Taky tak milujete bramboráky? Já děsně! A v podstatě neznám nikoho, kdo by si je občas s chutí nedal.
Zachutnaly i dětem. Syn dokonce před časem rozhodl, že to bude jeho nedělní jídlo - navěky a nikdy jinak! Krutá matka mu to sice občas sabotuje, ale přece jen je mívají často. Nešizené - česnek a majoránka, jak to má být. Hooodně majoránky, mňam.
No jo, hubnu. Takže už neděláme množství jak pro regiment, ale mám vychytanou dávku tak na dva až tři bramboráčky - jen pro příšery. (vychytaná dávka = když udělám dva, tak by zrovna snědly tři a naopak - usmažím tři, tak se sní dva. To je jasné, že?)
No, minulou neděli jsem zrovna bramborákově stávkovala - a tak, když jsme přes týden zabrousili na dětský den, a tam krom jiného občerstvení nabízeli i ono oblíbené jídlo - bramboráky, bylo rozhodnuto, čím se dítka občerství.
Fujtajbl, teda povím vám, to byl vážně humus. Nějaké předpřipravené polotovary, cítit bylo jen pachuť starých brambor s moukou, litr tuku - a po česneku a majoránce ani stopy. Bleee! Teda nevím, časy se fakt mění, kdysi bramboráky u stánku (byť smažené na odporném přepáleném tuku) byly vážně dobrota...
Prostě nesnáším ty polotovarové. Ale dnes jsem to statečně zariskovala, opět, a když jsme se venku zasekli o nějakou tu hodinku déle, na zkoušku jsem experimentálně objednala - bramboráčky. V neblahém očekávání těch polotovarových z Makra, byla jsem příjemně překvapena, když přinesli čtyři prcky, čerstvě nasmažené. Sice majoránka a česnek taky zdárně absentovaly, ale snaha se cení a hlavně - nedělní bramboráková mise byla tímto zdárně splněna. (pro bramborákové milce z Ostravy - ty nepolotovarové, čerstvě smažené, mají na minigolfu u Bělského lesa)
Jo, a mimochodem, jíte bramboráky samotné nebo třeba se zelím?
Já vám teda něco prozradím, u nás se jedí s bílým jogurtem. Divné, co? Ani už nevím, kdy se tohle ujalo. Ale řeknu vám, je to vážně dobrota - a hlavně, nebývá po tom nikomu krušno (ani na záchodě rušno).
-----
Ale vlastně, hlavně jsem dnes chtěla napsat, jak moc je prima, že od konce týdne konečně neprší.
Měla jsem v úmyslu podělit se o zážitky - jak jsme si užili dětský den ve čtvrtek, i páteční výlet do zoo (ta dřevěná lehátka na konci zahrady u rybníků jsou vážně bezvadně pohodlná), máme skvělý bublifuk, co dělá fakt obří bubliny, zahráli jsme si po delší době minigolf a vůbec ... na slunci prohřáli zkřehlé kosti. Zatím ho sice není dosti, ale nějak mě přece jen to nárazové slunečno zmohlo - tak končím dnešní report...
... a všem, kteří mají pošmourna po krk přeji, ať nám to letní počasí aspoň chvilku vydrží!
Bramboráky se u nás neujaly (u dětí - jsou toho názoru, že placky mají být sladké) a manžel bramboráky zneuctil javorovým sirupem, no fuj! Takže je moc nedělám, nějak to bez nich přežiju.
OdpovědětVymazatJinak jsem ráda, že se vám vyjasnilo, tady se pro změnu počasí mírně zakabonilo. Tak si zahřejte na sluníčku zmrzlé kosti, dokud to jde. Já jsem dnes využila služeb svetru. ;o)
a už vím, co budu mít dnes k obědu. Bramboráky! Už jsem je dlouho nejedl.
OdpovědětVymazatbramboráky mám moc ráda, ale jsem hrozně líná je dělat! Nesnášim totiž jakékoli zpracovávání brambor, takže se jim vyhýbám jak můžu :o))
OdpovědětVymazatmám je ráda se zelim a uzenym a mám je ráda jako přílohu k různým směsím... ale nejradši mám obří bramborák jen tak samotný... utrhávat si to po kouskám :o)))
hmmm že bych v nejbližší době překonala lenost a uhňácala je? :o))
a jinak to sluníčko je báječná záležitost a prý to vydrží! mám být krásně minimálně do víkendu! Držme si palce :o))
s jogurtem ?
OdpovědětVymazatTo už na ně klidně můžeš spařit jetel ...
Taky je mám ráda a taky se mi do nich samotné nechce:-) U stánků je to riskantní, v restauracích je OK i verze ONDRÁŠ- maso obalené v bramborákovém těstě. Nejsou k tomu třeba přílohy a je to zajímavý řízek, taky trhatelný rukou, ňam :-) K tomu hned pivo na štěpení tuků a je fajn;-) Jednou jsme takhle s kamarádkou šly na vyhlídnuté malé bramboráčky (podávané jako příloha k pivu), ale neteklo pivo tak jsme k nim daly Bavoráky (pivní velikosti i vzhledu) .. No a po asi třetí dvojkombinaci na slunci(terasa)už nám číšník nerozuměl, zda říkáme bramorák, nebo bavorák, jak už se nám pletl jazyk;-)(Pak už jsme říkaly jen bamborák).Bylo to krásné a vysmáté odpoledne:-)
OdpovědětVymazatTakže k bramborákům pivo, nebo bavorák, a to maso uvnitř je taky dobrá příloha, ne?;-)
[2] Jirko, tak si nech chutnat! :-)
OdpovědětVymazat[1] Chi, Oby, jak tak píšeš o těch Tvých dětech a bramborácích, tak si vybavuji, že už jsme tu někde v komentech to téma nakously ;-)
OdpovědětVymazatAsi jsem fakt bramboráková závislačka... :-)
[3] jarmilko, tak Ty si to aspoň vynahradíš při fotbale s Milovaným :-) Tam by si určitě netroufli prodávat ty polotovarové hnusy...
OdpovědětVymazatAle přiznám se, brambory taky nezpracovávám nejraději. Pokud se najde nějaký dobrovolník na škrábání i strouhání - rozhodně neprotestuji :-)
[4] Jake, jetel? Blázníš? Ještě by mi to sezžrala ta morčata :-o
OdpovědětVymazatNevěříš, zkus to :-) Divné, ale dobré!
[5] Bosorko, bamborák musel být fakt bezvadný :-)))
OdpovědětVymazatTaky je nerada dělám, ale synův nátlak je tak intenzívní, že už si skoro i zvykám :-) A samozřejmě ochutnávám... ;-)
Pivo na spláchnutí nemá chybu!!! A Ondráš se taky přežije (jen bývá většinou moc nacucnutý olejem - ty samotné \"bamboráky\" vždycky z obou stran vysaju do ubrousku).
A svého času jsme měli oblíbenou hospodu, kde dělali hermelín v bramboráku - to taky nemělo chybu :-)
Bramboráky mňam. Hlavně ne česnek ze supermarketu, ale buď od kamarádů, nebo ze Zelného trhu.
OdpovědětVymazatTak jsi mi docela probudila chutě... :-)
OdpovědětVymazatTo asi v Ostravě neznáte, říká se, něco o spařeném jetelu ... Ve smyslu, je jedno jak to chutná, hlavně když je toho hodně.
OdpovědětVymazatProto Díky, ale bramborák s jogurtem nevyzkouším, stačí ta představa ...
[11] Jo, Henry, ten česnek ze supermarketů by se snad ani neměl česnekem zvát... :-/ To se vážně nedá srovnat!
OdpovědětVymazat[12] Tož, Žrádýlko, chutě do toho - půl je hotovo :-)
OdpovědětVymazat[13] Cha, Jake, nevíš o co přícházíš :-) Ale jestli Ti stačí představa... ;-)
OdpovědětVymazatNeboj, jetel jsem nebrala doslovně. V Ostravě to rčení sice nemáme, ale občas i používáme mozek :-) A ten jogurt fakt není co do zvětšení kvantity. Je to taková chuťová tečka :-) Ale uznávám, že samotný bramborák máloco překoná...
nominku, minule jsem neměla šanci zjistit, jestli by si troufli nebo netroufli s polotovary, protože mi je vyprodali, než jsem ochutnala vše ostatní, co nabízeli :o))
OdpovědětVymazatale na polotovary to nevypadalo. To říká mé zkušené oko :o))))
nominku, začínám tě nemít ráda, teď budu muset udělat bramboráky :-)už o víkendu jsem o nich přemýšlela, ale nějak jsem na ně úspěšně zapomněla a teď tohle...
OdpovědětVymazatmě manipulace s bramborama nevadí, i když když je doma podnikatel snažim se vnutit strouhání, protože já mám vždycky po přípravě bramboráků všechny prsty o kousek kratší :-) mě mnohem víc vadí to smažení, protože to trvá neskutečně dlouho :-/
Mňam, udělala jsi mi chutě. Musím se do nich zase jednou pustit :) Strouhání taky nechávám na manželovi, on kupodivu rád - asi s vidinou výsledku krouhá sobě prstíky.
OdpovědětVymazatU nás občas děláme plněné masem či sýrem, občas je potíráme marmeládou, ale já nejradši úplně obyčejně, samozřejmě hodně česneku a majoránky. A strouhat půl hrubo, půl jemně. Hmm, skorem si slintám na klávesnici :-))
Bramboráky miluju. Samotný. A když se mi nechce moc strouhat, tak dám místo části brambor kysaný zelí. Ani to není moc poznat. :)
OdpovědětVymazatTaky jsem bramborákožrout... A znám jeden super recept, ale je k tomu potřeba ta masová směs, co se dává na ďábelský tousty. Když se zapeče do přehnutýho brabmoráku, je to extramňamózní!
OdpovědětVymazatTak se můžeš seznámit s prvním člověkem, který nejí bramboráky - moje maličkost. Ale nemám nic proti lidem, kteří je jedí:o)))))!
OdpovědětVymazatNo, když neba smažení, dá se to hodit na mastný plech do rozpálené trouby v 1 velkém kuse. Když mě prudí vaření, dělám tak i palačinky ;-)Pak to i obracím, stačí přeříznout vejpůl, aby to šlo líp. Nebo na smažení vzít víc pánví najednou a rozjet to aspoň trojmo, čas prostátý u sporáku se snižuje.
OdpovědětVymazatbosorko, obvykle smažím na dvou, ale na jednoplotýnce to není moc reálný :-)
OdpovědětVymazatta trouba vůbec neni blbej nápad určitě to vyzkoušim
V troubě, to nemyslíš vážně ...
OdpovědětVymazatS Tebou bych kuchyň sdílet nechtěl ...
Další adept na jetel :)
[17] jarmilko, u Tebe absolutně nepochybuji, že by se Tvé znalecké oko mýlilo :-) Holt budeš muset na fotbal i příště...
OdpovědětVymazat[18] přítelko, víš co? Tak já Ti odpustím, jak jsi psala o nechutenství a hubnutí zrovna v době, kdy já po půl roce vlezla na váhu - a budeme fifty-fifty, jo? :-)))
OdpovědětVymazatMimochodem, taky smažím na dvou pánvích a rovněž bych tohle s radostí oželela... :-/
[19] valkil, přesně totéž - když děláme to množství větší než velké, tak manžel natěšen na výsledek taky strouhá bez remcání. Ale když dělám to \"vychytané\" množství na tři bramboráčky, tak to ho strouhání ani nenapadne! :-)
OdpovědětVymazatMarmeládu nééé, ta je na palačinky :-) Nebo aspoň ne na ty česnekovomajoránkové placky. Možná, že těm polotovarovým bezchuti by mohla prospět :-)
[20] Wien, to by mohlo být taky dobré. A zbytek dát ještě navrch, zapít to tou vymačkanou kyselou vodou a nemusí to mít chybu! :-)
OdpovědětVymazat[21] Lorandele, ono to tak vypadá, že v tom bramboráků je nemňamózní máloco :-)
[22] tazinko, tak to jsi regulérně jedna z mála. (ale je hezké, že nás závisláky snášíš) :-)
OdpovědětVymazatVe svém okolí vážně neznám nikoho, kdo by je nerad. Maximálně se najde pár zoufalců, co si je musí odepřít kvůli žlučníku apod...
No, a někteří ještě zoufalejší, co si třeba dneska v zoo nedali ty nepolotovarové - kvůli váhy (vlastní, né těch bramboráků) a ještě hodinu poté je to tááák mrzelo, že se i manžel ustrnul a slíbil, že nastrouhá :-)
[23] Jé, Bosorko, já jednou zkoušela péct bramboráky v troubě a moc dobré to nebylo. Ale teď vidím, kde byla chyba - nevymazala jsem to olejem a trouba nebyla rozehřátá. Možná to zas někdy prubnu :-)
OdpovědětVymazatMimochodem, vítám Tě ve skupině nominovaných na jetel :-) [25]
Nomi :-)házet jetelem dovede každý, dobře se předvést sám již úplně každý ne. Navíc nic z kritizovaného neokusit a přesto zhanit je trochu bezpředmětné. Ani jogurt ani velkobramborák rovněž není nikomu nucen ke konzumaci, tudíž remcání je zbytečné :-p Sdílení kuchyně mimochodem také nebylo v nabídce, mám tam rušno dost:-)
OdpovědětVymazatTak jsem se do nich pustila a ze samého nadšení i na blog je strčila. Tentokrát to dopadlo dobře, Tom se sice své porce zřekl (asi peče s tazinkou), ale Silvi si vzala dva a ani sirup na ně nikdo nelil, bo jsem to zakázala, takže SUPER! ;o)))
OdpovědětVymazatVzhledem k tomu, že to je moje polovina kdo u nás vládne kuchyni, tak Ano. :)
OdpovědětVymazatNominku, taky jsem se poprvě při představě bramboráku s marmeládou cukala, ale kupodivu to nechutná zle. Já si dávám jen občas, ale mám známou, která snad bramboráky ani jinak nejí. Já si moc neumím představit s tím jogurtem, ale proč nezaexperimentovat :)
OdpovědětVymazat[27] to zní docela rozumně :-)
OdpovědětVymazat[32] No, Bosorko, ale on by se mi zrovna teď ten jetel hodil. Okolo domu nám posekli trávu - a zrovna vcelku poctivě i nedostupnější místa a morčata teď mají na pár dní utrum :-)
OdpovědětVymazat[33] Oby, teď jsem na ně koukla, a fakt vypadají velmi k nakousnutí!
OdpovědětVymazatAle nemysli si, že se Ti podaří mi podprahově vnutit toho \"přejetého ježka\" ve vztahu k bramborákovému těstu. Ani to mi od závislosti nepomůže :-)
[34] No, se přiznám, kdyby u nás v kuchyni vládl někdo jiný než já, tak by mi bylo upřímně jedno, jak se to uklohní (pánvička či trouba), hlavně kdybych toho byla ušetřena :-))
OdpovědětVymazat[35] ;-)
OdpovědětVymazat[36] valkil, někdo to třeba místo piva zapíjí kyškou nebo podmáslím - asi tak se dá ta jogurtová kombinace trochu přiblížit :-)
Ale třeba kolegyně k nim pije mlíko, a to už bych teda nedala... :-/
Bramboráky jím s kysanou smetanou. V Čechách to neznaj, tak jsem požádala alespoň o bílej jogurt a taky koukali docela. Ale já si to vzít nenechám. jen mám s bramborákama takovej trabl, neumím je udělat....pořád se rozpadaj, potvory. A onehdy mi i ujela ruka se solí, tak šel lobo na večeři do hospody :-)))
OdpovědětVymazatmiluju, ale zrovna nedávno na blogu Lidovek Jitka Prokopičová dala recept hodně podobný bramborákům - říká tomu litina, někdo jiný zase bác - já to zkusila, je to taky mňamka ...
OdpovědětVymazat[41] F., seš můj člověk, mě k nim taky napadla kysaná smetana, nominek mi to může dosvědčit! Když tak se stav u mě na blogu, je tam recept a nic se mi nerozpadlo. Solit přiměřeně... ;o)))
OdpovědětVymazatdávat 44. komentář je už asi zbytečné, ale my jako děti z Hlučína jsme bramboráky mívali nejraději na večeři a máčeli jsme si každou porci v moučkovém cukru. Teď už to nedávám, přijde mi to zhovadilost, ale tenkrát....hmmm.
OdpovědětVymazatMinigolf v Bělském lese znám moc dobře, už jsem tam párkrát vzala i mladého, když jsme na návštěvě u mojí babičky a dědy. Bydlí na \"Stalingradu\" :))
[41] Jé, F., to jsem fakt ráda, že je někdo s jogurtem se mnou na stejné lodi :-))
OdpovědětVymazatNo, a víš že mi kdysi na těch stánkových bramborácich chutnala právě ta přesolenost :-)
Ad trhání - pokud děláš normální, tak se trhají, když je extrémně málo mouky. Když dělám bezlepkové, tak přidávám navíc vajíčko. No, a pomoc úplně nejlepší - dělej je menší, líp se obrací (nestačí se roztrhnout) a navíc to vypadá, že jich je víc :-)
[42] Nuli, tak nejlíp šup sem s receptem nebo odkazem. Čím se ta litina liší od normálních bramboráků? Zatím jsem o tom nic neslyšela... :-)
OdpovědětVymazat[43] Jo, jo, dosvědčuju :-)
OdpovědětVymazat[44] Pet, ke \"Stalingradu\" jsem se jako malá něco nachodila na tehdejší vodovou zmrzlinu za 1,- Kčs. A to byla fakt štreka! :-)
OdpovědětVymazat