sobota 26. září 2020

Covid - jaké se u nás vyskytly příznaky?

 
Přehled v tabulce
 

V médiích se často objevují různé popisy potíží při této nemoci či srovnávání příznaků covidu s chřipkou a virózou. Docela dobrý přehled se mi zdál být uvedený v tomto článku.

Ale občas mi připadá, že některé příznaky se buď v textech přeskočí či bagatelizují (např. bolest v krku), jiným se naopak přikládá nadmíru velká důležitost (např. horečka).


Zkusila jsem proto dát dohromady kombinaci příznaků, které se vyskytly u nás doma – krom syna, který měl testy negativní. Pro přehled, jak se covid může projevit u dětí, jsem přidala i Lucčinu kamarádku, která se nakazila na stejném místě. 




Co jsem vnímala jako nejvíc odlišné od dříve prodělaných viróz a chřipek?

  • -          divný pocit pálení sliznic (asi nejvíc po dobu infekčnosti a ne u každého) 
  • -         při komplikacích – pálení na hrudi, divně,  jakoby překrveně při uhřátí z běhu a jindy částečně jakoby pálivé jídlo dělalo neplechu namísto v ústech v hrudi (např. pocit štiplavých ředkviček uvnitř hrudníku, sahající až na záda)
  • -         prohřívání v páře či alkoholem spíš škodí, než pomáhá – zvyšuje dušnost
  • -         potřeba chladit tělo pomocí obkladů přetrvává a pomáhá i po odeznění teploty
  • -         teplota velmi často kolísá, nejvíce okolo 37 st. C (pří mírném průběhu i při déle trvajících potížích)-          
  • -     asi úplně nejhorší ze všech příznaků je nedodýchnutí při usínání, kdy vás nedostatek vzduchu leknutím probere těsně před propadnutím se do spánku a kašlem se z toho dostáváte. Ale vyskytuje se zřejmě jen při zasažení dýchacích cest, i když mi někdy připadá, že to může souviset s tepem srdce. Toto je nejvíc divné a nejvíc nepříjemné.
  • -     hodně únavné je i několikanásobné vracení se nemoci - když už máte pocit, že jste z nejhoršího venku, tak do pár dní je to nanovo zpět  

Virová nálož vs. věk (z mých postřehů, nejedná se o vědecké studie):

Když beru v potaz průběh nemoci u o deset let starší kolegyně, která přišla do kontaktu s nakaženým krátce a na delší vzdálenost, tak spíš než věk má ohromný vliv ta virová dávka. Kolegyni se nemoc projevila poprvé asi až devátý den od kontaktu s infekční osobou, do deseti dnů byla bez příznaků a pár dní nato zvládla nástup do práce. Příznaky jsme měly podobné, obě bolest průdušek, ale ona bez toho pocitu pálení na sliznicích, mírnější a bez komplikací

Podle mého názoru ta virová dávka může opravdu hrát jednu se stěžejních rolí. Ve výsledku, si myslím, co se věkové hranice týče, tak může paradoxně být ohrožena více skupina ve věku 30-50 let – čili rodiče starající se o nemocné dítě se silnějšími příznaky, než lidé ve skupině 50-60 let, kteří mají děti odrostlé a v bytě více prostoru. 

 

Citlivost testů nemusí být stoprocentní

Například matka pozitivně testované devítileté dívenky z tabulky při obou testech byla negativní, ale měla příznaků více a trvaly déle (vč. silné několikadenní únavy). S velkou pravděpodobností nemoc prodělala taky, jen testy to nezachytily. Stejně tak nebyl virus zachycen u žádného z dalších rodičů (z této vytrasované skupiny), jejichž děti měly rovněž příznaky mírné a různé. 

Fakt je, že s odstupem času, vzhledem k dalším potížím a při srovnání výše příznaků si myslím, že syn covid prodělal také. A to buď velice mírně během naší karantény, nebo (a podle mě pravděpodobněji) dva týdny předtím, kdy byl zastupující doktorkou od dveří diagnostikován se zaraženou rýmou, která se projevila dlouhodobou bolestí v krku (ne nosohltan, spíš níže), zalehlým uchem končícím zánětem ucha, pár dnů chrčením hrudníku při hlubokém výdechu a následně velice oslabenou imunitou. 


Tento přehled zde vkládám zejména proto, že může někomu z vás třeba pomoc při nejasnostech, jestli se o covid může jednat, či ne, a to v případech, kdy se nebudete cítit dobře, ale základní stanovené příznaky (zejména vysoká horečka) tomu nebudou odpovídat a na testy odesláni nebudete. 

Tuto nemoc vážně není radno přechodit či podcenit a určitě ji pořádně vyležte, ať už ji budete mít potvrzenou testy, či ne.


-----

Tento článek se týká spíše popisu potíží pro možné určení, zda jej máte. Přehled rad, které mi připadají, že by mohly pomoc,  najdete zde.


10 komentářů:

  1. Veľmi prínosný článok. Nejako som z médií bola presvedčená, že človek s Covid-19 musí mať horúčku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikky, zrovna včera jsem četla rozhovor s R. Uzlem, a ten měl docela těžký průběh, skončil v nemocnici a pak měl i trombózu - a teplotu u toho neměl vůbec. A zároveň jsem pár minut předtím natrefila na článek, kde lidi mají několik dní v kuse horečky okolo 40 st. C - ale tam už to často souvisí se zápalem plic.

      Vymazat
    2. Čert aby sa v tom vyznal. Do hája aj s takou chorobou. Tak to pokojne môžem mať aj s mojím soplíkom a ťažobou na hrudi ...

      Vymazat
    3. No, podle toho, co se píše, tak to spousta lidí prodělá, aniž si toho všimne. A pak už by teoreticky byli chránění. Tady v tom třeba vidím docela pozitivum. Možná už jsme z části promořeni, jen o tom ještě nevíme...
      Kdo ví, jak by ta studie na protilátky, která se dělala tuším někdy v květnu, dopadla nyní...

      Co mi zatím ze všech příznaků lidí okolo i ze zpráv přišlo - tak rýma, taková ta tekutá, co se dá vysmrkat - ta snad jako jediná k těm covid příznakům nepatří.
      To spíš pocit jakoby ucpaných dutin, u kterých se ale dá dýchat.

      Vymazat
    4. Áno, to som počula už viackrát a tiež to beriem ako pozitívum. Úprimne by ma celkom zaujímali výsledky testov na protilátky. Podľa môjho osobného názoru si nejakým štádiom covid prejde 80-90% populácie, ale to je čisto môj súkromný názor.

      Počula som, že rádoby také tie vodnaté akoby alergické soplíky nepatria k príznakom, ale tie ja nemávam ani keď som chorá. Ja mávam vždy tie, ktoré "treba" z nosa dolovať a mám upchaté celé nadobočie a všetky tie duté kosti v lebke :-(
      No, uvidíme, zatiaľ sa cítim viac zdravo než choro. Malý síce občas zakašle, hlavne v noci, ale to si skôr myslím, že má z nášho úžasného prekúreného vzduchu, keďže náš radiátor má momentálne dve polohy ktoré sú na tom otočnom koliesku hneď vedľa seba - úplne ľadový vs totálne horúci.

      Vymazat
    5. No, u toho covidu - prostě teď je to hodně i o štěstí - držím palce, ať vás mine!
      Topení - určitě se v tomto případě osvědčí zvlhčení vzduchu.

      Vymazat
    6. Presne tak :-) No, jojo, musím nájsť nádobku :-)

      Vymazat
    7. Nebo aspoň mokrý ručník :-)

      Vymazat
  2. Při tom je fakt šílený to, že jsou tak nejednoznačné příznaky, že prostě každý může mít něco úplně jiného :/ Zprvu se mluvil hlavně o tom suchém kašli, ale to nemusí nakonec být vůbec. Pak se tvrdilo, že když je rýma, není to covid, pak to zase vyvraceli.
    U známých byli pozitivní 2 dospělí a děti ne. Přitom patnáctileté dceři bylo nejvíc špatně, prý bolesti hlavy, horečky, víceméně pořád spala, oba testy, co jí dělali, byly negativní.

    Jinak díky za podrobný popis, docela přínosné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Valkil, jak to tak okolo sleduji, tak si myslím, že taková ta klasická vodnatá rýma asi jako jediná k tomu nepatří. Jinak opravdu - může tam v tom být cokoli...

      Taky si myslím, že ty testy nejsou úplně vypovídající. Ono je to asi i hodně o načasování - třeba když se udělají hodně brzo a ještě nejdou poznat a ten člověk má potom jen slabé příznaky a do týdne je OK, tak jak se to dělávalo po těch dvou týdnech, tak už mezitím může být negativní po lehčím prodělání nemoci - aspoň já z toho mám takový dojem...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.