Přiznám se, mám ráda mák. Třebaa... v takovém makovci.
Jenomže, vždycky se mi toho máku všude zdálo nějak málo! Zkoušela jsem několik receptů, ve všech i ty dávky máku podstatně navyšovala... a pořád ho nebylo tak nějak akorát dostačujícně mnoho...
Ovšem, minulý týden jsem dostala okoštovat jednu další makovou buchtu.
A ta - ta je opravdu MAKOVÁ!!!
Jestli jste taky mako-žrouti, tak ji určitě zkuste.
Je prudce jedlá :-)
--------
Co je potřeba?
150 g másla
200 g cukru
200 g mletého máku
5 vajec
50 g loupaných mandlí (můžou být ořechy, rozinky nebo klidně nic)
vanilka
skořice
citrónová kůra
Jak na to?
- - Máslo, cukr a žloutky utřít až do zhoustnutí.
- - Přimíchat oloupané a nasekané mandle, mletý mák, skořici, vanilku a citrónovou kůru.
- - Poté opatrně po lžících vmíchávat našlehaný sníh z bílků.
- - Přemístit do vymaštěné a vysypané bábovkové formy a dát do předehřáté trouby.
- - Peče se při 175 oC, cca půl hodiny (ale velký rozptyl, dle trouby - původní recept uváděl 15 minut, doporučení jsem dostala na 45 minut)...
Teoreticky si myslím se dá péct i jako buchta na menším plechu a třeba polít čokoládovou polevou.
Mňam :-)
\"Teď už nemáme žádné koláčky, které bychom mohli sníst,\" řekl Žbluňk smutně.
OdpovědětVymazat\"Ani jeden jediný.\"
\"Ano,\" usmál se Kvak spokojeně, \"ale zato máme spoustu silné vůle.\"
\"Můžeš si silnou vůli nechat celou pro sebe, Kvaku,\" řekl Žbluňk. \"Já si jdu domů upéct bábovku.\"
Nomi, v bábovkové formě chutná všechno lépe, to je známá věc :-). Tahle bábovka vypadá fakt dobře. Já dělám bábovku kynutou s makovou náplní, taky je skvělá.
OdpovědětVymazat[1] Hm, Henry, tak jen přemýšlím, kdo si nechal pro sebe tu mou silnou vůli :-)))
OdpovědětVymazatZáhadně trefně vybraná citace :-)
Mimochodem, dětem se Kvak a Žbluňk celkem líbili - ale máme jen K a Ž se bojí rádi :-)
[2] Janiko, ona sice ta má zrovna nejlíp nevypadala (se mi špatně vyklopila), ale chutnala - a o to jde :-))
OdpovědětVymazatJá se až tak odvážně až do kynutých těst nepouštím :-) Pro mě je po hrnkové buchtě na x-způsobů tahleta docela obří výkon :-)
Ale kruciš, teď mi ta zmínka o kynutých makových buchtách připomněla takové ty klasické \"Honzíkovy buchty\"... Vůle, kde jsiiii? :-)))
nominku, co kdybys ty buchty skusila upéct jen tak, bez vůle... :-)
OdpovědětVymazat[5] Pavle, to se právě stále nějak zlovolně samovolně děje... Ale až já čapnu toho, kdo mi tu vůli sebral... :-)))
OdpovědětVymazatmožná, že je jenom někde v koutku založená něčím jiným...
OdpovědětVymazat(taky bych potřeboval nějakou vůli)
Hehe, ja vuli nepotrebuju - nemam mlynek na mak. Nomi, ale chute umis delat pekne, a kdyz si pomyslim, ze jako dite bych radeji snesla vyprask, nez kousnout si do makove buchty!! ;o)))
OdpovědětVymazatKrásný antispam: MAMKO
OdpovědětVymazat[3] Já mám všechny díly, i Pana Sovu od téhož autora - nejvíc se mi líbila \"Kvak a Žbluňk jsou kamarádi\". Můžu se Ti po ní dívat, chceš-li.
OdpovědětVymazatMy mame \"Frog and Toad are Friends\" a \"Frog and Toad All Year\". Deti maji nejradsi \"All Year\". Nejvic o tom, jak se na ropuchu vyklopila zmrzlina a zaba se ho lekla... ;o)
OdpovědětVymazathahaaa dneska mě nenalákáš :-)) máku se vyhybám obrovskym obloukem :-)
OdpovědětVymazatNomi, já jsem se taky bála kynutých těst, ale pak jsem se naučila je jednoduše zadělat a nechat vykynout v domácí pekárně. Je to nakonec nejjednodušší pečení :-).
OdpovědětVymazatpečená maková pěna ...
OdpovědětVymazatJen, jak ten svařený mák dáš do sněhu, aniž by se rozblemtal - ten sníh ?
Co Ti váže mléko ?
[7] Pavle, no tak ta moje se spíš už někam úplně odstěhovala ;-)
OdpovědětVymazat[8] Oby neboj, já tady nikoho výpraskovat nehodlám :-))
[9] Henry, díky za nabídku, ale já už mám přísný zákaz cokoli domů dosmýčit - musím přepadávat knihovny :-)
OdpovědětVymazat[10] Tak to sedlo, teď ještě aby po mě nic nechtěl... (doma to tak začíná) :-)
[10] přítelko, no vidíš, a já myslela, že Ti to vrátím za ty jahody a jahody :-))
OdpovědětVymazat[11] Janiko, já mám právě z kynutých buchet a koláčů nejraději jen ty nádivky - a tahle makovka - to je v podstatě upečená nádivka :-)))
Ale fakt je, že ta domácí pekárna je prý na kynuté těsto dobrá...
[12] Ne,ne, Jake, mléko tam není a tento mák se nevaří, jen mele. V podstatě tak nějak v tom receptu jakoby nahrazuje mouku.
OdpovědětVymazatAni ne tak pěna, jako pečená maková náplň - fakt dobré :-)
Ale lepší byla z kupované makové směsi s troškou cukru. Já to dělala jen z mletého máku, trošku mi tam to svaření v mlíce chybělo - ale z té makové mleté směsi byla výborná (taková jemnější)!
hm, a odpovědi čísluju jak jojo :-))
OdpovědětVymazatOby (11) - přeskočení nebylo záměrné, vyloženě horko mi rozpouští mozek... Asi bych ni na hlavu měla jít vyklopit zmrzlinu :-)
směs, jak to říká Tvoje dcera .. blé ?
OdpovědětVymazatMák je potřeba svařit, jinak přijdeš min o polovinu chuti ...
Ale já radši povidla, tak nebudu rýt :)
Mno nevím, poctivé domácí makové buchty mi přijdou jako kulinářský vrchol. Tohohle bych se asi bál ;-))
OdpovědětVymazat[16] Taky máte na stole 140 knih a 400 pod ním?
OdpovědětVymazat[20] Jake, tak zas povidla jsou jedno z mála, co mě vůbec neláká - takže příměří, jo :-))
OdpovědětVymazat[21] Lorandele, tak to se zas neboj - tohle je něco úplně jiného :-)
OdpovědětVymazatTakové podstatné věci s mákem rozlišuji (já osobně) čtyři:
1. makový koláč nebo frgál,
2. makový závin,
3. makovec a
4. makové \"Honzovy\" buchty.
A tohle je holt makovec, i když nefalšované buchty jsou nefalšované buchty :-))
[22] Henry, o něco méně, pravda. Ale obecně veškerý volný prostor umí velmi rychle zabrat děti, takže dostatek volného místa mě opravdu netrápí :-))
OdpovědětVymazatBuchta bez mouky, se picnu. :)) Já teda mám mák ráda jen na nudlích s mákem, protože si ho tam můžu nasypat tunu. Tohle bych možná taky zkusila. :))
OdpovědětVymazatOby, co takhle koupit už mletej? Já kupuju tento, chutná dobře. :) http://www.vog.cz...na1/big/mak.jpg
Neznáš židovský dort ?
OdpovědětVymazatjá miluju všechno, co se dá dávat na buchty! Takže i mák :o))
OdpovědětVymazatale co fakt makovýho miluju, tak to jsou švestkový rozpeky s mákem! Úplně luxusní dělala moje babička... bohužel už nedělá .o(
asi se to budu muset naučit sama!!!
jo a bábovkovou formu jsem už hrozně dlouho nepoužila, neb mi tam při minulém pokusu zůstala půlka bábovky :o)))
[27] ač nejsem Wien - židovský dort? Co to je?
OdpovědětVymazat[26] Wien, stojí za zkoušku. Jsem donesla ochutnat do práce a velký úspěch :-))
OdpovědětVymazatKdyž už nudle s mákem - tak taky máku vrchovatě! :-))
A na ten jeden Tvůj nepečený recept, kdy Rakušáci koukali, se taky výhledově chystám :-))
[28] jarmilko, článek o jídle, jsem ráda, že jsi nezklamala a jsi tu :-))
OdpovědětVymazatŠvestkové rozpeky s mákem jsem nikdy nejedla. Znám to jen z jednoho Cimrmana (Akt - rozpíčky) :-))
A v odmočování bábovkové formy jsem už docela zběhlá :-)))
Už jenom při čtení receptu se mi sbíhají sliny, škoda, že mě vaření ani za mák nebaví. :-))
OdpovědětVymazatVezmes asi kilo orechu, litr medu, kilo suseneho ovoce a pul tuctu vajec ...
OdpovědětVymazata hrsticku mouky :)))
Vysledkem je pomerne nevzhledna placka, ktera je ale ukrutne dobra ...
za radu, ale mletej mák jsem tu nikde neviděla. Asi špatně hledám! ;o)))
OdpovědětVymazatMožná rači zkusím ten židovskej dort.
Lidi, já nevím, co máte, mi se bábovka dycky vyklopí na první pokus. A jak ne, položím na horké dno svrchu mokrej hadr (ne na podlahu) a ona se uvolní a je moje! ;o)
[32] Evi, tak to jsme na tom stejně - jen já se občas slituji nad mužem bezlepkářem :-)
OdpovědětVymazat[33] Hm, Jake, samé dobré věci... To by bylo, aby to dobré nebylo! :-)
OdpovědětVymazatA to se nechává nějak uležet, vysušit nebo co s tím?
[34] Oby, a ta moje potfora drží i vymazaná a dokonce s hadrem (nepodlahovým) na sobě. Ale už teda skromně přiznávám, že nééé úplně vždy :-)))
OdpovědětVymazatzkus ji vysypat strouhankou. To pustí vždycky. :)
OdpovědětVymazatA židovský dort bude asi pěkně drahá sranda.
mám dát pár receptů - bez mouky, nebo s minimem ?
OdpovědětVymazatNepamatuji, že by mi nešla vyklopit bábovka ..
a bez hadru :)
[38] No, Pet, musím trochu té bezlepkové koupit - nesmažíme, tak ji moc nepoužívám. Někdy vysypávám i kokosem :-)
OdpovědětVymazat[39] Jake, no, v kuchyni jsi očividně zabydlenější než já :-)
OdpovědětVymazatDávat recepty do komentářů je škoda. Pokud je máš třeba v počítači a chtělo by se Ti, tak mi je pošli, a já je tu uvedu - budeš mít svůj spešl článek :-))
poslat mohu, otázka na co ?
OdpovědětVymazatTo Petisee: No není to úplně nejlevnější zákusek :)))
Taky ho nesmím dělat moc často, prý je to kalorická bomba ..
Což nechápu :))
[42] No, ať si případně smlsnou i ostatní a nezapadne to jen někde v komentech :-)
OdpovědětVymazatAle jestli je nechceš uvést tady, tak třeba jen mi na mail. A nebo pokud je chceš vložit do komentu - tak klidně, inicitivě se meze nekladou :-)
Ta kalorická bomba vypadá zajímavě, jen fakt netuším, co tam s těmi vejci a špetkou mouky :-))
Rozpíčky znám z Káji Maříka.
OdpovědětVymazatotázka. \"Na co\" - ve smyslu na jaké jídlo, nikoliv k čemu - k jakému účelu .. :)
OdpovědětVymazat[45] No, Jake, tak pro mě určitě postup na ten židovský dort a třeba ještě na něco sladkého, bez nebo s minimem mouky a hlavně - jednoduchého :-))
OdpovědětVymazatjenom bílky a cukr! Možno částečně potopit do čokopolevy... ;o)
OdpovědětVymazat[47] Oby, tak k tomu by to ještě chtělo nějaký recept na využití těch žloutků :-))
OdpovědětVymazatReceptík na využití přebytečných žloutků. Nevypadá to zle, asi tady vyzkouším! ;o)
OdpovědětVymazatMyslíš to vánoční cukroví? To mi nakonec už zdaleka tak nechutnalo, jako malé... :-/ Chtělo by to něco ještě lepšího! :-))
OdpovědětVymazatzamíchat s čokoládou do pěny a vychladit ...
OdpovědětVymazatNebo zmrzlina - velký žrout žloutků, a v tomhle počasí .. :))
Kynuté - na koblihy, mazanec ...
ale s tím už je spouta práce :)
Kam se zdejchnul odkaz? To už je podruhé!! I když poprvé na tutom blogu. Tak znova:
OdpovědětVymazathttp://www.peceni.info...ve-cukrovi
Jojo, hodila jsem tu ten návod na cukroví, autorka píše, že je to rychlé a chutná skoro jak rakvička (mňam!), ale jsou na tom blogu či co to je i další recepty, tak to zkus omrknout. ;o)))
[51] Jake, se musím přiznat, že tepelně neupravených vajec - bojim :-)) Ještě jsem v červenci neměla paragraf :-))
OdpovědětVymazat[52] Chi, Oby, a já se lekla, že mi chceš vnutit ten jeden z mála mých receptů - http://nominek.bloguje.cz...oci.php - a až teď jsem si všimla, že jsem tam nakonec ani ten postup nedala :-))
OdpovědětVymazatTen Tvůj odkaz vypadá jako dobré vyvážení k těm bílkům. Až se hecnu, tak se rodinka nejspíš vybulí :-))
jsem si čtením dostatečně podráždila, budu muset asi hned zítra něco upéct. Buchty bych mohla furt, kdybych mohla. Makovec mám taky moc ráda. A když jsem čekala syna, tak jsem byla asi feťačka. Mák jsem jedla po hrstech. Pak mi kdosi sdělil, že mi chybělo železo :-).
OdpovědětVymazat[55] NULI, tak tahle maková je fakt dobrá - i pro netěhotné :-)))
OdpovědětVymazat