Sedím v zoo na lavičce a zaslechnu tento rozhovor.
„Chceš kaši? Babča ti ji udělá."
„Jó, chci." odpoví dítě
Dialog přebírá ona babča a pokračuje ve výslechu: „Chceš ji s máslem a kakaem?"
„Ne." špitne dítě. „Ee?" nechápe prarodička a děvčátko dodává - „Jen s kakaem."
„Bez másla se to nedá jíst!" rozhodne generálsky babča a pohledem si vynutí souhlas okolních členů rodiny. Dítko nemá nejmenší šanci TOHLE převálcovat...
A já pak žasnu, jak jsem mohla tu krupici do sebe tolikrát dostat, když si na ni máslo taky nedávám...
No, když jsme u krupice s kakaem - míchat nebo nemíchat?
To není samozřejmě tak jednoznačné.
Přiznávám, že jako malá jsem byla spíš estét než gurmán, a když jsem ve škole v přírodě viděla spolužačku krupici zamíchat, málem jsem ji tam přihodila i tu svou. Vývoj člověk ovšem nezastaví - a časem jsem začala míchat taky. Takže teď již coby vyspělý fajnšmekr snesu i tu míchanou...
A co vy? Mícháte? Mastíte?
Já třeba nenávidím mastnotu na „tekutější" stravě. Krom másla na krupici to je třeba tukem polité zelí, čočka nebo nedej bože špenát, brrrr.
ježiš nemíchat, jasně že nemíchat a jíst hezky dokola kolem talíře až zbyde jen prostředek :-)) miluju kaši
OdpovědětVymazatdneska přijela ostrava za náma a jak jsem slyšela ty krásný obraty jako bebechy a dupka hned jsem si na tebe vzpomněla
[1] přítelko, tak u nás se už může míchat, ale jíst taky hezky dokola kolem (Což muž zdárně sabotuje.) :-)
OdpovědětVymazatJojo, bebechy a dupka, každodenní to náš slovník - velmi důležíté výrazy :-)
Nemíchám, mastím malinko, nesypu kakaem, ale výhradně skořicí a jím pěkně dokola kolem, až se doberu prostředka.
OdpovědětVymazatAle tohle je spíše vzpomínka, krupicová kaše patří do kategorie \"nanejvýš jednou do roka\" :-)
A když mi nějaké kuchařské hovado poleje špenát omastkem, jsem schopna pět minut dělat meliorační cestičky, abych tu hrůzu centralizovala na jedno místo na talíři a tomu místu se pak zbytek jídla pečlivě vyhýbám!
[3] Báro, tak \"odvodňovací\" kanálky jsem vytvářela zrovna nedávno.
OdpovědětVymazatPo děsně dlouhé době jsem si objednala na menu čočku na husto - a donesli mi ji sice nařídko, leč zhusta politou takovým tím přepáleno-cibulkovým olejem (ble). To byla fakt makačka se toho jakž takž zbavit a vyvarovat...
Ani mě nenapadlo, že by se to jednoduché jídlo dalo takhle zmršit, naposledy jsem to tak zažila ve školní družině... :-)
Mimochodem, tu špajzku jsi měla úžasnou - takovou bych z fleku brala taky! :-)
nemíchat a kolem dokola obírat
OdpovědětVymazatnemastit, jen kakaem sypat
Jako malý jsem ji jídal - máslo a kakao; míchanou naprosto neschopný pozřít.
OdpovědětVymazatmastit a míchat! :-) A sypu kakaem i skořicí... Jím odkud mě napadne :-)
OdpovědětVymazatmi vyklubala inspiraci. Krupicovou kasi miluju a dlouho jsem ji nemela... Sypu ji cukrem, skorici a maslem (nemusi byt), v pripade, ze dojde skorice, sypu kakaem. Taky jsem zvykla ujidat od kraje k prostredku, ale asi proto, ze na kraji neni tolik zhava! ;o)))
OdpovědětVymazatkdyž jsem to ještě jedl, žádal jsem v jídelně \"bez té ropy\". estét se ze mě stal tak od 10 let, už jsem to nemíchal.
OdpovědětVymazatdnes mi jídlo bílé barvy připadá úplně absurdní a nezdravé, jedinou výjimkou je frapé - s rumem, vaječným koňakem, zmrzlinou, čímsi bílým navrchu posypané něčím hnědým - a s tunelářským brčkem na ten rum. bohužel firemní kafomat to neumí :(
Nejkrásněji popsal boj s přemašťěným špenátem náš milý Kamio ve své silvestrovské štramberské tetralogii. Zde díl druhý:http://kamilic.bloguje.cz...-ii.php
OdpovědětVymazatZase jsem se musela smát, to je neodolatelné :-)))
Když to na talíři připomíná něco co už bylo pozřeno, tak to ztrácí status jídla ...
OdpovědětVymazatA otázka zda míchat nebo ne, je v tomto případě zhola zbytečná :)
Nemastit, nemíchat, posypat buď vanilkovým cukrem, skořicí nebo kakaem, v nouzi koleje se snese i nugeta. Z misky odjíst první vrstvu, posypat znovu, odjíst druhou vrstvu, posypat...no a tak dál :-)
OdpovědětVymazatHodně másla a nemíchat. I když míchaná mi taky neva, ale nějak hůř chutná. :D
OdpovědětVymazatOmastit, nemíchat... ohlodávat dokola :-)
OdpovědětVymazatDěkuji všem za spoluúčast při krupicovém průzkumu :-))
OdpovědětVymazat[5] Henry, do mě ji v mimivěku nedostali ani omylem. Ale okolo nácti to bylo první (a dlouho jediné) jídlo, které jsem uměla (narozdíl od Robinsonky) bravurně uvařit :-)
[6] Klupi, tuším že od doby, kdy se mi podařilo vdechnout to neomaštěné kakao a lehce se tím dusit jsem přešla na to míchání... :-)
OdpovědětVymazat[7] Cirrat, Ty jsi holt živel a drak v jednom :-))
OdpovědětVymazat[8] Oby, tak s chutí do toho! Měla jsem období, kdy bych se po ní utloukla - ale teď jsem ji nedávno měla tak po dvou letech (Tomíkovi chutnala ve školce, tak jsem to prubla i doma).
Teď si ještě vybavuji, že je důležitá i hustota. Někdo má raději kyt a někdo poměrně řídkou. Znala jsem lidi, co tam milovali hrudky, já bych zas hrudkovitou nesnědla.
Ono to nakonec má tooolik variant... :-))
[9] Chi, lední brtníku, mám to přesně naopak - míchám tak od deseti... :-)
OdpovědětVymazatHm, ten firemní kafomat - to bude nějaký šunt... Reklamovat! :-)
[10] Náhodou, Jake, když se to pěkně duhově promíchá, nepůsobí to zas tak špatně.
OdpovědětVymazatCo teda na mě působí jako kdyby bylo předem pozřeno je bramborový salát od jedné osoby v rodině. To mi fakt dává zabrat, abych \"neurazila\"... :-)
[12] Haplo, u nás by se teda v nouzi nugeta nenašla ani omylem. Ta se u nás neohřeje, ani když nouze není :-))
OdpovědětVymazatTo vrstvení je dobrý nápad :-)
[10] Báro, tak ke Kamiovi nakouknu - se těším :-)
OdpovědětVymazatOsobně jsem přemaštěný špenát měla naposledy ve školní družině, a doufám, že už to tak zůstane :-) Normálně ho miluju, ale tam jsem ho do sebe nenasoukala.
---
Mimochodem, až do tohoto článku mě nenapadlo dát na krupici skořici. To může být taky dobré :-)
[13] Wien, tak to mám přesný opak :-)
OdpovědětVymazat[14] Žrádýlko, no aspoň že v tom ohlodávání dokola nejsem takový exot :-))
Jako malá jsem dloubala v kaši kanály a rybníčky pro to rozteklé máslo, hotové Gabčíkovo-Nagymaros. Aby se dostalo skutečně všude po povrchu kaše. Protože neomaštěnou kaši nejsem schopná pozřít.
OdpovědětVymazatA sypu kakaem, moučkovým cukrem a skořicí a míchám pouze ten objem, který vzápětí nabírám na lžíci:)
[23] squire, tak v počtu kombinací, jak jíst krupici se řadíš na čelní místo s živelnou Cirrat :-)
OdpovědětVymazatTo je docela zajímavá varianta - míchat jen ten objem, který se vzápětí nabere na lžíci. Velmi elegantně vyřešen problém, zda míchat či nemíchat! Za to máš jedničku s hvězdičkou :-))
Mimo téma, dnešní google na slovo \"nominek\":
OdpovědětVymazatTen starej hajzl - Obyčejná ženská
8. březen 2010 ... Jenom, aby mě tam nepřepadl trpajzlík, nominek o tom ví své! ;o))) ... ad 25 + nominek: Mám řešení! Na každý záchod by se měl instalovat
Místo suchého kakaa je lepší strouhaná kvalitní čokoláda, co se lehce začne roztavovat na povrchu kaše (může být i oříšková:-) ) A nemíchat -zamíchané mi připadá jako blebajz ;-) Kdyžtak jen trochu cukru, dostatek čokolády (málo bílých míst), případně skořice (ta by si trochu másla, případně šlehačky zasloužila) a jíst samozřejmě dokola a za tepla ;-)Ale to už popisuju spíše kalorickou bombu ;-)
OdpovědětVymazat[25] Henry, ze sis to nepridal do toho sveho nadavaciho clanku, teda? Ani bys to nemel tak moc mimo tema... ;o)))
OdpovědětVymazat[25] Henry, tak teď jsi mě totálně odrovnal. No, trpaslíci jsou fakt potfory, oni vlezou všude... :-)
OdpovědětVymazatTvůj Google je prostě bezkonkurenční... :-))
[26] Bosorko, Ty jsi taky pěkná pokušitelka :-))
OdpovědětVymazatNastrouhaná čokolka - to ale fakt stojí za zvážení. Přidávám na seznam k nugetě :-))
chodí na krupicovou kaši k nám! Nikdo jim ji neudělá tak, jako já:-). Nechávám krupičku chvíli politou trochou vody, pak přidávám mléko a vařím. Do uvařené vmíchám krapet másla a čerstvé vajíčko, ale ani jedno ani druhé nemusí být, obzvlášť, když není :-). A pak rozliju na spousty misek a dochutím: nastrouhaná mléčná čokoláda,nastrouhaná hořká čokoláda, granko na povrchu, granko rozmíchané, skořicový cukr, jahodový sirup, bez ničeho ... A vnoučata vybírají, hodnotí a nakonec zbaští všechny varianty. Takže si pro sebe ulejvám aspoň mističku s rozmíchaným grankem :-).
OdpovědětVymazat[30] NULI, tak Tvá vnoučata můžou krupici naprosto oprávněně říkat \"pohádka mládí\" :-)
OdpovědětVymazatmed a skořice a máslo
OdpovědětVymazatněkdy kolem dokola, někdy míchám ;-)
[32] Gombo, tak med tu ještě nebyl :-) To musí být taky dobrá mňamka :-)
OdpovědětVymazatOj sakra! Noční můra se mi vrátila jako bumerang;-) Bára je dobrá, že si vzpomněla na tetralogii, já bych si už nevzpomněl;-) A co se tématu týká, tak já nemastím, skoro vůbec nemastím. Máme v kolbence(c) takový blbý zlozvyk-bramborovou kaši a fláknou na to normální olej... z kastrůlku. Fuj! Už mě všude znají a ví, že nemastím, ale na začátku to byla hrůza. Po pozření jsem strávil dvě hodiny v keramické kanceláři-prostoj jak sviňa a zelený jsem odcházel z kolbenky(cú, až mě kolemjdoucí litovali, jak jsme dostal pracovně naloženo;-)
OdpovědětVymazat[34] Uááá, bramborová kaše politá tukem - už jen ta představa mě děsí :-)
OdpovědětVymazatJediné, co mi připadá v normě je máslo na suchých bramborách nebo šťáva z masa na suché rýži - vše ostatní nebrat!
Nehrozí ani tak keramická kancelář, ale prostě se mi to ekluje (když už jsi psal i o těch eklhatech)... :-)
Ještě mi ta vaše kolbenková jídelna připomněla tu školní. Dělali docela dobrý rýžový nákyp, ale když jsem nekřičela \"Nééé, nepolívat!!\" dostatečně rychle a nahlas, tak na to kuchařky flákly takovou hnusnou sladkou tekutinu a tím to celé dodrbaly... :-/
:) Tak to moje dcera je tukožrout:) Co není omaštěné nebo polité omáčkou, to nevezme do pusy.
OdpovědětVymazat[36] squire, moje většinou taky. Jen u rajské dává přednost suchému knedlíku... :-)
OdpovědětVymazat