pondělí 16. listopadu 2020

Covideník - část 12

Léčebna jak Borovice
bodla by mi ponejvíce


--------

Pokud chcete číst od začátku, klikněte na první část

-------- 

Pátek – den D+84

Už tři dny jsem bez večerní dušnosti a víc než týden bez toho extra-nepříjemného nedodýchnutí před usnutím. Sice mám dýchání pořád takové nepříjemně mělké a často i v průběhu dne potřebuji hluboce na několikrát dodýchnout, přesto je to obrovský posun. Na hrudi ještě cítím divný pocit coviďáka, ale už to jsou snad jen takové dozvuky (pevně doufám!). Po x návratech teplot i dušností si jsem dobře vědoma „vracecí se“ zákeřnosti, a proto i tento celý tento týden jsem co nejvíce v poklidu.

Doma už vládne opět příměří a nejen proto, že knihovna s Morovou ránou sídlí hned vedle ostravské top cukrárny a manžel, kterého jsem pro knihu vyslala, byl pověřen i značně zodpovědným úkolem koupit pro každého z nás kousek dortu. Nakonec sice donesl dort jen dětem, protože jeho bezlepkový a zároveň i můj oblíbený Bianco Nero už neměli, ale to mi moc nevadí. Ač je to po všech těch žravých snech překvapivé, právě dorty úplně ke štěstí nemusím. Když mě ale o chvilinku později napadne, že bych mohla od potomků přece jen aspoň trochu ochutnat, je pozdě a ani drobek k otestování už nezbyl. A mi dojde, jak jsem byla v dobách, kdy noční dušnost i nedodýchnutí před spaním eskalovaly a únavou už mi začínalo být jedno, jak to dopadne, prozíravá, že jsem tehdy uprostřed noci dětem do té smsky na rozloučenou prozradila jen heslo k internetovému bankovnictví, a ne poslední funkční skrýš se sladkostmi. (A taky myslím, že o kus prozíravější byl fakt, že jsem nakonec ani tu smsku s heslem neodeslala.)

Dcera, která včera metala blesky, dnes už zas spokojeně štěbetá a pořád mi něco povídá a povídá – a já bych se tak moc chtěla zavrtat do peřin s tou čerstvě ukořistěnou knížkou Betty MacDonaldové. Ze čtení mě sice každou chvíli vytrhne nějaké to brebentění, ale lepší kniha pro mě nyní není. To je mi jasné už z úvodu, kdy hlavní hrdince chvíli trvá, než dojde k výsledné diagnóze. Vážně mi to připadá v mnoha ohledech podobné a v momentě, kdy ji lékař říká, že plíce potřebuji hlavně klid a nejhůř s léčbou jsou na tom ty zrzky, jako ona, protože ty jsou moc rychlé a netrpělivé, se už fakt nezakrytě směji, a nejen kvůli shodě barvy vlasů. Je to sotva pár měsíců, co mi rehabilitační neurolog kladl na srdce, že se musím hlavně naučit vše dělat pomaleji, jinak si ta záda budu sekat pořád… 
V dětství jsem nemívala problém vžít se do role Veveřice či Rybany, ale v dospělosti se mi už opravdu dlouho nestalo, že bych se s hlavní postavou knihy cítila tak spřízněná.

 

Sobota – den D+85

Vleže na zádech mám ještě stále pocit, že ten kousek peřiny doléhající na hrudník je vycpán spíš pískem a kamením než peřím a spánek zatím taky není nic moc, ale už konečně nevnímám tu noční dušnost, což je poměrně slušný pokrok. Ovšem, ačkoli jsem na tom už o dost lépe než v srpnu či září, tak včera jsem na hrudi i dechu začínala cítit i ty dvě předchozí pidi-výpravy do čokoládovny a knihovny. 

I když už jsem k tomu metodou pokus-omyl došla sama, při čtení té Morové rány si ještě o kus víc uvědomuji, jak moc důležitý je ten, i zde často zmiňovaný, klidový režim a jak je občas těžké, bez dohledu přísné zdravotní sestry nad sebou, jej udržet. Dost přemýšlím i nad tím, kolik lidí v podobné situaci jako já to nějak přechodí a jaké jim to může s odstupem času způsobit následky. Vybavuji si počátky po karanténě, kdy jsem se ty své potíže snažila „rozptýlit“ umírněným pohybem, i to, jak jsem ještě v září zvažovala, zda na nemocenskou jít, nebo to vše vyřeší pár dnů dovolené. Nyní, o cca pět týdnů později, jsem ve stavu, že už délku uzdravování téměř neřeším, jen chci být opravdu v pořádku, ať se mi ty nepříjemné potíže neustále nevrací.

Při čtení oné knihy zjišťuji, že jsem taky postupně dospěla k podobným poznatkům, které byly v dřívější době zásadní pro klidový režim léčby plic (byť tehdy šlo o dost závažnější TBC, a to bez možností použití antibiotik). Všechny ty mé postřehy mi teď dávají mnohem větší smysl, ať už se jedná o teplou koupel, rum v nanukáči či rozrušení při sledování filmu. A ano, s tepem a tím i zvýšenou teplotou to taky souvisí, takže ty pocity jsem si interpretovala docela správně. Je fajn si to mé postupné tápání takto souhrnně nyní přečíst a přála bych si, aby ve zprávách místo všech těch hrůz, hašteření a negace bylo místo i na něco optimističtějšího a zároveň trochu užitečného. Dovedu si představit, kterak by nyní, mezi všemi těmi politickými bláboly, vycházela třeba tato kniha na pokračování. Kdo ví, kolika lidem s podobnými potížemi po prodělání covidu by mohla pomoct.

I když, režim v tom sanatoriu byl vážně drsný. Představa, že bych měsíc měla jen ležet a nemohla ani číst či psát, je dost nepříjemná. Ale co tam na mě působí nejvíc děsivě, krom všudypřítomné zimy, je fakt, že pacienti nemohli mít u sebe žádné vlastní jídlo! Připadá mi, že už tak doma trpím, když nemůžu mlsat co chci a kdy chci, neb tu poslední skrýš před potomky prostě uhájit potřebuji. To je něco jiného než šuplík s dobrotkami v práci, který mi nikdo další nevyjídá. Tohle, to je v podstatě výjimečný stav, zvlášť poté, co jsem minulý týden odstřelila tu pravidelnou dovážku z Tesca a děti mi navíc, se slovy „ty mlsný křečku“, objevili v ledničce tubu sladkého mléka rafinovaně schovanou pod zeleninou. 

Odpoledne jedeme jen na krátkou návštěvu k babičce a po návratu se cítím zas silně unavená. I když asi ne tolik, jako kamarádčin manžel, který s horečkou strávil pět hodin ve frontě na testy. Musí to teď pro všechny chudáky čekající na prošťuch nosu být dost děsné, říkám si, neb ještě docela živě si vybavuji, jak mi tehdy ke konci karantény bohatě stačily ty hodiny dvě. To se pak, "díky" stále vypilovanějšímu Systému, není co divit, že těch vážných případů tolik přibývá…


Neděle – den D+86

No, vypadá to asi na rýmu. Slzí mi oči a po hodně dlouhé době se mi daří i něco vysmrkat. Fakt je, že posledních pár dní nemám pocit covidově ucpaných dutin. Třeba už zůstaly zbytky coviďáka jen v tom hrudníku, kde ho slabounce pociťuji, ale dutiny už možná okupuje někdo jiný. Nikdy bych nevěřila, že z běžné rýmy budu mít takovou radost.

Během dne jsem pohlcena zas dalšími kapitolami popisujícími režim v sanatoriu Borovice. Líbí se mi ponejvíce to, že pacienti nemuseli řešit žádné provozní problémy domácnosti, vařit, prát apod. To bych brala z fleku, říkám si, zatímco polo-zhrouceně stojím u kuchyňské linky a dceru zas jednou po čase postihne touha mi trochu zalichotit. Hlášku, že obočí si maluji jak po „tjutoriálu od Sejrožky“ pro tentokrát obmění stroze odsuzující informací o tom, že mám fakt děsné kruhy pod očima a břicho jak těhotná. "Blbé denní světlo a příliš krátké triko!" pomyslím si nejdřív, ale nakonec musím uznat, že za momentální postoj s vystrčeným pupkem by mě trenérka pilates zrovna nepochválila, takže s tím budu muset něco udělat. Zítra si vezmu delší triko, ono se to lépe schová…

Ráda bych si po obědě zas šla číst, ale začínám být neuvěřitelně unavená a stěží udržím oči. Ty poslední kapitoly dnes prostě nedám. Z ranní rýmy mezitím sešlo, na hrudníku zas o něco výrazněji cítím prevíta koronáče. A únavu. A bolest hlavy, silnou tak, že beru Ibalgin. Odpadám… Na celé odpoledne. Ale když jdu večer konečně spát, spánek nenaběhne. Ta únava je prostě tak neskutečně silná a bolest z ní jde až za oči, že tělu nedovolí se uvolnit. Je to příšerné. A nejvíc asi proto, že je mi to povědomé.

Cítím se podobně jak při počátku covidu v létě.

 

Pondělí – den D+87

Téměř probdělá noc jednoho únavy zrovna nezbaví. To je fakt. Unaveně navíc působí i lidé s povoleným držením těla, dojde mi a pomyslím si, že bych možná mohla mozek nějak zmást a zároveň vyzkoušet nový poznatek z knihy. Pacienti v léčebně se totiž vyznačovali vzpřímenou chůzí, neboť dlouhé ležení v posteli jim rovnalo záda. Taky mi vlastně připadá, že když se zrovna zhrouceně neopírám o tu kuchyňskou linku, tak jsem jakoby trochu vyšší. Respektive, připadám si vysoká jako dcera, která od ledna pořád machruje, že mě o cenťák či dva už přerostla. Asi na tom narovnání zad fakt něco bude. Rovný postoj mě navíc nutí i trochu zatáhnout to břicho, takže včerejší těhotenství zázračně zmizelo. No, ale to krátké triko teď raději nosit nebudu...

Potřebuji zas na chvíli nakouknout do pracovních záležitostí. Naštěstí jen krátce, takže se mi podaří zůstat bez teploty. Ale stále dost kašlu a vnímám zhoršené dýchání. Je víc mělké a zas trochu jakoby po běhu. Nebo jak po uhřátí se v chladném vzduchu. Opět mám pocit dýmu z ohně doutnajícího mi někde uvnitř v hrudníku, a ten se rozlévá až do zad. Podobně jsem to cítila v srpnu i v září. Docela jsem z toho zoufalá. Buď coviďák ovládá naprosto zákeřnou strategii, jak člověka radujícího se téměř z uzdravení se klepnout přes prsty, tím mu oslabit psychiku a následně i imunitu, aby ho definitivně odrovnal, nebo mám imunitu už celkově vyčerpanou tak, že na mě někdo v lékárně či knihovně dýchnul covid nový, a ten se hned zabydlel u svého doznívajícího příbuzného. Upřímně, ani jedna z variant mi není sympatická, ale teoreticky možné jsou obě. Nicméně jsem tak ukrutně unavená, že je mi to vlastně jedno. Rozhodně bych se teď ani za nic do nějaké pětihodinové fronty na testy necpala. Dokonce i když manžel hlásí vlhkou podlahu od protékajícího záchodu, tak neseberu sílu jít se podívat, ačkoli jindy bych vyskočila jak po píchnutí pastelkou. Jen si otupěle pomyslím, jak je fajn, že k tomu nedošlo v karanténě a můžeme nějakého toho řemeslníka do bytu bez obav vpustit.

Večer objevím dva z prvních článků o dlouhém covidu. Hm, tak toto je nejspíš ta „chuťovka“, ve které jsem uvízla.

 

Předchozí část

Pokračování 


----------

Pozn.: Deník píšu s časovým odstupem a pro lepší zařazení děje do kontextu často se měnících vládních nařízení přidávám i časovou osu.

Tato část spadá do období: 16. 10. - 19. 10. 2020


20 komentářů:

  1. Úplně mi při čtení běhá mráz po zádech. Je to možné, aby tak dlouho někdo zkoušel a nebylo mu pomoci? Děsím se toho a vidím, jak kecali všichni ti, co tvrdili, že to je jen chřipička. Moje maminka je v domově seniorů na Moravě a byla před 14 dny testována jako pozitivní. Teplotu neměla vůbec, ani teď, ale nevím, jestli už je to konec (říkají, že 10 - 14 dní stačí), nebo ještě máme něco očekávat. Jen podotýkám, že je mamince 100 let a mám proto oprávněný strach. Tvoje zážitky jsou opravdu hrůzostrašné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježurko, to o Tvé mamince jsem četla zrovna chvíli poté, co jsem zjistila, že je pozitivní i můj 88letý otec. Ale věřím, že to oba zvládnou!

      Myslím, že chřipečka to opravdu není, už jen z toho důvodu, že to může dost drtit i lidi jinak zdravé.

      Osobně, jak nad tím občas přemýšlím, si pořád myslím, že jednu z největší rolí v tom hraje výše té virové nálože, kterou člověk schytá. Mi se to stalo v době, kdy nebyly roušky povinné a musím říct, že asi největší chyba byla, že jsem se o dceru v horečkách starala bez roušky. V tu chvíli mi to nedošlo. Taky jsem k ní vstávala i v noci a z přidružených obav jsem ty dvě noci před mým onemocněním, nespala.
      Takže to byl asi ten hlavní důvod, proč se to teď tak drží – velká virová dávka a vyčerpání z práce a nevyspání.

      Deníkem určitě nechci děsit. Pomáhá mi trochu si ty „zážitky“ takto utřepat a taky doufám, že pokud to bude číst někdo, o koho se budou ucházet přidružené potíže po covidu, tak se nenechá lékaři odbýt a podaří se mu vše včas podchytit.

      Píšu skoro s měsíčním odstupem, teď už je ohledně dýchání zas relativně dobře, jen pořád nevím, na jak dlouho to vše ještě bude. Ale už to vidím podstatně víc optimisticky, než před tím měsícem :-)

      Vymazat
  2. To je tedy vážně drsné. Vesměs mám ve svém okolí lidi, kterým to v zásadě nic neudělalo, takže číst si tyhle zápisky, jak se to pořád nelepší a vrací, to je docela šok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás v okolí naštěstí také všichni s relativně mírným průběhem, nejdéle do dvou týdnů v pořádku.
      Já jsem byla v létě asi fakt dost vyčerpaná, že se to tak uchytilo...

      Vymazat
  3. Všechny knížky od Betty MacDonald jsou normálně terapeutické! Naši mají tlustou bichli, ve které je víc svazků (od Vejce a já po TBC) a já si ji četla pokaždé, když jsem byla jako puberťák nemocná. Přesně si vybavuji to chladné sanatorium, papírovou deku, spolubydlící a vzpřímenou chůzi po dlouhém ležení. Tak o té u mě nemůže být řeč i bez Covidu. Nejsem schopná se doma donutit ani k pár minutám kontinuálního cvičení a trochu se děsím, v čem jednou vyjdu do práce (domácí legíny snesou i několik čísel navíc). Jinak teda drsný, tou strašně dlouhou dobou a výdrží škodit. Držím ti všechny palce, ať je to do Vánoc fakt komplet pryč, včetně únavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ona se čte vážně moc dobře. Moje první seznámení se s ní bylo Vejce a já, ale celou tu trilogii jsem kdysi četla jen jednou.
      Ta papírová deka mě docela děsila a fakt je, že od počátku nemoci taky doma dost větrám, což těžce nese choť, který ovšem knihu nečetl, tak netuší, že pokud na polštáři není zmrzlá krusta po dešti, tak je to ještě pořád v pohodě :-)
      Jinak ta knížka je neskutečně nadčasová, nám se dokonce stávalo i to, že po uzdravení se s námi občas někdo bál setkat (byť jsme paradoxně v tu chvíli byli nejbezpečnější kontakty)., Co fakt nechápu, že v knihovně na celou Ostravu mají jen pár výtisků…

      Jj, cvičení mám zatím docela zmáknuté mentálně. Skoro každý týden, když je mi den či dva lépe, tak si říkám, že za další dva dny se na to postupně vrhnu… Už x-krát z toho sešlo… A máš recht, že to volné domácí oblečení je zákeřné zlo :-)

      Díky moc. Optimistka ve mně doufá v počátek prosince, realistka to vidí do jeho poloviny a pesimistku ty dvě raději nepouští ke slovu :-)

      Vymazat
  4. Aj keď viem, že to píšeš s nejakým opozdením, ale aj tak mi je strašne ľúto, ako sa ti problémy vracajú. Kniha vyzerá veľmi zaujímavo, skúsim si ju nájsť. Ja tie z lekárskeho prostredia mám tuze ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikky, ta knížka je hlavně velice lidsky milá. Ty lékařské věci okolo jsou takový přídavek.
      Ale na dlouhý covid mi přišla opravdu neskutečně trefná! A to její přečtení mi dost pomohlo se zklidnit, nesnažit se každý týden vyhlížet konec nemocenské, ale trochu se i smířit s tím delším časovým úsekem. I když ta nemoc je jiná, v něčem si to je podobné.

      Kdybys ji nesehnala samostatně, tak bývá součástí trilogie Co život dal a vzal. Myslím, že fakt stojí za přečtení.

      Vymazat
  5. Moje polská babička kdysi kvůli TBC v sanatoriu byla. Ukazovala mi šedesát let starou fotografii, kde byla s ostatními nemocnými ženami zabalená až po krk do deky. Působilo to na mě dost tísnivě.

    Momentálně mám pocit, že i ten vzduch, co se mi převaluje po prsou, je písek a můj hrudník má pocit, že na něj náklaďák vysypal korbu dlažebních kostek. Budu doufat, že to jsou jenom průdušky :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Janinko, tak moc držím palce, ať to nejlépe není ani jedno a ať je brzo líp!

      Jo, to zabalení do dek až po uši na mě i v té knize nepůsobilo dobře, chvílemi mi to přišlo až nepochopitelné, na hraně týrání a skoro mě překvapilo, že tam všechny nekosila různá prochlazení…

      Vymazat
  6. Dočetla jsem od první kapitoly až sem. To tedy je mazec, přeji pohodové dny a brzké uzdravení. ♥☺♥
    Co život vzal a dal jsem také četla,pak jsem ji věnovala blogařce Elle do Austrálie. Při jejich cestách do ČR jsme se několikrát setkaly. Byla to má oblíbená kniha, nakonec se mě vrátila domů zpět v podobě dědictví po manželově mamince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fukčárinko, děkuji :-)

      Jj, ta knížka je vážně moc povedená. Většinou už knihy nekupuji, protože je nemáme kde dávat, ale tady u té asi udělám výjimku a pořídím si ji taky. K ní se bude dát příjemně vracet. :-)

      Vymazat
  7. Tedy je to vážně dost mazec. Ještě jsem si teď vzpomněla, že jeden ukrajinský profesor radil proti coronaviru žvýkat syrový zázvor. Nevím, jak na to přišel, nebo jestli pracoval pro zázvorovou lobby, aby měli větší zisky, ale kouskem zázvoru se snad nic nepokazí. Leda by někdo byl na něj alergický. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, zázvor jsem taky zkoušela, ale on mi nějak neseděl, tak jsem ho vypustila. Jinak mi připadá, že už jsem prubla skoro vše. Momentálně jsem na křenu a skořici s medem :-)

      Vymazat
  8. Tak jsem ráda, že jsem se mezi ostatními s doporučením Morové rány trefila - pro tuhle situaci fakt sedne :) ať konečně vyzdravíš, jako Betty!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Quanti, opravdu, ta Morová rána byla na nynější dobu úplně nej knížka - v tu chvíli mi hned nedocvaklo, o co se jedná, potřebovala jsem ještě jedno naťuknutí :-) Co život dal a vzal zatím nemám, ale nepouštím ze zřetele.

      Jinak ty Holky z Derry, tak to bylo super, moc se mi to líbilo. SV mám rozkoukaný kousek, nějak už teď nestíhám jen tak vegetit. Ale během doby, kdy jsem potřebovala zaplácnout čas a nějak odreagovat, tak mi to vše moc sedlo. Díky

      Vymazat
    2. Morová rána je fakt super :-) Pobavili hlavne spolubývajúce a sprievod na prvý film :-D

      Vymazat
    3. Jo, Nikky, už ji mám taky koupenou, i ty další dva díly :-)
      Mě rozesmála ta cukrová voda ve vlasech. A pokaždé ty návštěvy dětí, to bylo přesné :-)

      Vymazat
    4. Ja mám ešte Vejce a já, iné nemali zatiaľ skladom :-( ale rada by som ich mala všetky štyri. No, jo, Kimi a cukrová vata. No, celá bola skvelá. Dobrá bola aj návšteva doma, to by ma povzbudilo do liečenia, to hej.

      Vymazat
    5. Sehnala jsem tu trilogii - Co život dal a vzal - na Trhuknih za pár kaček, udělalo mi to radost. Původně jsem si taky chtěla koupit ta jednotlivá vydání, ale máš pravdu, bylo to vyprodané.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.