neděle 29. srpna 2010

Batoh nebo aktovka?

No, už je to hotovka...

 

Ač mě to moc neláká, míti doma školáka (šmarjá, to dítě nějak rychle roste) - je to téměř tady.

  

Teda nevím, některé děti dostávají aktovky třeba už od Ježoura nebo na narozeniny. Extrémní nadšenci dokonce o rok dřív. Hm, to u nás by taková akce dítko akorát maximálně naštvala.

Totální nechuť ke školce ani po letech nevyprchala, jen se pozvolna přesunula k té druhé, následující štaci.

  

Na předprázdninové schůzce rodičů jsem si pak připadala jak vyvrhel, neb při kantorově zmínce, že sice prvního září děti aktovky ještě mít sebou nemusí, ale můžou, neb všechny vždycky děsně chtějí, já jediná horlivě nepřikyvovala a v očích se mi namísto okolního aktovkového jásotu zračily spíš obavy, jak vůbec pak ty další školní dny onu inkriminovanou tašku na syna narvu.

  

---

Prázdniny skoro v polovině, asi by se už nějaká ta školní brašna pořídit měla. Syn v tomto směru těžce apatický, předvýběrové kolo padá na má bedra.

Vlítnu na net a zkoumám. Za chvilku jsem o kus chytřejší. Taková aktovka by měla být lehká, omyvatelná, s širokými a dobře nastavitelnými popruhy, mít reflexní prvky, anatomicky tvarovaná záda... Prostě rad celá sada. Hlavně prý se ale má líbit tomu školáčkovi, neb ten ji bude nosit. No, to bude zabíračka...

 

Začínám synka lákat na různé druhy obrázků jednotlivých tašek. Odmítá se vůbec podívat. Lákám ještě intenzivněji a dozvím se rafinovaný požadavek, že chce JEN růžovou, páč chytrák ví, že zrovna tu mu nekoupím.  Je to oříšek. Těch růžových je vážně nabídka mohutná, u klukovských pak převažují motivy Cars (ty v žádném případě), fotbalistů (nezájem) ... atd. Fakt fuška. Náhodou najdu jednu s krtečkem a ta milostivě dostává tak desetiprocentní šanci.

Rozhodnu se netlačit na pilu a nechávám to pár dnů uležet - u syna. Já osobně se stávám odborníkem přes aktovky a podrobným znalcem nabídky internetových obchodů. Informace sbírám, utřepávám, zpracovávám a následně, po provedeném bleskovém průzkumu v okolí, zavrhuji, neb docházím k význačnému závěru, že né aktovku, ale školní batoh. Prý je to lepší. OK, souhlas, jen teda znova objevit nějaké ty přijatelné motivy.

Nejraději bych mu koupila školní batoh od české firmy (vítěze testu), ale tam to vidím bledě ohledně schválení nositelem. A pak, možného favorita jednoho dne konečně objevím. Batoh, co by mohl být neodmítnut - má obrázek bojovníka z japonského animovaného filmu - a to teď u nás frčí (Pokemoni forever, ač jsem kdysi naivně doufala, že TOHLE nás mine.).

Fakt, zabralo to. Tahle je blahosklonně přijata na milost a já okamžitě zneužívám synova dobrého rozpoložení a lákám ještě na ty české výrobky. Málem se vybulím, když u jednoho batůžku utrousí, že to by taky ještě šlo.

Teď babo raď. Máme nakonec v úzkém výběru favority dva.

 

Dilema. Srovnávání parametrů. Ceny obdobné. Kruci, který...

Tak ať má radost, ten s bojovníkem.

  

Ještě pouzdro. To ať si vybere v kamenném obchodě sám, na ty netové už začínám mít alergii. Vyrážíme pro něj tedy do papírnictví, a tam proběhne kupodivu docela bezproblémový a rychlý výběr.

Co to? Mají tu i ty batohy. A rovnou oba vedle sebe. Bojovníka i českého vítěze. Bereme je do ruky, zkoušíme, otvíráme, prohlížíme  - a je to naprosto jednoznačné (i u synátora, podotýkám).

Ten český opravdu nemá chybu. Je prostě vymakaný.

Sfoukneme penál zároveň i s batohem a je to!  Uff!

 

 

Teď už ... jen ... zvládnout tu školu...

Bezbolestně? Spolu!

 

Třeba to přežijeme... Možná i bez závažnější újmy na zdraví (duševním)...

 

Ale stejně...

POMÓC!!!

Už je to skoro tadyyyy...

 

22 komentářů:

  1. Páni, mamince dávám za jedna! Líp se to už nedalo zvládnout:)

    OdpovědětVymazat
  2. [1] felixo, díky. No, možná kdyby se Ježour neflákal a zvládnul to sám, mohlo to být méně zapeklité... :-))

    Ale maminku pochvala nikdy neurazí, to zas néé :-))

    OdpovědětVymazat
  3. školou, stejně jako s batůžkem. Taky mám vždycky z toho výběru noční můru. Vidíš to, budu muset zkontrolovat ty loňské, zda nejsou děravé, a pokud jo, sehnat nové. Stojí to majlant a prd to vydrží! Jednou se Silvě vyškubnul zip a natrhlo ucho asi po měsíci nošení... ;op

    OdpovědětVymazat
  4. nomi, jestli má synek tolik energie co Ty, škola pro něj bude hračka. Jen je třeba rozbrnkat strunu ješitnosti:o).
    Každopádně držím palečky... oběma.

    Btw. díky za tip na aktovky, za rok se nám bude taky hodit.:)

    OdpovědětVymazat
  5. Nomi, můj syn má ke školce i škole sejný vztah. V lednu nás čeká zápis, naivně doufám, že se to trochu změní. K lepšímu samozřejmě. Batoh je dost dobrej, u nás by ale asi zvítězil bojovník. :-(
    Držíme palce, určitě to zvládnete.

    OdpovědětVymazat
  6. [3] Oby, díky. Ten batoh, to bylo, ve srovnání se školou, jen takové pidizahřívací kolo :-)
    Ale teda doufám, že vydrží a mám s tím na pár let klid, tak nestraš s utrženýma ušima :-))

    Tomíkovi se do školy nechce, ale myslím, že ho do školy aspoň dotáhneme. To kolegyně z práce zrovna byla na návštěvě, kde mají taky předškoláka a tam mají naprosto reálné obavy, že onoho hocha do školy ani nedosmýčí (ten je už totiž dobře informovaný od staršího bratra) :-))

    OdpovědětVymazat
  7. [4] Marti, díky za podporu :-)

    Jen se obávám, že právě ono obrovské množství synovy energie by mohl být ten kámen úrazu ... :-))

    Ad ta taška, fakt jsem z ní byla v reálu hodně mile překvapena! Není sice nejlevnější (avšak ani zdaleka né nejdražší) a oni na ty výrobky poskytují docela dobrý servis. Zrovna jsem tam v diskuzi narazila na to prasklé ucho - že se jim dá taška zaslat a oni ji opraví... To asi u těch čínských výrobků hned tak nehrozí :-)

    OdpovědětVymazat
  8. [5] Evi, víš jak, naděje umírá poslední. Třeba ho po zápise chytne takové nadšení, že to ani neukrotíte :-))

    Bojovníka nebrat (made i china). Raději zatajit :-)) Určitě fakt ten batoh vyzkoušejte v kamenném obchodě. Moc doporučuji. Na netových obrázcích vypadá skoro každý dobře, ale musí se do něj dát jednoduše dostat apod... A bojovník nakonec neměl ani žádné reflexní prvky.

    Jinak u toho Topgalu lze požádat o nějaký slevový kupón - pošlou asi na mail kód nebo co na slevu 10 % (jsem se dočetla v diskuzi) a neúčtují poštovné.

    OdpovědětVymazat
  9. Kamarádka mi tuhle na Topgal napsala tyto vlastní reference:
    - zboží testované
    - nepáchne ftaláty a změkčovači plastů
    - netrhají se šňůrky, zipy, nepárají se švy, netřepí se popruhy, je
    poměrně lehký a vejde se do něj dost
    - máme i pláštěnku přes tašku (ta ale páchne, proto jí často
    větráme, tedy když si vzpomenu :-))
    - s jedním batohem minulý rok dodali i kval. tričko s obtiskem

    OdpovědětVymazat
  10. MY to máme za sebou! Den D proběhl už minulou středu, dneska jsme pracovali na prvním domácím úkolu ;)
    Cítím se divně :)
    J.
    PS Školák má aktovku, dostal od \"jéžíška\", který se zapotil, protože vybrat aktovku pro podměrečné dítě je opravdový úkol ;)

    OdpovědětVymazat
  11. [9] Jé, Bosorko, tak to ráda čtu - že jsme se nesekli. Fakt je hodně takový příjemný, jak na nošení, tak na odepínání a vkládání věcí...

    Tričko jsme nedostali, neb nakonec jsme ho koupili v tom papírnictví, ale na netu v komentech lidi děkovali za dárky, prý vždycky něco přibali.
    Ovšem součástí je i peněženka, prodyšný pytlík na papuče a ta pláštěnka, kterou zmiňuješ. Mají to docela vychytané. U Lucky už vím, že nikde jinde ani šmejdit nebudu a budeme vybírat jen z jejich nabídky... :-)

    OdpovědětVymazat
  12. [10] Deepwell, tak to gratuluji ke zvládnutému startu! Jak to, že s takovým předstihem, smím-li se ptát?

    Sranda, Ty máš dítko podměrečné, já zas velikosti čtvrťáka - to pro změnu byla fuška nevybrat batoh příliš prťavý a no s moc infantilním obrázkem (třeba ten krtek), ať to nevypadá tak divně. :-))

    OdpovědětVymazat
  13. No u nás musí být vždycky \"extrabuřty\" ;) ;)
    Je to Montessori škola. Jinak aktovka s auty nebo s krtkem by u nás rovněž neobstála. Má štíra ;)
    Myslím, že je to tenhle typ http://skolni-batohy.heureka.cz..., ale obrázek je jiný...štír, náš malý terarista jiný nechtěl... ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Zapis nas ceka v lednu...
    Tvuj blogospot mam ulozeny v Oblibenych,,bude se hodit :))!

    OdpovědětVymazat
  15. [13] Deepwell, a víš že jsem si tu Montessori tipla :-) Loni se u nás měla v Ostravě zavádět, taky jsme o ní uvažovali, ale nakonec se to nepovedlo rozjet...

    Ty jejich bahohy taky vypadají dobře. Pár jsem jich do aktovkových odkazů též narvala. Doufala jsem, že projde nějaký s drakem :-) Ten, cos dala do odkazu je taky hodně pěkný (z hlediska praktického rodiče) :-))

    A s tím domácím úkolem a divným pocitem ... - my ještě ani nezačali - a divných pocitů se ve mě docela dost už i tak nastřádalo... :-)))

    OdpovědětVymazat
  16. [14] Cheo, budu moc ráda, pokud tento článek komukoli usnadní případný výběr :-)) Fakt je, že na netu i v obchodech je nabídka obrovská - až zahlcující :-))

    Pohodový zápis! :-)

    OdpovědětVymazat
  17. No, bude to záběr. Když si to tak všechno čtu, tak se mi zase o kus vzdaluje chuť na potomstvo;-)

    OdpovědětVymazat
  18. Tak at to dobre dopadne, my jdem zitra poprve do skolky...

    OdpovědětVymazat
  19. [17] Probůh, Kamio, připravit Tě o chutě na potomstvo, to nééé. To bych si děsně vyčítala! :-)))

    OdpovědětVymazat
  20. [18] Nz, díky. A nápodobně! Taky to zítra dobře zvládněte!! První den školky je pro matku mnohem větší zátěž než první den školy, o tom žádná... Tak ať to jde hladce!!! :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Nervy to budou pro všechny :-) Hodně štěstí na tolerantní učitele.

    OdpovědětVymazat
  22. [21] Žrádýlko, děkuji. Zatím ťukám na dřevo a snad to nezakřiknu - vypadá to dobře... :-))

    Teď se ještě prokousat přes ty domácí úkoly, co zanedlouho přibudou... :-o

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.