sobota 6. prosince 2025

Já na to: "Peču!"

Upovídaný (jak taky jinak) recept na jablečno-ovesný proteinový perník 



Když byly děti ještě malé, pečení mě na čas docela i bavilo. Nicméně s nástupem do práce času ubývalo a ubývalo, až jsem pekla jen občas, sporadicky a velmi jednoduše. Doby marcipánových dortů zmizely do nenávratna a ustálila jsem se na hrníčkové bezlepkové buchtě, časem vytuněné do variace "co dům dá". Posledních cca deset let jsem se dokonce nepouštěla ani do vánočního cukroví či velikonočních perníčků.

Na čas jsem se pekařsky rozšoupla pouze při tvorbě domácích ovesných sušenek během covidu, ale i tato eskapáda nenápadně vyšuměla do jedněch osvědčených, a to kokosovo-kakaových s rozinkami a rumem.

Zlom nastal letos v létě, když jsem se začala rozkoukávat ohledně pečení kváskového chleba. Jo, změna je třeba. Výroba žitného bochníku se stala víkendovou rutinou, akorát při ní nastalo dilema: co s tou rozhicovanou troubou. Šetřílek ve mě to z počátku řešil pečenými obědy - kuře, přírodní řízky zapečené na smetaně apod., ale ne vždy bylo vhodné maso k dispozici. 
Tak jsem, setrvale ignorujíc synovy sarkastické poznámky o tom, že se dá péct či vařit i dle receptů, nazdařbůh nastrouhala jablka, ovesné vločky promíchala s moukou, přihodila pár dalších ingrediencí - a mrskla to do pece. Výsledná buchta byla prudce jedlá. 

Tak abych nezapomněla, poznačím si aspoň tento recept. 
Uvedené množství je na malý (poloviční) pekáček, vhodný i do horkovzdušné fritézo-trouby.

Jablečno-ovesný proteinový perník

- 70 g ovesných vloček (většinou je nasekám, ale zrovna nemám sekáček k dispozici, tak jsem použila instantní od Bonavity - a bylo to bezvadné, možná je budu používat i nadále)
- 50 g hladké mouky (dala jsem mouku s vlákninou, příště zkusím špaldovou)
- 30 g cukru krystal (další část osladí přidaný protein, bez něj bych dala asi 40-45 g)
- 50 ml mléka, nebo končící jogurt, nebo kefír ... množství na doladění správné konzistence na závěr
- 2 odměrky proteinu (zatím jsem zkusila vanilku i čokoládu - obojí dobré)
- 2 vejce
- 2 jablka nastrouhaná (středně velká)
- 6 g (cca půlka) prášku do pečiva
- kakao
- skořice
- perníkové koření 
- špetka soli.

Koření a kakao dávám bajočko, mám raději víc chuti. Ty ovesné vločky jsem minule nechala v jogurtu navlhnout předem a bylo to moc dobré. 
Za sebe bych tam klidně přidala rozinky či ořechy, ale to jedna z ratolestí nerada, takže se držím v tomto směru zpátky.  

Vše jen smíchat dohromady, formu vyložit pečícím papírem či vymazat, a při 175 st. C je za cca 20 minut v tomto malém množství hotovo. 


Tak jo, přiznávám, pečení mě zas začíná trochu víc bavit. A to až tak, že jsem neskromně začala pomýšlet i na návrat k matlání se s cukrovím. 

"Dneska na to vlítnu," říkala jsem si hned ráno. Poté, co jsem zadělala těsto na žitný chléb, vytáhla máslo ať změkne a šla hledat inspiraci v receptech od mamky, které jsem si začala psát ještě snad na základní škole, přišlo uvědomění - minule v obchodě vajíčka neměli. Včera jsem je zapomněla koupit. Ovšem Tom si nezapomněl z těch posledních dvou udělat večeři...

Chvíli odolávám nutkání zaběhnout pro ně do obchodu. Nostalgicky zaklapnu sešit s recepty, vracím máslo do lednice a vidím i to letošní vánoční pachtění se v kuchyní docela jasně.

Ano.

Já na to peču....



PS: A jako správný pekař teoretik jsem si dnešní skoro-pečení aspoň písemně zpracovala. Takže potomci sice nebudou chroupat tuny rohlíčků či lineckého, ale aspoň jsem předvánočně oprášila blog. A to se taky počítá, no ne? :-)
 

9 komentářů:

  1. Jednoduché recepty jsou někdy ty nejlepší. Letos jsem teda na tom s pečením byla bídně. A to jsem si původně říkala, že každý měsíc něco upeču a vezmu to do práce... a sešlo z toho. Za celý rok jsem asi dvakrát upekl štrúdl, jeden dýňový koláč a bublaninu nebo něco na ten způsob. Třeba to ten příští rok půjde lépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, mi připadá, že mám jen od léta napečeno víc než za posledních pět let. Dokonce jsem si poprvé střihla i mrkvovou buchtu podle regulérního receptu - a byla taky dost dobrá. Akorát mi je tak nějak proti mysli péct čistě jen něco z bílé mouky, cukru a oleje, tak pak je to vždy trochu ruleta, jak to upgraduju na výživnější variantu. :-)

      Vymazat
  2. Já péct ještě nezačala :-) Ale nebojím se, že to nestihnu. Myslím tím tedy vánoční pečení. Přes rok peču vcelku dost, baví mě to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak já jsem se po x-letech hecla a včera jsem spáchala linecké a vanilkové rohlíčky - a už přesně zas vím, proč jsem se do toho v té pidi-kuchyni před lety přestala pouštět :-)

      Vymazat
  3. Mňam! Vzhledem k mému detoxu přemýšlím, jestli by se to dalo upéct celý cukr-free, aniž by to ztratilo kouzlo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to bych viděla celkem optimisticky - ale teda podle toho, jak moc to cukr-free pojímáš? Přidat rozinky, datle, případně dosladit čekankovým sirupem nebo stévií. A ubrat kakao - to pak tolik slazení nepotřebuje. Za mě je to taky spíš sladší, budu to časem trochu vychytávat.

      Taky jedeme spíše na osekaném (zvlášť bílém) cukru, a třeba když jsem včera po letech upekla dvoje klasické cukroví, tak mě na první dobrou až otřepalo, jak mi to přišlo děsně sladké. Syn teda neprotestuje, ale chystám se časem si to taky trochu doladit. Skoro do všeho dávám běžně aspoň ovesné vločky apod...

      Vymazat
    2. Tak to jsem byla já - nomi :-)

      Jinak u Tebe se mi teď komentáře nedaří vložit - takže buď tam budeš mít několik stejných nebo nic. Sama jsem zvědavá, jak se to zachová :-)

      Vymazat
  4. Já upřednostňuji tvar peku.
    Mouku vleku
    peku
    veku
    v stoje
    v kleku.

    OdpovědětVymazat
  5. Peku v kleku?
    Suchou veku?

    Tak na to jen řeku,
    že to je fakt k breku... ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.