit. A proč vlastně ne...
Dnes jsem chtěla jenom šít,
ale budu lenošit -
rozhodnu se tak impulzivně, až z toho chytnu chuť zas i blog oprášit.
Dlouhodobějším čtenářům je zcela jasné, že šití se přesouvá na další pětiletku. Od jara jsem se k němu, když pominu našití řasicí stuhy na záclonu, nedostala. Ale ono to nikam nejspíš neuteče...,
na rozdíl od burčákové sezóny, kterou je třeba dobře podchytit:
Fakt necítím vinu,
když se něžně vinu
ke mladému
vínu
:-)
.
Aneb, miluji barvy počínajícího podzimu. Jen pořád nevím, který z burčáků mi chutná nejvíc.
Bílý? Červený? Či snad růžový?
Uvidím...
Kterému dáváte přednost vy?
chleba jsem kdysi pekla hodně z kvásku, už nepeču, ale pamatuju se, že už člověk měl vychytaný konečně ten správný recept, ale ten výsledek stejně nejistý, závislý, jak vlhká je mouka, jaké je počasí, teplota, rosný bod, nálada, stáří kvásku, prostě věčná alchymie :-)
OdpovědětVymazatZačínám tušit, že to je přesně tak specifické, jak píšeš. Každý pokusný chlebík zatím dopadl jinak :-)
VymazatZ důvodu velké žravosti a kynutosti celé rodiny jsem přestala chleba péct. Ani nestačil vychladnout a už byl bochník snědený. To s burčákem a vínem vůbec na rozdíl ode mě rodina svou chuť a apetit šetří. Mám já to smůlu rodilá holka z jihu Moravy☻☺
OdpovědětVymazatTak tomu s tou žravostí úplně věřím. Když jsem ochutnala ten vydařený chleba u sestřenice, tak jsem se taky musela fest haltovat, ať jim ho tam nezblajznu. Ten se jedl úplně sám :-)
VymazatS burčákem to je u nás letos taky zatím slabota, ale ještě není všem dnům konec :-)
To vypadá skvěle, polykám sliny! Já zkoušela péct jako tenkrát všichni, za covidu. Povedl se nám parádní házecí disk, který by omráčil jen po doletu:))
OdpovědětVymazatNo, já jsem vždy v těch trendech o pár let opožděná, tak i s chlebe začínám až teď. Ale fakt je, že pár let se na to mentálně připravuji :-) Nevím proč, přišlo mi, že to je děsná věda - a když teď byly jedlé i ty prvotní hokus-pokusy, tak jsem z toho úplně nadšená :-)
VymazatNicméně uznávám, že ten první kousek taky měl blíže k zátěžové cihle než k lahůdce :-)
Nemá se náhodou to těsto před pečením požehnat křížkem?
OdpovědětVymazatGůglil jsem to - prý ano - viz https://plzen.rozhlas.cz/znate-lidove-povery-spojene-s-pecenim-chleba-8357357
Tak daleko, u žehnání, ještě teda nejsem. Spíš se zatím jen dávám na modlení, ať to nějak klapne :-)
VymazatZajímavý článek. Snad to jsou ale vše jen ty pověry, páč zrovna první pokus se zdrcnul a druhý se pečením roztrhl (asi jsem si u toho málo vyskakovala nebo hodně mluvila). Až od třetího je to jedlé... :-)
Upéct dobrý a podařený chleba asi nebude jen tak. A proto to přenechávám zkušenějším :-)
OdpovědětVymazatNo, původně jsem měla taky hodně velký respekt a netroufala si se do toho pustit, ale vzhledem k tomu, že ten poslední byl jedlý, i když mi v průběhu odsypávání mouky vypnula váha a byl dělaný hodně bajočko i s těmi nulovými zkušenostmi, tak ono to pokořit prostě půjde. Myslím :-)
VymazatAle za mě, pokud Ti chutná typ žitného chleba - fakt to není těžké a i ten "nepodarek" je o kus lepší, než většina těch běžných chlebů v obchodech...
Spíš se bojím, že to bude znát na té váze, jak píše výše Fukčárinka :-)
Nicméně je fakt, že to toho pšenično-žitného bochníku se ještě chvíli vrhat nebudu. Až ten kvásek zesílí. A jsem na to taky celkem zvědavá, jak to půjde.
Tedy, ty seš ale experimentátorka. Tak ať tvé pokusy vedou přímou cestou k úspěchu a pochutnání :-).
OdpovědětVymazatDěkuji.
VymazatJedno vím jistě, pravděpodobně každý chléb bude solidní originál - soudě podle dalších pokusů. Nicméně od čísla tři je to už vše celkem jedlé, a to se počítá :-)