pondělí 20. září 2010

Myšlenkové pochody současného hudebního analfabeta

aneb Jak jsem objevila „Ameriku" - přesněji Xindla X 

Tak se prostě přiznám. Posledních pár let (tak minimálně deset) nezvládám absolutně vůbec sledovat nějaké novinky ze světa hudby (myslím pro dospělé, o Dádě a spol. to dnes nebude).

Pryč jsou ty doby, kdy jsem číhala, až v pátečním odpoledni budou na „poláku" vysílat dvacetiminutové „Hity Marka Niedzwidzkeho" a doufala, že třeba dnes vyjde čas na některý kousek od Madonny či v klipu Kokomo od Beach Boys zahlédnu tehdy zbožňovaného Toma Cruise.

Psala se druhá polovina osmdesátých let a zahraniční hudby ani nějakých pořádných novinek v médích rozhodně nebyl dostatek. Spíš nedostatek. Znatelný. Nabídka hudebních nosičů v obchodech se specializovala na LP desky domácích interpretů, případně nějaké super kousky ala Modern Talking vydané spřáteleným bulharským vydavatelstvím. Sem tam kazeta v ceně dnešního kazetového přehrávače. Pro plakát skupiny Europe se muselo vyrážet v neděli na černou burzu za Ostravicu. Tam bylo za těžké peníze možno spatřit i něco placatého s obrázky zpěváků (po letech potvrzeno, že šlo o cédéčka)...

Ovšem, jedna ohromná výhoda za tím omezeným množstvím byla skryta - dalo se to stíhat sledovat, ba dokonce i pamatovat!

Pak převrat, šup šup, jedno rádio za druhým, jedna hudební stanice za druhou, videoklip sem, videoklip tam, kvanta všeho...

Nějakou chvíli jsem se ještě poměrně chytala, ale po pár letech už jen částečně a před lety to rovnou vzdala... Jsem zaseknutá někde u Mňágy a žďorp a předposledních Butů...

A v podstatě taky žiji, ač těžce mimo mísu v současné hudební scéně...

  

Ale, občas se mi stane, že v rádiu zaslechnu něco, co mě upoutá. Jenomže, po letech výpadku z centra dění prostě ne-tu-ším, kam TOHLE přiřadit. Přitom bych si to třeba i ráda občas poslechla znova, že? Zvláště, když jsem před nějakou dobou (ehm, rokem, nesmějte se mi) objevila kouzlo zvané Youtube.

Zrovna nedávno jsem zaslechla docela dobrou, pohodovou a přitom šmrncovní písničku. „Tu si musím najít na netu.", říkám si. „Hlavně si zapamatovat aspoň pár klíčových slov!" bleskne mi chytrý nápad hlavou.  Prd. Samozřejmě.  Když jsem ji zaslechla podruhé, už jsem to nechtěla nechat jen na vrtkavou štěstěnu své paměti, a raději se ptám  přítomného mladíka - „To je dobrá písnička. Nevíte, kdo ji zpívá?". Odpověděl mi, že nejspíš „něco-cosi x". Ano, správně, jen... onen divný název opět nevyřešil tu mou děravou paměť. Tak jsem tam, kde předtím. Ale aspoň na ta klíčová slova jsem se soustředila o něco zuřivěji než prvně a není možné, abych to pod heslem „objednávka" nebo „instrukce" nenašla, zvlášť, když si určitě časem vzpomenu i na ten název skupiny (jsem trošku optimista, víte).

Ovšemže jsem si později doma na ten název nevzpomněla. Rovnou jsem klasicky zapomněla vyhledat i ta klíčová slova (která jsem si pro změnu náhodou zapamatovala).  Pár dnů nato si tak listuji přílohou Fronty a je tam rozhovor s nějakým Xindlem X. Kontrolka v mozku se rozsvítí - „Nezněl podobně ten název, co mi sdělil onen mladík u té písničky z rádia? Zas tolik zpěváků končících na X tu u nás asi neběhá..." si tak přemýšlím... Na protější stránce je ještě rozhovor s nějakou ženskou. „No jo, tu písničku zpívá chlap a ženská, přečtu rozhovor a třeba tam něco vykoumám.." dovádím své myšlenkové pochody do geniálních výšin. Koumám a koumám a ... mám pocit, že jsem na to kápla. To by mohlo být ono! Láska v housce - Xindl X a Olga Lounová. Co? Láska v housce? To bych to asi podle názvu „Objednávka" či „Instrukce" hledala hodně dlouho... (elegantně sama sobě si tímto omluvím svou zapomnětlivost)

Pak zas žádná výrazná změna, chvíli dělám něco jiného a tak nějak samovolně hledání na netu odložím. Naštěstí tentokrát ne do nenávratna, ale jen o pár dní.

  

Dopoledne hrají v rádiu jednu mou hodně oblíbenou písničku - extra dlouho jsem ji neslyšela a přitom je fakt dobrá.  Překonám sama sebe a večer si vzpomenu, že si ji chci pustit. No, dobře, tak trochu mi k tomu napomůžou odkazy u Cheoriina článku, které mě na to Youtube přesměrují, ale to není zas tak podstatné. Jsem tam a to se počítá.

Jsem očividně ve formě, najdu ji hned napoprvé - Crying game. Prvně jsem ji slyšela tak před patnácti či více lety ve stejnojmenném filmu, který se mi tehdy mimochodem dost líbil. Tak si tam klikám, přemýšlím v čím provedení se mi líbí víc (Boy George či Dave Berry) a pak si už jen tak  brouzdám.

Podívám se konečně po dlouhé době na No Doubt. Pak kouknu na klip, u kterého je nějak hodně zhlédnutí - ha, poprvé vidím kdo to je ta Lady Gaga, dále se chci podívat, jak vlastně vypadá ta Shakira a narážím na její skvělou parodii, pak ještě nějakých pár kousků... A říkám si: „Něco jsem přece ještě chtěla ..."

Jo, mám to! U hesla Xindl X mi pak Google sám nabídne rovnou i tu Lásku v housce. Jupí! I navzdory  tomu divnému názvu -  nalezeno. Jsem spokojena! Pustím si klip rovnou třikrát a pod dojmem z výkonů sličných tanečnic si slíbím, že konečně zas obnovím docházku do břichotanců (někdy). Kouknu ještě na pár dalších Xindl kousků a jdu spát.

 

A včera, když se juknu na statistiku bloguje, o pár pozic výš nad sebou narazím překvapivě na blog s již nepřekvapivým názvem „Xindl X bloguje".

Takže, pan Xindl má  na světě rázem o fanynku víc.

Nejen, že se mu ta písnička fakt povedla (navíc válící se v písku pouště vypadá v klipu i docela sexy), také má co do činění s jediným seriálem, který během posledních let sleduji (Comeback), ale- ještě ke všemu - je to i zdejší blogger.

Jen škoda, že již neblogující...  

 

No, a já? Jdu se brouzdat hudebním světem. Kdysi jsem v jednom seriálu narazila na pohodovou  písničku...

 

35 komentářů:

  1. se v tutom článku trochu ztratila. A ani xindla jsem nenašla - o X už vůbec nemluvě! ;o)
    Ják, obnovíš docházku do břichotanců? Vy už tam zas nechodíte? No jo, vlastně, Ty teď kamarádíš s tou obručí!!! ;o)))

    OdpovědětVymazat
  2. Doteď jsem žil v domnění, že je to pornohvězda a písničku s Ksindlem zpívá Olga Lounová ;-))

    OdpovědětVymazat
  3. já se tedy přiznám, že kouzelný YouTube jsem objevila asi ještě o něco déle než ty! .o))
    a tuhle písničku nesnášim! Ta se dostane do hlavy a je tam do konce dne!!! Uáááááááááá a to je teprve půl 3 :o)))
    A Ester Ládová to neni určitě. To je ta pinda, co hrála v Ošklivce Katku tu blbou sekretářku :o))

    OdpovědětVymazat
  4. [1] Oby, aspoň vidíš, jak mi je , když se zamotávám v myšlenkách a pak zapomínám... :-))

    ad břichotance - Loni jsem tam vodila Lucku, předloni a předpřed... sebe, tak si říkám, že by to chtělo zas oprášit... :-))

    OdpovědětVymazat
  5. [2] Šmarjá, tak to je teda fopa v přímém přenosu :-o
    Lorandeli, díky moc za upozornění! Aspoň je teda zřetelně vidět, že s tou děravou hlavou tak moc nekecám...

    Uááá (hodně stydící se smajlík)

    Tímto se Olze (pokud se tady náhodou někdy objeví) omlouvám! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. [3] jarmilko, a nejhorší jsou ty blogy s odkazy - to tam pak člověk zasekne a zasekne... :-))

    No, teda brutálně jsem to popletla. To je tím, že nesleduji pár let televizi a ty informace průběžně neobnovuji. To první jméno se mi zaseklo před x-lety v nějaké soutěži a očividně se ujalo... :-)) Prostě, oběma začíná křestní na samohlásku a příjmení na L., to je pak pro takového nejen hudebního, ale i televizního analfabeta, mazec... :-)))

    OdpovědětVymazat
  7. Uff, opraveno!
    Hm, tak teď ještě promáznout ty usvědčující komentáře a můžu dělat, jako že nic... :-))

    OdpovědětVymazat
  8. tak moc nezáleží (tvrdí Henry pod vlivem Shakespeara). Hlavní věc, že víme, vlastně, vy víte, o koho/co jde. ;o)))

    OdpovědětVymazat
  9. [8] Vidíš Oby, to je takové docela diplomatické vybruslení z ošemetné situace - zaštítit se klasikem :-))

    A už jsi toho Xindla nabo X našla? A máš na mysli blog nebo písničk? :-)

    OdpovědětVymazat
  10. trochu diplomati. ;o))) A popravde se priznam, ze se klidne zastitim cimkoliv, nemusi to bejt ani klasik...
    Xindla jsem nenasla zadnyho, enem nakej sex, tak sem to zas honem vypla. Sem nemela cas, bo se na mne sesypalo dost lidi na fejsbuku. Teda nemyslim to tak, ze jsem nemela cas na ten sex, ale nemela jsem cas hledat Xindla. ;o)))

    OdpovědětVymazat
  11. Přiznám se, že tuhle jsem byl na YouTube už potisící (není to TAK moc, uvážíme-li, jak dlouho existuje). A je tam tolik úžasných dokumentů!

    Občas nějaké nové skupiny zaznamenám, když mám puštěnou VH1, ale vesměs mi zní buď hrozně, nebo jako něčí kopie (ani moje moc oblíbená Shakira nemá v angličtině zdaleka tu sílu svých raných španělských alb), takže zaprvé kupuju CD s \"oldies\" (výhoda: v dnešní době stahování hudby z netu jsou tituly, které mě zajímají, třeba Jethro Tull, k dostání za stovku!), zadruhé si nechávám doporučovat znalci různé nové alternativní věci (v poslední době třeba Cheval de Frise, nebo jednu avantgardní finskou džezovou skupinu).

    OdpovědětVymazat
  12. [10] Tak ho, Oby, ani nehledej a klikni tady v článku na Lásku v housce, ať zbytečně nemarníš čas vymezený sexy-hrátkám :-)

    OdpovědětVymazat
  13. [11] Máš pravdu, Henry, na YouTube se dá najít spousta bezvadných - zábavných či zajímavých věcí. Já tam nejraději chodím právě buď na ty nostalgické výlety do minulosti, nebo k chytání novinek :-) A tu Shakiru jsem si tam zadala do hledání právě kvůli Tobě, občas ji zmiňuješ :-)

    A při tom brouzdání u posledního odkazu - Blue moon - jsem se na několikeré kliknutí dostala až k tomu Tvou maminkou oblíbenému Nessun Dorma.
    Fakt je, že to se mi na YouTube dost líbí - v nějakém výchozím bodě začneš a dostaneš se kdoví kam... :-))


    Máš pravdu, v té dnešní přesycené době není nad doporučení...

    OdpovědětVymazat
  14. [12] Nominku, teda, to jsem si mohla myslet, že se chytneš toho sexu. Že já blbec jsem to raděj nějak diplomaticky nepřikryla... Mělas tomu porozumět tak, že jsem to vypla, bo jsem se naň dívat nechtěla a radši jsem plkala s lidmi na fejsbuku, takže tím pádem mi nevyšlo hledat Xindla, bo mě ještě taky potrefilo mytí nádobí a vyskytlo se několik mejlíků, na který jsem se snažila odepsat, víš? ;o)))

    No, taky jsem si kdysi, skrz Henryho propagaci nahodila Shakiru, ale ňák mi nesedla. Buď jsem trefila blbou písničku nebo blbej klip, prostě nevydržela jsem s ní ani půl písničky. A teda, utlučte mě třeba podložkama k myším, ale než poslouchat Jethro Tull, to už si radši pustím Gotta. Tomu (narozdíl od Tulláků) aspoň rozumím o čem mele. Tož tak. ;o)

    OdpovědětVymazat
  15. Jenom pro úplnost - já Nessun Dorma taky miluju. Mám ji alespoň ve třiceti verzích. Mimochodem, ke klasice, díky neuvěřitelnému umění tohoto pána ( http://www.youtube.com...X83BSR0mug ), slyšeném na kanálu MEZZO, jsem zjistil, že existuje kontratenor - http://cs.wikipedia.org...ntratenor ).

    Na YouTube jsou třeba i přednášky o filosofii, dokumenty o umění a umělcích, staré filmy (včetně Artauda!)... A často se právě přes ta podobná videa dostaneš k netušeným věcem, přesně.

    Moje nejoblíbenější LP od Shakiry je Unplugged (i Dónde Están los Ladrones je skvělé, a koneckonců, i Fijación Oral Vol. 1 z roku 2005 se díky španělštině poslouchá krásně). Mí jihoameričtí známí mají většinou velmi rádi Pies Descalzos.

    K tomu Tvému hledání - nezachytil jsem kdysi jméno interpreta ani písničky slyšené v televizi, tak jsem se zeptal kamarádky, hudební skladatelky \"Jak se jmenuje písnička, která zní jako od Icehouse a má v refrénu slova xxxxx yyyyy?\" Hned z hlavy to řekla.

    OdpovědětVymazat
  16. [14] Jasně, Oby, diplomacie se hodí skoro vždycky :-))

    Jak myla nádobí? Snad máš doma myčku, ne? Nebo už děti nebaví ji krmit? :-))

    O Shakiře mi kdysi vykládala kolegyně v práci tuším ještě před první mateřskou - jsem chodila už tenkrát do těch břichotanců, tak v tom kontextu. No, a teprve nedávno jsem se na ní koukla - to vrtění ji fakt jde :-))

    OdpovědětVymazat
  17. [15] Henry, tak jsem si konečně pustila odkaz - v práci nemám na PC zvuk - a fakt dobré. Hned se mi vybavil Farinelli.
    Ještě mě kdysi ohromně nadchl zpěv v jenom filmu, který mi teda tenkrát poměrně nesedl - ale zpěv opravdu nádherný. Zatím se mi nedaří to dohledat, třeba někdo bude vědět... Dám odkaz na film: http://www.csfd.cz...-jeji-milenec/
    Vidíš, teď mě napadá, že by to třeba zrovna ta Tvá kamarádka mohla vědět... Byl to taky takový netypický, jakoby chlapecký zpěv - pořád to mám ještě i po letech v živé paměti...

    No, a jak jsem přiznala Oby, tu Shakiru ani tak neposlouchám, jako spíš koukám na to vrtění zadkem a břichem. Ale jak na ní někdy zas kliknu, budu se pídit po té španělské verzi - na doporučení určitě dám :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Ten film neznám, ale odkazy na soundtrack jsou tady:
    http://en.wikipedia.org...dtrack%29 a
    http://www.allmusic.com...uxqlgldte

    Zajímavé je, že mne vrtění nezaujalo, zaujala mě hudba a zpěv, to je docela legrační.

    OdpovědětVymazat
  19. ad 17) tak hudbu napsal: Michael Nyman, ale jak jsem tak proklikala YT, tak tu jednu konkrétní písničku, co mě tolik zaujala jsem nenašla a prohlížet kvůli ní znovu ten film, to mi za to určitě nestojí :-/

    OdpovědětVymazat
  20. [18] Henry, byl jsi teda o dost rychlejší. Zatímco já proklikávala YT, Tys už to tu dávno dal :-))

    ad vrtění - teoreticky by to mělo být naopak, co? :-))

    OdpovědětVymazat
  21. [15] Mimochodem, Henry, ten odkaz na Philippa Jaroussky byl dost dobrý.
    A tak jsem pak klikala a klikala až jsem narazila na takového šikovného mlaďocha:
    http://www.youtube.com...re=related

    OdpovědětVymazat
  22. [16] a [18] Musim vas totalne zklamat (ale jako moji nejlepsi kamaradi mi to jiste ochotne prominete, ze ano?), nezaujalo mne ani jedno. Jak pisu vyse, asi blbej klip, kterej me natolik odradil, ze jsem se uz po dalsich nikdy nepidila. ;o)))

    OdpovědětVymazat
  23. Nominku, ano, taky bych to čekal naopak, ale holt to tak je.

    Ten Louis Alexander zpívá skutečně \"incroyable\", ovšem Jaroussky je na rozdíl od něj dospělý (narozen 1978).

    OdpovědětVymazat
  24. Jo, tak tu písničku zbožňuju, jinak jsem na tom dost podobně, jako Ty, tak si z toho nic nedělej, jsme dvě:o))

    OdpovědětVymazat
  25. Xindla jsem měla možnost poznat osobně. Je to takový zvláštní brouk. Nemůžu říct úplně divnej, ale spíš plachý, nemluvný, není moc společenský. Ale možná to bylo jen v porovnání s těmi ďábly, kteří ovládli zákulisí jednoho koncertu. :)
    Koukni se sem: http://bandzone.cz/xindlx -tam má vypsány nejbližsí koncerty a myslím, že bys měla v říjnu vyrazit do kulturáku v Hlučíně. :)
    Vystupuje občas jen sám s kytarou a to je taky fajn.
    Pa

    OdpovědětVymazat
  26. [22] Oby, tak co se mě týče, tak Ti to teda opravdu prominu :-))
    Kdybych měla soudit blízké dle toho, co si pouští, tak jako první by letěly děti (Dáda) a pak manžel... :-))) Tož tak.

    OdpovědětVymazat
  27. [23] Henry, chápu na co narážíš, u dospělých mužů se takový zpěvný hlas jen tak neobjevuje a naštěstí dnes už se (doufám) neudržuje uměle oním drsným zásahem do mužství. Před Jarousským opravdu smekám...

    Jen mě zarazilo, jak takový malý synek prostě pěkně zpívá. Ono jich je určitě na světe víc, jen jak říkám, nejsem v obraze... :-))

    OdpovědětVymazat
  28. [24] tazinko, troufnu si říct, že i s Oby jsme minimálně tři :-)))

    OdpovědětVymazat
  29. [25] Pet, a teď ještě odkaz na ty zákulisní ďábly :-)) Nebyli to ti tygři, co jsi s nimi byla za Lauru?

    Ha, koncert, blíž bych to měla v Ostravě, ale se přiznám, že momentálně to jistí spíš ten net :-))

    OdpovědětVymazat
  30. [30] Yfčo, dík za odkaz, zrovna ta mě taky při tom brouzdání zaujala, jen jsem ji už neuměla propašovat do textu :-)) Ten klip je dobrý :-)

    OdpovědětVymazat
  31. koncert počítačem NIKDY nenahradíš!
    určitě vyraž, hraje pěkně.

    OdpovědětVymazat
  32. [32] Pet, máš jednoznačně recht, jen nějak momentálně nejsem v té pravé koncertně-vyrážecí náladě :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Představ si, že já toho 29.10. do Hlučína na něj nakonec jdu. Beru ségru. Nedorazíš? :))

    OdpovědětVymazat
  34. [34] Jé, tak to jsi dobrá! Já bývám poslendí dobou docela vyšťavená - jsem ráda, jak si na chvilku o půl desáté večer sednu k netu a za hodinku se tak akorát překulím do postele... ¨
    Navečer mi moc rodinka zatím nedává propustky - jsem až do odvolání jmenovaná ve funkci uspávače... :-/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.