čtvrtek 23. března 2023

Svoboda a pravda!

 
Otloukánek za všech okolností ...


Cestou z práce čekám na zelenou a křižovatkou zleva  projíždí auto  s nápisem Svoboda a pravda!

Nápis je vyveden na zadních dveřích spolujezdce a zdá se být velice, velice pochroumaný.


Jak je vidět, do Svobody i Pravdy se to prostě šije v jakémkoli směru, podání či provedení.


Ani na těch dveřích vozu to bez úhony nepřečkaly...


31 komentářů:

  1. Svoboda a pravda nemají, pravda, na růžích ustláno. Ale vědět by se o nich mělo, tak je dobře, že občas vyjedou. I když všude na ně číhá nebezpečí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, Oby, třeba takové auto instalatéra si nabourat každý dobře rozmyslí :-)

      Vymazat
  2. Pravda je většině lidí naprosto nepřístupná, protože nejsou vůbec schopni se jí dobrat a rvou ten svůj kousek všem, hlava nehlava.

    Se svobodou je to podobné, protože se nejedná o svobodu pro jednoho člověka, ale pro všechny, takže jde o to, aby ji dostali všichni stejně. - Pro ty natvrdlejší: Například svoboda pro pedofily držet si ve sklepě dítě, znamená nesvobodu pro to dítě. - Takhle to je se vším a řešit, co je vlastně nadřazeno čemu je dost komplikované, přináší to spoustu nepříjemných myšlenek a většina lidí to nedá.

    Napsat si něco na auto či transparent je vedle toho tak snadné. Jen to spoustu lidí jen provokuje, protože byt utlačován ve jménu svobody je jak plivanec do obličeje.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad je každému jasné, že se jedná o svobodu pro normálníí lidi a ne pro úchyláky, kteří vězní ve sklepě dítě nebo kteří číhají v parku za stromem a kradou kolemjdoucím spodní prádlo. Svoboda sahá vždycky vocamcaď pocamcaď.

      Vymazat
    2. S těma pedofilama to byl jen příklad, který většina lidí pochopí a dá se na tom shodnout, co je a není normální.

      Se spoustou dalších témat už to tak nefunguje.

      Vymazat
    3. Ano, obojí je docela obsáhlé a komplikované téma - i proto jsem to chtěla trochu odlehčit :-)

      Souhlasím, napsat nějaké heslo na transparent je opravdu příliš zjednodušující. A určitým způsobem to ty pojmy i degraduje, když se nadužívají.
      Nicméně, tady u toho auta - teď se mi to nedaří už dohledat, ale hned po té příhodě mi k tomu skákaly odkazy na nějakou církev, možná, že to má nějaká ve svém mottu.

      Ohledně svobody - ještě se máme relativně zlatě, ale poslední dobou mám pocit, že jí začíná (jako třeba i selského rozumu) čím dál víc ubývat - a někdy i právě ve prospěch určitých extrémů (byť ne zrovna ve smyslu toho případu s pedofilem). Jednu dobu jsem poslouchala různé podcasty a velká část lidí si už opravdu velice dává pozor na to, co "svobodně" říká, aby nedostali ban. A to je pořád si myslím ještě jen začátek...

      Vymazat
    4. Nemám pocit, že bychom se měli nějak zlatě.


      Na druhou stranu mám pocit, že bylo víc svobody za komunistů v 80 letech. Nemohlo se cestovat, podnikat, muselo se na všechny ty pitomý první máje, školení a rušili cizí rádia atd, ale zas ten komunismus/socialismus mezi obyčejnejma lidma nikdo nežral. Každýho ty sovětské tanky v ulicích v 68 dokonale probudily.

      Dnešek mi připomíná spíš padesátý léta. Nikdy nevíte, kdo to žere, nikdy nevíte, kde si máte dávat pozor na hubu. Sice se zatím jen nadává, ale už tu máme nadávání do švábů a vyhazování z práce.

      Navíc ony obě strany jsou tak nějak podobně cáklý. Komunistický prezident antikomunistů je geniální, protože se dá připomenout oběma stranám a ty pak nemají co rozumnýho říct.

      Právě, co se komunistů týkalo, tak jich tehdy bylo na západě sice daleko víc a zažranějších, ale současně to byli skoro všichni teoretici, takže málokdo měl skutečnýho kostlivce ve skříni, aby pak museli bojovat za svou rodinu. Zas tam měli a mají jiné nesvobody a jiné fanatismy.

      A.P.

      Vymazat
    5. Napsala jsem ještě relativně zlatě, protože se obávám, že bude časem spíš hůř.

      Osobně to nemůžu úplně porovnat a padesátými léty či 68, patřím mezi tzv. Husákovy děti, takže z doby komunismu si vybavuji v podstatě spokojené dětství - s rozhodně lepšími mezilidskými vztahy.

      Ale je fakt, že na zmínky ohl. toho, že se současná doba začíná podobat padesátkám, jsem už párkrát taky natrefila a spoustu věcí poslední dobou sleduji s nemilým překvapením. I když jsem si ani v počátku devadesátek nedělala iluze, jen když jsem se prostě koukala okolo sebe.- jak právě u těch vyšších pater komančů docházelo k převlékání kabátů nejdříve a nemohla jsem se zbavit dojmu, že tehdejší OF bylo červenější než to, co v KSČ zůstalo...

      Na čas jsem politiku úplně upozadila (potřebovala jsem energii na podstatnější věci) a co se posledních pár let krapet rozkoukávám, tak opravdu jen žasnu - a nemyslím to v dobrém.

      V osobním životě mám zatím štěstí na normální lidi v širokém okolí, ale stačí chvíli poslouchat různé rozhovory na YouTube - i třeba ekonomické atd. - a spousta těch tvůrců už si extrémně dává pozor na to, co říká, aby nedostali ban. A kolikrát to už jsou opravdu nesmyslné drobnosti... Stačí hysterie zaštítěná hyperkorektností a tvůrce může šmahem přijít o léta práce, které danému kanálu věnoval.

      ad svoboda slova a třeba propouštění - Momentálně jsem nestihla věnovat pozornost kauze M. Ševčíka, ale pro zajímavost jsem si před časem pustila pár rozhovorů s P. Drulákem - a vůbec mi nepřišlo, že by byl nějak mimo, spíš jsem měla pocit, že jako jeden z mála umí používat hlavu k formulaci myšlenek a nejen nějakého aktuálního papouškování.

      No, jak to tak poslední dobou sleduji, opravdu mi z toho není lehko a myslím, že ještě stále je relativně dobře, neb se to ubírá směrem, kdy může být i hůř...

      Uf, na toto téma by se dalo opravdu hodně povídat. Vlastně tou obsáhlou odpovědí chci říct, že v podstatě souhlasím s tím, co píšete.
      Ale přiznám se, tento blog chci raději ponechat anti-politický, docela potřebuji tu "relaxační zónu". :-)

      Nicméně, děkuji za zajímavý komentář.

      Vymazat
    6. Nesvoboda vznikne buď tak, že nám svobodu někdo hrubou silou omezí, nebo že si sami začneme říkat, jak jsme nesvobodní, a navzájem se v tom utvrzovat, až se to stane pravdou. A to je případ současnosti. Neříkejme si proto proboha, jak jsme nesvobodní, nebo to brzy bude pravda!!!

      Vymazat
    7. Celkem souhlasím, ale nesvoboda vzniká hlavně tak, že omezují někoho jiného a nám je to jedno.

      Nedávno jsem s úžasem poslouchal jak byl kdysi nějakej Čech v USA a mluvil tam s Černejma Panterama a ti hájili právo Ku-Klux-Klanu mít zbraně a hlásat své názory, protože pak i oni, Černí Panteři, mají právo mít zbraně a hlásat si své názory.

      Volba prezidenta už byla natvrdo jak za komunistů a nácků. Dovezení mlátiči zastrašovali voliče i kandidáta, který před nimi musel utíkat.

      A.P.

      Vymazat
    8. Rowdy, upřímně, moc bych si přála, aby to bylo tak, jak píšeš - tyto dvě možnosti a dost.

      Nicméně mi připadá, že v současné době není tou hlavní hrozbou násilné vnucení nesvobody, ale spíš takové pozvolné nenápadné oklešťování a ukusování - kousek tam, pak zas jinde, které začne menší autocenzurou některých veřejně se vyjadřujících lidí, jednostranností mainstreamu, pitomými nařízeními z Bruselu apod. A nebude třeba ani hrozit prioritně ze strany politiky, ale ohromnou moc nad informacemi a daty mají nadnárodní obří společnosti, které spravujíc soc. sítě (i když ty na politiku taky s největší pravděpodobností navázané jsou). Na nich se už děje blokace účtů kolikrát kvůli prkotinám - které jen ony společnosti třeba hystericky vidí pouze ze svého pohledu jinak. Nebo někdy ani to ne, blokace může dělat i automat na základě oznámení. Svého času jsem dost poslouchala různé rozhovory na YouTube (opravdu různé - ne nějakou protistátní propagandu), a ti tvůrci kolikrát ani netušili, za co třeba tu první výstrahu dostali. To se pak může překulit v další autocenzuru, protože lidi nebudou chtít mít krácené příjmy z reklam apod. - a o další kousek svobody se takto přijde formou "pozvolna vařené žáby" raz dva.

      Problém vidím třeba i v tom, že ti dotčení lidé, pak kvůli zrušení těch svých účtů na sítích, nebudou mít moc možností, jak na tuto situaci omezování poukázat.

      Nejsem absolutně žádný aktivista, o politiku se zajímám fakt pouze letmo, jen mě za poslední dva roky pár věcí vážně dost zarazilo. Osobně mám dojem, že případná hrozba bude spíš ze strany ekonomického omezování, než nějakého násilné vnucení.

      ---

      A.P. - k té větě, že nesvoboda vzniká tak, že omezují někoho jiného a nám je to jedno - Souhlasím.
      Jo, mi je třeba osobně taky docela fuk, že někomu zruší účet na YT nebo nějaké soc. síti, případně někoho vyhodí za polit. názory z práce (byť je to zdůvodněno organizační změnou a odnese to s ním několik dalších lidí, aby to nebylo napadnutelné). Ale dokážu si představit, že právě toto se ve výsledku může stát začátkem něčeho, co se nám líbit nebude...

      Jinak ti Černí panteři vs. KKK - zajímavý paradox.

      Vymazat
    9. Nomi, samozřejmě jsem si to dost zjednodušil, ale pokud není hrozba vnější - fyzická nebo vnitřní - autocenzurní, dá se před nesvobodou vždycky někam uchýlit.
      Zatím mi jako důkaz svobody stačí, že lze psát bláboly jako např. A.P. výše o volbě prezidenta.

      Vymazat
    10. No, je fakt, že zatím je možnost z těch soc. sítí přejít na vlastní kanál, když už na to přijde, byť je to složitější.

      Aha, tak s tím prezidentem jsem to nepochopila na současnou situaci, myslela jsem, že se to vztahuje k době těch Černých panterů :-)

      Vymazat
    11. Ne, zřejmě jsem to špatně pochopil já, v tom případě se A.P. omlouvám.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. To by mě bavilo, kdyby se toho uchopili politici.
      Vždy před volbami si takto "překládám" ty jejich hesla na billboardech a docela se u toho bavím :-)

      Vymazat
  4. Co svět světem stojí, nemají to ty dvě holky vůbec lehký...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to mi právě na tom nabouraném nápisu přišlo jako dost vtipný příměr - který píše život sám :-)

      Vymazat
  5. Fredy Kruger

    " Já zahlíd u chodníku v ulici
    auto, dodávku - krabici.....
    ( Hle ! uvnitř jsou lidé, se hemžící !)
    .... vytáh´ jsem křídu pod čepicí
    a napsal jsem na auto stojící

    heslo : ,,SVOBODA, PRAVDA ,, "

    " Přijde tě draho, ta sranda !!"

    " Zařval někdo ! .... kdo ??? ... netuším !!!!"

    Jann Kundda byl uchopen za uši !
    ... kdos zařval : " Ty swině ! tak lez !!
    ... nu ??"
    Auto na převoz vězňů !

    řve Kunnda : " Sem nepatřím ! já chci jet domů !"

    Již vysazen s mukly u kamenolomu !
    Z pocitu náhlého uvěznění
    od hlavy ho brní až k přirození !

    " U auta" ( blekotá ) "Šel jsem jen kolem"....
    .... "Tady máš krumpáč a kopej , ty wole !!

    řve bachař, ( má křivý nos, vyžrané zuby )
    když křičel na něj, mu smrdělo z huby !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fredy, tak dnes jsi mě fakt dostal :-) Psát nápis Svoboda na auto s vězeňským transportem, to nemá chybu! :-)

      Vymazat
  6. S pravdou je to složitější, protože každý má tu svou, nebo může být dobově podmíněná a časem se ukáže omyl, problém je, když se ta jediná "správná" pravda vynucuje a vše ostatní se označuje jako nepravda, lež či dezinformace, tam často s takovou pravdou jde ruku v ruce cenzura.

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavá diskuse. Sleduju širokou internetovou mainstreamovou i alternativní scénu docela fest (dokonce jsem si na to udělal odkazovou stránku, něco jako vy máte Sklerotikon) a rozhodně nemám pocit nesvobody. Každý si publikuje, co chce, ať to má nebo nemá smysl, ať je to pravda, ať je to lež, ať je to bez hlavy i bez paty, prostě cokoliv, včetně urážek, dehonestací i pejorativních přezdívek (a používá je nejen „můj oblíbený“ proruský bloger, ale také třeba Ondřej Neff). Je to mnohabarevné, a v tom je ten internet krásný, ne?
    Zmínila jste YouTube, poslední dobou jsem cíleně procházel všechny ty "svobodné vysílače", co jich tahle platforma nabízí (jsem v důchodu, mám na to čas), a to je opravdu nejen koncentrace všech možných názorů a pohledů, ale také lží, polopravd a manipulací, takže mluvit o nějakém omezování není logické. Kdybych to měl v nadsázce charakterizovat, řekl bych, že čím větší hovadiny mluvčí sděluje, tím víc mluví o nesvobodě, která mu za to hrozí (tihle lidé většinou používají výraz „my“, protože mluví za tu správnou většinu, a odpůrci jsou pro ně „oni“; a vždy za všechno můžou „oni“.
    To jen tak na okraj, omlouvám se za vstup, klidně ho smažte, máme svobodu.
    Víte, takové ty mýty, že je to horší než v 50. letech, že se za názory vyhazuje z práce, že lidi mají strach něco říct na veřejnosti, jsou hodně chytlavé, ale jaksi chybějí důkazy. A když se nějaký najde, ukáže se, že je to poněkud jinak (např. Ševčík).
    Teď se třeba objevilo, že se přepisuje Agatha Christie. Kouknete se blíž a zjistíte, že to je nápad jednoho nakladatelství, tedy soukromého subjektu. Chceme mu snad upírat právo na vlastní pohled, vlastní názor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte pravdu, že internet je opravdu přepestrý, osobně až někdy žasnu, co vše tam může být populární :-)

      A je fakt, že je opravdu značně časově náročné to vše projít, zvlášť, když si člověk chce na něco udělat vlastní názor z rozmanitých zdrojů – a je i někdy docela obtížné je solidně roztřídit. Osobně moc po těch politických nebrouzdám, nejčastěji poslouchám spíš ekonomické, cestovatelské, o zdravé výživě, osobní rozvoj apod.

      Nicméně jsem před pár měsíci natrefila na VOX TV – rozhovory s Filipem Turkem (Po žních k Turkovi). Ten mi nepřipadá úplně mimo, a přitom právě mu zablokovali všechny soc. sítě (aspoň v té době, kdy jsem ty rozhovory poslouchala). Něco zmínil ohledně žen (dle toho, jak to podával mi to přišlo v podstatě OK, ovšem nevím, jak to přesně bylo), ale nějaká skupinka fanatičtějších feministek vytrhla část z kontextu a na základě jejich podnětů právě o ty své stránky přišel – a nemyslím si, že by to někdo zodpovědně hodnotil, zda to bylo oprávněné nebo ne. Stejně tak jeden Slovák, který má stránky ohledně krypta – docela chytrý a lidsky milý, po letech práce taky přišel o zaběhnutý kanál (ale to netuším proč, natrefila jsem na něj až na tom dalším). A na tom novém mu hrozili banem i jen za to, že si v mezičase pobrukoval nějaký nápěv písničky, kterou neměl uvedenou v placeném play listu. A v narážkách jsem na ty výstrahy ohledně banu natrefila i na několika dalších kanálech, jen už netuším, kde to bylo – avšak nic extrémního – myslím ve sdělovaném obsahu daných tvůrců. A to mě právě dost překvapilo.
      Na jedné straně bez problémů existují úplně, s odpuštěním, hovadiny, a někde se zablokuje něco celkem v pohodě, jen třeba né striktně hyperkorektního pro nějakou skupinu.

      Nevím, co úplně si o tom myslet, nevidím do toho, nicméně nejlepší dojem z toho prostě nemám. A zároveň si i myslím, že je to taky o financích – neb reklama je to, co ty provozovatele platforem živí – a i to může hrát určitou roli, proč někde něco projde a jinde ne. (když něco víc provokuje, víc se na to kliká, víc z toho sype...)

      ---

      Když se vrátím k tomu, že jste procházel ty „svobodné vysílače“ a je to i koncentrace různých lží, polopravd apod. – ano, taky jsem před volbami na pár koukla a docela žasla. Řekla bych, že právě ty polopravdy umí někteří velice dobře dramaticky podávat. Natrefila jsem na to u pár věcí, o kterých mám trochu přehled – a vážně jsem koukala. Jen mi připadá, že běžný člověk, který se tím vším hlouběji nezabývá, nemá téměř šanci se v tom zorientovat. Když nad tím tak teď přemýšlím, jak to v rychlosti možná třídit - tak asi ty, co šíří nejvíc paniku, ty brát prostě s rezervou… Ale zároveň mám pocit, že ty polopravdy jsou i na druhé straně, v mainstreamu.

      ---

      Komentáře nemažu (a překvapilo mě, že si to myslíte - i když možná jste to jen použil ilustrativně v rámci toho odkazu na svobodu), naopak, myslím si, že právě v takovýchto diskusích si člověk může rozšířit obzory, utřepat myšlenky - a jsem za Váš příspěvek ráda. I když nejsem v politice moc zběhlá, a upřímně ani netuším, koho myslíte tím proruským blogerem :-)

      Na kauzu M. Ševčíka jsem neměla časový prostor ani chuť se do toho pouštět, ale třeba u toho P. Druláka mi nepřišlo, že by byl až tak mimo (i když jsem viděla jen některé rozhovory, tak nemůžu plně posoudit).

      -----

      No, původně toto měl být jen krátký článek na odlehčení během týdne bolavého zubu, ale vzhledem k tomu, jak jsem se v komentářích rozepsala, asi mi to podvědomě v hlavě leží víc, než jsem si sama myslela. :-)

      ---
      Mimochodem, někdy se mi u Vás nedaří rozkliknout komentáře – ten článek ohledně změny času se mi moc líbil.

      Vymazat
    2. Díky za reakci. Jsem spíš diskusní prokrastinant než hbitý diskutér, tak jen pár slov. Proč někomu něco blokují, nevím, ale obvykle to sděluje ten, komu něco blokují, tak je to divné, ne? A pak, užívá se "oni blokují", ale kdo to je? Zpravidla soukromý subjekt, na jehož platformě dotyčný publikuje (Twitter, Facebook, YouTube). Pochybuju, že když si vytvoří vlastní web (se vším všudy), že mu ho někdo smázne (pokud nějak neporuší zákon, loňské blokování dezinformačních webů byl exces). Píšete o Petru Drulákovi, proč ne, je to chytrý člověk, když vás jeho myšlenky oslovují, v pohodě, já osobně však s jeho názory nesouzním, občas se uchyluje k faulům, občas si protiřečí... Víte, mluvený projev je pro sdělovatele lepší než psaný, posluchač nemá čas na ověřování konkrétních sdělení a přijímá je, jak jsou, kdežto když je to napsané, můžete si ověřit každou větu. Proto se teď tak rozmohly podcasty. (Mistrem v tom byl Zeman, ten vždycky do svých projevů zamíchal nějaký ten nesmysl a posluchači se blaženě usmívali, jak je chytrý). Cha, chtěl jsem pár slov... Tak zase někdy jindy.

      Vymazat
  8. Nominku, já s tebou souhlasím. Politice se vyhýbám, i když se mi přestává líbit, že člověk nemůže bez případného postihu říci svůj názor, který není stejný jako většiny (nebo těch "mocných"). Přitom postihy by měly dle mého soudu být za něco úplně jiného. Třeba za to falešné vykládání svobody, kdy můžu úplně všechno včetně krádeží, vražd... ale i třeba vyhazování odpadků v přírodě nebo hrubých urážek. No, svoboda a pravda to mají těžké, když si je každý vykládá jinak a jak se mu to hodí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. LeS, asi správně nastavit a vymezit ty hranice svobody, není tak jednoduché :-)
      Chvíli jsem se chtěla v politice zorientovat, ale zjistila jsem, že na to nemám kapacitu a uchýlila se zpět zde, do příjemného útočiště osobních blogů :-)

      K té svobodě slova - mi třeba hodně vadilo, jak se pustili do J. K. Rowlingové, když napsala poměrně logicky znějící text ohl. ženství, slušnou formou - ta hysterie kolem toho a zavržení i od lidí, kteří by bez ní byly úplně nuly, to mě úplně šokovalo. Na jedné straně někdo vypouští opravdu bláboly - a na straně druhé se de facto přemrštěně odsuzují faktické zmínky.
      Strašně často mám poslední dobou pocit, že zdravý selský rozum se z velké části prostoru vytrácí...

      Vymazat
  9. Já osobně nedostatek svobody nepociťuji, ale chápu, že se svobodou to někdy bývá těžké. Těžko např. pod praporem svobody umlčovat ty, co chtějí umlčet ty ostatní :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-)
      Musím říct, že já osobně zatím taky ne.
      Co mi vadí víc, připadá mi, že občas se ztrácí zdravý selský rozum...

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.