čtvrtek 17. října 2019

O kopretinách


Nějak se to v textu spletlo, prodralo se tady retro. Čokoládové! 



V polední pauze se jdu projít a volím tentokrát jinou trasu než obvykle. Při chůzi se automaticky koukám na trávník lemující chodník (od doby, co máme morčata, holt podvědomě sleduji, kde by se dalo dobře trhat „jídlo“) a najednou užasle hledím na několik nádherně se v té zeleni vyjímajících osamělých kopretin. 
Krása… A jak jsem se teď zas rozepsala, hned si v duchu říkám:
Zahlédla jsem právě, 
kopretiny v trávě. 
Netrhám je dravě,

jen si značím hravě 
v té děravé hlavě,
Výsledek obrázku pro gumičky kopretina a beruška
že mě to v polovině října fakt mile překvapilo. 



Kopretiny mám spojené s létem a pohodou. A jsou fajn i proto, že:
- v dětství se mi líbily kopretinové gumičky do vlasů,
- můj první přečtený dívčí román se jmenoval Kopretiny pro zámeckou paní,
- kopretinu bych asi zvládla i nakreslit,
- kytice lučních květů by bez nich nebyla kompletní (Copak by se něco jiného lépe vyjímalo vedle vlčích máků?)
- a taky se ty okvětní lístky nejlíp hodí k otrhávání při „má mě rád – nemá mě rád – má mě rád“… 

Mimochodem, kopretiny jsou jedlé, a navíc mají spoustu léčivých účinků. Věděli jste, že obsahují např. i vitamín B?
Docela zajímavá mi připadá informace, že v Řecku byly kopretiny zasvěceny bohyni Artemis. Hm, Artemis, to byla v dětství má nejoblíbenější čoko-tyčinka – dvoubarevná s kokosovou příchutí, která se bohužel (či pro mě naštěstí) jako jedna z mála přestala zhruba před čtvrtstoletím vyrábět (o té nedávné nepovedené napodobenině spadající pod Margotku se v tomto směru nedá uvažovat). 
Povedlo se mi najít v "on-line muzeu čokolád" aspoň ukázku obalu: 

Artemis, sweet, 50g, Zora, Olomouc, Czech Republic (CZECHOSLOVAKIA)


Nemůžu si pomoct, a od zamýšleného popisu krásy přírody se zaseknu zas u pochutin. Na stránkách těch retro čoko-obalů se proklikávám k dalším a dalším, až mi dojde, že spojení čokolády s kopretinami je buď úplně normální myšlenkový pochod, nebo to mám v sobě někde podprahově uloženo z doby dětství: 






Takže je jasné, že kopretiny jsou prostě fajn i proto, že se dobře vyjímají na obalech od čokolády. Taky by se daly v čokoládě ty jedlé květy obalovat ? Nebo raději vyrábět čokolády ve tvaru těch květů...?

No jo, čokoláda, ta prostně neomrzí…
Fakt je, že od té doby dětství (kdy energii dobila za čtyři kačky Barila) jsem ušla kus cesty. Zatímco kdysi mi chutnala téměř jakákoli (krom sójových pochoutek, ale ty se za čokoládu stejně považovat nedají), poslední dobou jsem čím dál vybíravější. Mám-li si nyní zvolit, zda zhusta dorovnávat a dorovnávat tu křivě se lámající Studentskou pečeť, dokud dorovnat už málem není co, nebo si dát třeba i jen půl čtverečku vymazlené čokolády, nejlépe z nějaké menší manufaktury, tak už není co řešit a jdu raději po kvalitě než kvantitě.
Pořád mám ale ráda lehce sladkou a jemnější chuť, takže čokolády nad 75 % kakaové sušiny si neužívám, nicméně i v těch s nižším obsahem kakaa se dá vyřádit.
Milk chocolate, 100g, 1980, Orion, Praha, Czech Republic (CZECHOSLOVAKIA)Asi zatím úplně nejvíc mi chutnala mléčná čokoška z Troubelic. Stačilo na jazyku rozpustit jen kousíček a pusa byla plná výrazné a zároveň jemné chuti, která mi navíc připomínala něco z dětství. Jen jsem to pořád nemohla uchopit… Až když jsem se dnes proklikala k těm retro čoko-obalům, je možné, že to bylo asi nejblíž tady této…


A když už jsem se zacyklila u té čokolády, tak ještě drobnost na okraj. Nedávno jsem si splnila dlouholetou touhu. Od prvního zhlédnutí filmu Čokoláda jsem si přála někde si dát opravdovou horkou hustou čokoládu (ne ty napodobeniny zahušťované škrobem, co se běžně nabízí). Malá soukromá čokoládovna AztecMan v Ostravě ji má v repertoáru. Porce je sice o dost menší než v tom filmu, prožitek to byl přesto příjemný :-)


No, to by pro dnešek asi stačilo – vzhledem k tomu, že jsem si původně jen chtěla do denních drobností poznačit ty kopretiny v trávě…

Nemáte někdo tušení, proč se říká, že ženské jsou ukecané?  :-)



PS: A co vaše oblíbená sladkost z dětství? Vyrábí se ještě, nebo už taky jen vzpomínáte?



Výsledek obrázku pro kytice kopretiny a vlčí máky luční kvítí
Zdroje fotek - internet

20 komentářů:

  1. Jednoznačně malinovej vitacit, podávaný přímo na dlani.
    A pak jsem měla ráda přesně tu nečokoládu Zora - arašídovou pochoutku, ani nechci vědět, z čeho se to vyrábělo:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jasně, ten vitacit jsi mi docela živě připomněla. Na to jsme chodili vždy hromadně, s celou partou. Úplně se mi vybavily ty barevné dlaně... A jedno období jsme místo vitacitu kupovali nějaké jakoby ochucené sušené mléko v sáčku, bylo dražší a ne vždy k sehnání. Mělo to z počátku v puse takovou i trochu škrobovitou konzistenci :-) U tohohle už si ale nemůžu vzpomenout, jak se to jmenovalo...
      A Zora-pochoutka - ta asi neměla žádné mezi, buď ji lidi zbožňovali nebo nenáviděli :-)

      Vymazat
    2. ochucený sušený mlíko, tybrďo, tak to u nás v konzumu neměli. Asi díkybohu:) Když jsem si tak představila ten mléčnej žmolek na jazyku, brrr. Jo, a ještě bych ráda vyzdvihla věc, u které se s Emem nedovedeme shodnout na názvu. Byla to kostka o tvaru a barvě Masoxu, ale šlo o vitamínový doplněk (Lecitin?). Po tom jsme oba šli jak slepice po flusu a předávkovávali se nepovoleným množstvím:)

      Vymazat
    3. No, když si to teď představuji zpětně, taky se divím, že jsme po tom šli asi jako vy s Emem po té vitamínové kostce - ta zas minula mě :-) A ta kostka byla jakože želatinová? Nebo tvrdá? To fakt neznám.

      Vymazat
    4. Jé, sušený mlíko jsem loutala i neochucený :D A teda divím se, že si nepamatuju Artemis, jinak jsem sežrala, na co jsem přišla. Moje nejoblíbenější byla benátová tyčinka, citronový a pomerančový lízátka, karamelky na tyčce (a la krówka, jen ve tvaru lízátka), atlasky (ty jsem nedávno oplakala - přestaly se vyrábět), turecký med ve tvaru bonbonů...

      Vymazat
    5. Ty karamelky na tyčce mají u nás v prodejnách Hruška, raději je nekupuji, to bych zas měla další závislost... :-) A ten turecký med ve tvaru bonbónů jsem nedávno tuším taky viděla, už jsem ten sáček měla i v ruce, ale pak jsem si řekla, že si nebudu kazit vzpomínky...

      Vymazat
  2. Nebyl to Energit? Ten jsem zahlídla nedávno v prvním díle seriálu Chalupáři. Při troše fantazie by to tomu "masoxu" mohlo odpovídat. ;-) Já jela skoro po všem - po kačením mýdle, po oskarkách, po žužu... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, tak Energit si z dřívější doby vůbec nevybavuji. Ale připomnělo mi to takové malé černé pastilky v plechové krabičce, to jsem měla jen jednou nebo dvakrát, nevím, co to bylo, ale děsně mi to chutnalo. (tak zvláštně, jinak než sladkosti. možná že to byl ten Energit?)
      Jo, a Oskarky, tak ty neměly chybu, to byly mé nejoblíbenější želé bonbóny. Doteď si pamatuji, jak jsem si je koupila na jednom táboře… No, ty zrovna taky už nedělají. Vyzkoušela jsem hodně druhů želatiňáků ve snaze je objevit - a nic. Buď moc tvrdé, nebo měkké... Ty Oskarky byly prostě akorát...

      Vymazat
  3. Jéé, to je vzpomínka!
    Já vzpomínám na různé plněné cucací bonbóny - švestkové, taky byly višňové v černém obalu a pak ještě nějaké pomerančové možná.
    Z želé byly dobrý ty oskarky! A prodávávali i v podlouhlém obalu želé ve tvaru půlměsíčků, co vypadalo jako placatý půlměsíček pomeranče nebo citronu i s kůrou. To bylo dobrý, pak to přestali dělat. Ale dneska to už snad zase je.
    Taky malý čokoládky s obrázkem pohádky někdy byly. Vůbec ty malý čokoládky mléčné bývaly lepší než normální 100g čokolády. Ty nebyly nicmoc.
    A letní směs byla plechová piksla žlutá s cucavýma bonbonama poprášenýma cukrem a ty byly dobrý. Zimní směs nebyla tak dobrá. Ty plechovky se hodily na všechno možné i pro řemeslníky. Já mám v jedné část své sbírky klíčů. : )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to se člověk dostane do úplně jiného světa, že? Jak jsem teď dva dny brouzdala po retro-obalech ve snaze objevit to malé ochucené sušené mléko (nereálné), tak na mě právě ty plněné bonbony vyskakovaly. Ty švestkové neměly chybu. Jinak třeba s jednou bývalou sousedkou mám spojené takové plněné medové... A s jinou zas peprmintky v čokoládě (ty ještě nedávno dělali, ale už jsem je dlouho nikde neviděla).
      A je škoda, že hodně věcí, co vypadá jako dřív, už jinak chutná - zrovna teď ty malé čokoládky bývají největší šajzy. A to želé ve tvaru půlměsíčků jsem taky milovala, už jsem zkoušela koupit pár podobných - ale taky to nějak už není ono (většinou moc měkké). Plechovky s bonbóny - to byl jen můj sen, ty jsme nekupovali... :-)

      Vymazat
    2. Jooo, švestkové furé <3 a taky ledová čokoláda ve tvaru táfliček s medvídky - ne ty neonové kostičky, co jsou dnes... letní a zimní směsi měli plechovky ve skříni prarodiče, ale to mi moc nechutnalo :D ale! teď jsem si vzpomněla, že jsem chodila babičce do spíže užírat cukrkandl-kandys :)

      Vymazat
  4. Ano, modrá Artemis byla asi nejlepší. I když ani červená Héra nebyla špatná :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čerfe, tak ta červená Héra mi vrtá hlavou - jaká byla? Vybavuji si jen Heru na pečení :-)
      Jinak mě moc potěšilo, že jsem objevila konečně někoho, kdo si tu Artemis vybavuje, nikdo z mého okolí neví, o čem to zpětně občas básním... :-)

      Vymazat
  5. Jé, nominek píše! (A Hapla si všimne až po měsíci O:-))
    Oblíbené sladkosti... počítám se do týmu milovníků Zory :-) Z věcí, které už dneska nevídám, asi bonbony Junák a fialky, i když fialky občas objevím jako velikou atrakci na pouti nebo trzích. A granulovanej čaj, na to mě zkazili ve stáji :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Haplo, ráda Tě tady zas vidím :-)
      Bonbony Junáky si vůbec nevybavuji, jak chutnaly? A ty fialky - na poutích? Ty byly jaké? Z poutí jsem milovala taková ta pivíčka (ale jen dřívější, pak už je dělali tvrdé, to nebylo ono...)

      Vymazat
    2. Velmi sladce, myslím, že neměly žádnou speciální příchuť, jen kvádřík cukrové hmoty s barevnými proužky :-) Fialky zato chutnají charakteristicky, taky jsou hodně sladké, ale lehce nakyslé... no, tak nějak dokážou opravdu evokovat kvetoucí fialku, taky totiž autenticky voní :-)

      Vymazat
    3. Tak proužkované bonbóny se mi vybavily dvoje - jedny takové podobné, jako jsou cucací tyčko-lízátka a jedny byly takové oblejší - a teď mě ve vztahu k nim napadlo zrovna napsat atlasovější - tak to asi mohly být ty Atlasky :-)

      Vymazat
    4. Ano!!! Těsně porevoluční sladkosti... Bonbony Junák s proužky, ty byly super :) normálně ve tvaru bonbonů, trochu užší, hranaté, balené. Fialky byly fialové průhledné bonbony a la bonpari, jen menší, lisované do tvaru a velikosti květu fialky... a ještě mejdlíčka - nejlepší bylo ananasové :)

      Vymazat
    5. No, to mi pořád vrtá hlavou, jak mi, extrémnímu sladkofilovi, mohlo tolik cukrovinek uniknout... :-) Ale fakt je, že jsem byla víc na ty čoko tyčinky, než na bonbony. Asi od půlky osmdesátek a jen nějak do revoluce se vyráběla taková tyčinka Gloria . modrá (super), červená (ble). A ještě tehdejší modré Deli (ňam)...

      Vymazat
  6. Přitom já mám pocit, že jsem byla taky víc na čokolády! Ale těch si pamatuju pramálo... ještě takové ty malé, vysoké hranaté tyčinky s rumovou nebo arašídovou náplní, Rumba a nevím jak ta druhá.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.