středa 11. ledna 2023

Někdy se dech tají

nad logikou AI


Před časem jsem zaslechla rozhovor potomků ohledně záškodnického „uvažování“ reklamních algoritmů, kdy syn zmínil, že u článku z černé kroniky týkajícího se smrti uškrcením  naskočila reklama se zněním: „Škrtí vás ponožky?“. 
A na závěr ještě krapet morbidně dodal, že prý u zpráv ohledně sebevražd se příležitostně objevují odkazy na obchody s provazy. 

"To je ale blbina," pomyslela jsem si, leč  pár dní poté, v momentě kdy jsem klikla na Pokáčovu písničku „Holky to objektivně lehčí maj…“ na mě vykoukl spot propagující vložky. (...a menzes si nejspíš užívaj... - očividně předpokládá onen specificky vtipný našeptávač propadající depresi, že jej tento úžasný prožitek mine.)




Fakt zvláštní typ humoru – pravděpodobně se do zdroje řetězce AI uvažování dostal i onen vtip, ve kterém si chlapeček ze všeho nejvíc přeje tampon, neb se s ním dá plavat, jezdit na koni, lyžovat…


Zanedlouho nato mě ovšem smích na chvíli přešel. Za týden tomu bude rok (18/1), co nás navždy  opustil můj otec, dětmi pokaždé zmiňovaný jako děda Pepa. Ačkoliv jsem během prosincového hledání hrnků na netu zadávala jen jména svých potomků, druhý svátek vánoční na mě vykouklo přesně totožné znění i pořadí oněch dvou slov:





Prostě jednoznačný vánoční pozdrav s hůry.


A já začínám mít noční můry, jak to vlastně s tou AI ve skutečnosti je…



Taky vás už někdy reklama v počítači vyloženě zaskočila?


-----

Pozn.: AI = Artificial Intelligence – umělá inteligence


22 komentářů:

  1. Jo, umělá inteligence někdy dovede poslat mráz po zádech. Mně se takhle párkrát stalo, že jsem někam šla, nedomlouvala jsem to online, měla jsem s sebou jen svůj hloupý telefon, který nikdy nebyl připojený na internet, a druhý den mi facebook vyhazoval lidi, se kterýma jsem se ten večer viděla, jestli si je nechci přidat do přátel. Tehdy jsem opravdu uvažovala o tom, jaké sledovací mechanismy sociální sítě používají a kam všude ta chapadla sahají.
    Jindy jsou ale tyhle reklamy totální fail. Manželovi třeba v poslední době facebook vyhazuje reklamy zcela očividně cílené na ženy (udělejte si radost a buďte sexy!) a mně zase nabízí seznamky. Tak nevím, co si algoritmus myslí, že se u nás doma děje :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, něco podobného jsem někde četla, že stačí být na návštěvě, kde mají wifi a ono se to automaticky nějak spáruje. Úplně tomu nerozumím, jen vím, že tomu prostě nevěřím :-)

      No, nevím jistě, ale skoro bych tipla, že někdo v okolí nakukuje na pohádky pro dospělé :-)
      I když kdo ví, jestli to není teď jen nějaká univerzální chybka chytrého systému zmateného větším množstvím nových pohlaví. Zrovna před pár dny si kolega v práci taky "stěžoval", že mu to nabízí samé reklamy na kalhotky :-)

      Vymazat
  2. Al zjistil, že jsem vyhlásil rok Švestky a nabídl mi sušené meruňky.
    Asi peckovice jako peckovice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi

    1. Už zase mne moje jablíčko nezná.

      Vymazat
    2. Hm, myslím, že to je úplné jasné. Tvá AI je uražená a cítí se nedoceněná. Očividně jsi ji namíchl vyhlášením roku Švestky místo Jabka. :-)

      Vymazat
    3. Tlusťjoch z mobilu;
      Nebo Al umí míchat jabka s hruškama.

      Vymazat
    4. Asi se už nakazila taky tou slovní hravostí. Anebo Tě jen udržuje ve střehu :-)

      Vymazat
  3. Em se jeden večer se svým kamarádem jen fyzicky "postaru" bavil o elektronicky ovládaných žaluziích, nic si k tomu nedohledával. Ráno na něj vyskočila reklama na Google. O mně si asi reklamní algoritmus myslí, že jsem úplně mimo - můj telefon si občas půjčují děti, takže v reálu neví, jestli mi servírovat reklamy na MS ve fotbale, jezdecké potřeby nebo na plyšové jednorožce:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ohl. žaluzií je skoro děsivé, raději si ani nepředstavuji, kde to může časem zajít... :-/
      Doteď jsem si myslela, že stačí vyhledávat přes anonymní okno, aby se reklamy nezobrazovaly. Pokud AI ale bere i zvuky, tak to si časem budeme postaru psát zprávy na papírcích a ti, co hodně skřípou tužkou, je budou muset i zašifrovávat...:-) (pevně doufám, že tohle fakt nenastane)

      Tak to je ale geniální matoucí strategie :-D

      Vymazat
  4. Při kupování letenek by mohla naskočit reklama na pomůcky s křidélky :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem si o sobě naivně myslela, že nejsem reklamou úplně ovlivněná, ale při spojení slov letenky a křidélka mi okamžitě naskočila ta létající plechovka Redbullu. :-)

      Vymazat
  5. Reklama na ponožky - škrtiče v souvislosti s uškrceným člověkem mě tehdy oslovila natolik, že jsem si ji dokonce poznamenal do sešitku :-). Já se na rozvoj AI docela těším, je s ní legrace :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, a já to synovi málem nevěřila :-)

      Někdy nepopiratelně. Jen aby pak nepřevážil humor přespříliš poťouchlý či černý :-)

      Vymazat
  6. Občas se mi to stane taky, ale na tvoje ponožky a provaz to fakt nemá :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ale s Tebou si tady ta AI docela fakt pohrává - už i ty komentáře padají do spamu dle záhadného algoritmu jo-jo-ne-jo-ne... :-)

      Vymazat
    2. Mě Al nerozhodí, už jsem si na to zvykla :D.

      Vymazat
    3. No, on Tě má asi i rád, vzhledem k tomu, že mi včera skákala reklama na hrnek se jménem Janička :-)
      Asi si Tě zvolil, kvůli tomu klidnému přístupu, jako mého trenéra lovení ve spamu... :-)

      Vymazat
    4. Tak to je vtipný :). Včera jsem si na tebe vzpomněla, vyskočily na mě totiž ponožky :D.

      Vymazat
    5. Jinak dnes mě pobavila reklama na tento hrnek, vážně jsem chvíli zvažovala, že ho synovi pořídím:
      https://www.lemurak.cz/hrnek-jsem-rozmazleny-mamy-syn/?gclid=Cj0KCQiAiJSeBhCCARIsAHnAzT_dGRthqdzkGAxIpLT4jgm1vl0B0Pi1XE7-mg_8JieRDD7DUTu3f7QaAqiSEALw_wcB

      Vymazat
  7. Nepamätám si, že by na mňa nejako takto vyskočila reklama, ale celkovo mám dosť obavy, kam až technológie môžu zájsť a to, že ich mám dosť rada a uľahčujú mi život a som závislá na mobile, tomu asi veľmi nepridáva :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou reklamou, myslím, že většinu času ji člověk ani nevnímá. Ale někdy je sranda, když se na i jen lehce zaměříš, tak žasneš.
      Chci to uvést i do jednoho z dalších příspěvků, mám v něm zmínku o zácpě - a nějakou domu mi naskakovaly reklamy na projímadla :-)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.