středa 2. prosince 2020

Vtípky a střípky školní. Zádumčivé...

Za dob kazetových přehrávačů jsem si často před spaním pouštěla Cimrmanovy hry. Nedávno mě do toho období přeneslo, a zároveň pobavilo, aktuální přepracování poznámek z třídní knihy:


„Ze žákovské knížky 2020/2021
Září: Je zádumčivý
Říjen: Soustavně zapomíná roušku
Listopad: Škrtil rouškou Červenku
Prosinec: Rozvázal si roušku tak, že nešla zavázat
Leden: Postříkal učitele desinfekcí, když ho káral
Únor: Přemlouvá Kuncovou, aby nenosila roušku
Březen: Při hodině si kreslí čtyřbarevné semafory a ještě to drze přiznává
Duben: Škrtil rouškou Červenku i Kuncovou
Květen: Zavázal si roušku tak, že nešla rozvázat
Červen: Úmyslně vlákal do třídy opilého hygienika.“

 

Úplně chápu, že v  září mohou být žáci zádumčiví.

Ale co v listopadu? Když jsou doma a Červenku rouškou škrtit nemohou?

Jasně, taky se zaobírají myšlenkou na smrt, jen trochu jinak.

 

Alespoň soudě dle toho, co nedávno utrousila dcera:

„Ta angličtina je tááák strašně nudná, až mám pocit, že při ní umřu.“ Chvíli nato dodala: „A asi nejsem sama. Při otázce, kde se vidíme tak za dvacet let, polovina třída odpověděla, že mrtví…“

Zato syn, místo na smrt, pomýšlí spíš na vraždu. V matice. Zastupující učitelka, která si s celou třídou vášnivě opětuje nevraživost, po nich chce, ať píšou na virtuální tabuli pomocí touchpadu*, takže nikdo po nikom nic nepřečte.

Já pak mám chuť se do toho klubu „nenávidím matikářku“ přidat taky, protože ratolest za mnou chodí sondovat, co vím o iracionálních rovnicích… No, není toho mnoho. Ale vím přinejmenším to, že víc iracionální dotaz jsem dlouho nedostala.

 

A na závěr se podělím o další z aktuálních vtipů, který mě pobavil:

"Děti zpátky do škol? 
Teď, když rodiče začínají teprve chápat zlomky a ještě neumí odmocniny?"



--------

* Mimochodem, zkoušeli jste někdy něco pomocí touchpadu psát nebo kreslit? Já ano. Kreslit. A ono to vážně není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát, zvlášť jste-li v časové tísni. 

Kdysi jsme se s dcerou neskutečně nasmály u kreslící hry quickdraw. (Určitě to zkuste, je to sranda)

Člověk dostane dvacet sekund na nakreslení jednoduchého obrázku a počítač od začátku hádá, cože se to vlastně kreslí - a občas má u toho dobré hlášky (ale je to v angličtině). Je vážně prima taky někdy získat pochvalu „Mám to!“, zvlášť po sériích zvířat, kde u každého z nich počítač tipuje draka. I když, někdy je mnohem lepší slyšet oznámení: „Lituji, nemůžu to uhodnout“, než když virtuální hadač váš umělecky nakreslený balón označí jako bramboru… Ale třeba od mrkve se mi povedlo za pár sekund dopracovat až k žirafě. 



22 komentářů:

  1. Kreslit potatoes je in. Rok 2021 jsem vyhlásil rokem brambory.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna dneska, když jsem se po pár měsících povalování chystala do práce, jsem si při dopínání (naštěstí mírně elastických) kalhot dumala nad tím, že rok 2020 by mohl být mimo jiné rokem váhy - zlomené. Nebo odvahy na váhu stoupnout. :-)

      Takže následující rok klidně budiž rokem brambory (málo maštěné).

      Vymazat
  2. Nedovedu si představit doma pracovat, učit se a zároveň se nezbláznit, popřípadě záhy oběsit.
    Je to dané mým vnitřním nastavením, sociálními vazbami, nutností být mezi lidmi.
    Mluvila jsem se svou introvertní kamarádkou a ta by mohla být doma v karanténě do konce života a spokojeností by se sama se sebou rozmnožovala do dalších menších a menších introvertů.
    Škole zdar a matematice třikrát zdar :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Blondýnko, já opravdu neskutečně moc obdivuji rodiče mladších žáků, a to jak na home officu, tak při plné práci, kdy jim další šichta začíná návratem domů. Tohle si ani neumím představit, jak musí být náročné a jsem neskutečně ráda za starší, a tím i samostatné, děti.
      I tak to občas dá zabrat, ale je to v normě.

      Osobně jsem možná z větší části taky introvert, ale zároveň mám moc ráda kolem sebe fajn lidi a podědila jsem upovídanost... Nejvíc mě teď odstřihly ty zdrav. problémy při telefonování či mluvení, jsem se světem spojena jen maily, smskami a blogem a ty čtyři měsíce jsou už i na mě moc :-)

      Vymazat
  3. :-D "Rozvázal si roušku tak, že nešla zavázat." - Zřejmě při rozvazování urval tkaničky, to by mohlo fungovat.

    Touchpad nesnáším. Oba mladí myslí, že jsem sto let za opicemi, ale já bez myši jsem jak bez ruky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, mě nejvíc pobavily ty rebelsky čtyřbarevné semafory :-)

      Touchpad - jsem s ním docela sžitá, i když myš je komfortnější. Ale i tak to kreslení s tím je maso. Možná by byla sranda to zkusit i myší :-)

      Vymazat
  4. Quick draw je super! Moji bramboru zase ohodnotil na medveda:)
    Jo, já si toho všimla i u nás na online výuce. Že je někdy lepší, nedělat to ještě složitější, když už tak se děti nechytají. U nás to zase bylo zadání ze souboru s tajemnou koncovkou, který nikdo nemohl otevřít bez instalace programu, který nechceš a nepotřebuješ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak tady quick draw někomu teda očividně nadržuje. A je posedlý bramborami. Zrovna čerstvá zkušenost při kresbě prasete: brambora - donut - malá příšera - prase (jupí!) :)

      Jj, mi připadá, že někteří kantoři se neumí na to podívat jako celek a vidí jen ten svůj předmět. Děti jsou fakt vycuclé a připadá mi, že jedou víc, než při běžné výuce.
      Ta jejich matikářka taky navíc, krom tabule ovládané zlovůlí touchpadu, volí nějaké jiné servery a cesty na přihlášení, a pak se rozčiluje, že tam je jen půlka třídy, neb ta druhá se tam neprobojuje...

      Vymazat
  5. Dostaly mě ty poznámky ze žákovské knížky, jen přemýšlím, jestli by za to postříkání dezinfekcí neměla být spíše od učitele pochvala než pokárání ;-D Pomocí touchpadu jsem ještě nic zkoušet nekreslila, ale co není, může být :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi záleží na tom, zda bylo desinfekce dostatek, nebo se zas jednalo o nedostatkové zboží v ceně luxusní slivovice :-)

      Určitě to zkus, je to fakt sranda. Klidně se i poděl o to, co Ti to bude tipovat. Já už se od včerejšího večera taky několikrát pobavila, co mi to tam hlásí :-)

      Vymazat
  6. :-) Ten vtip jsem už taky slyšela, ale pobavil znova. Stejně jako vaše hlášky. Ta hra mi připomněla jednu, kde jeden kreslí podle zadání a všichni přihlášení hádají, co to je. Docela to byl hit, jak se společně pobavit, když už nesedí spolu v lavici. Ale už jsem dceru dlouho hrát neviděla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že mě letos baví ta úroda vtipů ze života. Aspoň to je na tom všem pozitivní, že lidé neztrácí humor :-)

      Podobnou hru jsme hráli na třídním srazu, chodilo se kreslit na "tabuli", byla to dost sranda :-)

      Vymazat
  7. Matýsek dnes konstatoval, že ta učitelka, co zastupuje jejich paní učitelku v karanténě, je nemá ráda. Já bych řekla, že je to kráva. Nechává je úmyslně učit se ve vlastivědě celou ČR, ačkoliv ví, že budou psát jenom severní Čechy. Bože, ať už se to vrátí do normálu, nebo se stane neštěstí :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Matýsek je asi o trošku větší diplomat :-)
      Je to fakt děsně o lidech. Někdo je přirozeně výborný kantor a někdo to v sobě nemá, ani kdyby se stavěl na hlavu. Taky mi připadá nesmyslné tak děti přetěžovat, ony toho teď mají opravdu hodně a kolikrát před nimi fakt smekám...

      Vymazat
  8. Tu hru s touchpadem jsme si doma mnohokrát nevědomky zahráli, když jsme hráli Aktivity, protože v naší učitelské rodině pantomima není problém, zato kreslení je naprostá katastrofa. Z hřebenu se stala jeskyně a z jízdárny chov buldoků, ani jsme nemrkli! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak myslím, že nakreslit místo jízdárny chov buldoků je taky určitý druh umění :-)
      Jj, bude to asi podobný princip, někdy je fakt děsná sranda, co ten automat hádá. A někdy se mi zdá, že jsem úplně mimo - a on to trefí...

      Vymazat
  9. S touchpadem jsem jenom hrála Hledání min, stačilo :-D Na kreslení jsem si rozmařile koupila tablet, aby měli moji koně alespoň minimální šanci na rozeznání :-D
    (A teď jsem si schválně dala tři kola Quickdraw a v každém to po mně chtělo nakreslit kachnu, tak nevím, co si o tom myslet :-D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Haplo, ráda Tě vidím, už jsem si říkala, kde se touláš :-)

      Quickdraw je vtipálek, mi pořád pro změnu dává kreslit různé druhy míčů, aby mi stále mohl říkat, že kreslím bramboru... :-)

      Vymazat
  10. Ja si to dištančné vzdelávanie neviem predstaviť ani ako žiak, ani ako učiteľ ani ako rodič. Dúfam, že kým bude Daník chodiť do školy, tak toto bude toto všetko len nepekná myšlienka. Lebo učiť prváka písať, čítať a podobne cez net musí byť naozaj zaujímavé.
    Ja som rada, že touchpadom posuniem stránku, ale som lenivá ísť si vziať myš :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikky, u prvňáčků a druháků si to upřímně taky neumím představit. Ti to odnesou úplně nejvíc... Nezávidím ani jim, ani jejich rodičům. Snad to opravdu nebude trvat dlouho. :-/

      Tak to kreslení schválně zkus, to je ještě o něco větší sranda, když to jednomu nejde (vlastní zkušenost při srovnání s dcerou). V té galerii se tam pak dá proklikat i k obrázkům ostatních a někteří lidé opravdu kreslí nádherně. Ty moje náčrty oproti tomu nejsou ani jako kresby prvňáka, spíš na úrovni začátku školky - ale o to víc mě to rozesmívá :-)

      Vymazat
  11. Som učiteľka uciaca on-line a dnes sa mi snívalo že som prišla do triedy, našla tam iných žiakov, ako som čakala, bez rusok! a tí žiaci, ktorých som chcela učiť, boli doma, tak som sa rozplakala, že ja už nechcem učiť online.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. fénix, úplně Ti to věřím. Tohle musí být obrovský záběr oboustranně, jak pro žáky, tak i pro učitele. Já si to ani neumím představit, jsem docela nervózní i z prvních on-line třídních schůzek, co se chystají...
      Držím palce, ať se situace co nejdřív vrátí do normálu! :-)

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.