středa 29. března 2023

Řezat nebo dřít?

Nebudu se přít, tohle je dost individuální. 


Dnes jen (původně malé) zamyšlení nad pohybovým aparátem a chirurgií.


Nic proti ní v žádném případě nemám, jedná se o obor neuvěřitelně potřebný a je úžasné, co vše lékaři dokáží. 

Ale… Je vždy chirurgické řešení ihned zapotřebí?

Na některé nezbytné operace (např. výměny kloubů) se čeká občas i velice dlouho. A možná i proto, že se často chirurgicky řeší i věci, které se mohou nejdřív zkusit napravit jinak. 


Osobně jsem zastáncem konzervativního přístupu alespoň v úvodu řešení potíží, než okamžitého radikálního řezu. Jsem přesvědčena, že lidské tělo je úžasný, vzájemně provázaný, mechanismus a má mnoho sebe-opravných a regeneračních schopností. Často ovšem jen dokud se do nich z vnějšku nezasáhne.


Posledních pár let jsem v blízkém okolí natrefila na několik případů, kdy odborníci by potíže řešili rovnou fikaně fiknutím. Ale vlastně vše, kde se doporučovaná operace odložila a zavedl se nejdřív konzervativní způsob řešení – je nyní už v pořádku. Bez nenávratného invazivního zásahu do organismu.

I když, ne každému ten konzervativní přístup přece jen vyhovuje. Ono se při něm většinou musí i trochu máknout a věnovat svému tělu potřebnou péči. A to fiknutí – je přece tak jednoduché. 

Také kolem sebe vidím několik případů onoho pohodlnějšího řešení – a musím říct, že ve výsledku jsou pro mě spíš odstrašující. Protože ať chceme nebo ne, v našem těle je vše neuvěřitelně provázané a různé problémy vzniknou např. přepínáním či ochabnutím některých svalových skupin apod. 
Chirurgický zákrok může pomoc napravit důsledky, ale neodstraní-li příčinu, můžeme se dostat do začarovaného kruhu a na chirurgii pak již budeme pěkně zabydleni. 

Nechci se pouštět do polemiky ohledně financí a budu věřit, že doktoři všechny ty zákroky doporučují dle svého nejlepšího přesvědčení a nehledí na to, že za napsání rehabilitací dostanou menší platbu od pojišťovny, než když si pohrají se skalpelem. 


Ráda bych zde pouze uvedla několik případů, které se podařilo spravit tím složitějším, přesto podle mě účinnějším, způsobem. 

Jen chci ještě upozornit, že nejsem lékař ani osoba medicínsky vzdělaná, jedná se jen o mé postřehy a dedukce, jak se tak dívám okolo sebe. 


Chirurgická řešení v žádném případě nezavrhuji, pouze si myslím, že nemusí vždy stát v první řadě:


1. Bolest kolene 

Obrovská, neumožnovala ani spánek a chůze byla možná pouze s pokrčeným kolenem.

Řešení lékařů:
- lékař č. 1 – no, na artrózu to nevypadá, to je meniskus. To chce operaci.
- lékař č. 2 – tohle není meniskus, to je jasná artróza. Doporučuji píchnout injekci kyseliny hyaluronové* – jen 1700,- Kč a pak co rok obnovovat.
- lékař č. 3 (rehabilitační) – no, to je zánět šlach. To chce uvolnit a pak se naučit dobře protahovat, posilovat. 

Budiž prvním dvěma lékařům ke cti, že se nebránili napsat doporučení na rehabilitaci (ale až na vyžádání). Lékař číslo tři – naprosto úžasný doktor. I po letech u něj má každý pacient pocit, že jej opravdu zajímá a vždy hned v ordinaci ukáže pár úlevných cviků (než bude volné místo na rehabilitacích). 

Krom rehabilitace zabralo:
- lék proti zánětu (zde byl slabý Ibalgin, zabral až Aulin, ale stačilo na to pár dní),
- promazávání uvolňující mastí, 
- působení na tlakové body poblíž potíží – tj. tlaky na zatvrdliny ve svalech (na radu doktora)
- teplo (na uvolnění svalů),
- klidový režim (pokus rozcházet „artózu“ to paradoxně dost zhoršoval). 

Také mi přišla zajímavá rada, že v případě přetažení svalů či šlach je další větší protahování traumatizuje a onen stav to zhoršuje. S pořádným strečinkem je třeba začít až po odeznění akutních potíží. 

Rovněž k tomu zánětu nedojde jen tak. Většinou vznikne, že něco člověk dělá ve svých pohybových stereotypech špatně. A takové kulhání po operaci tyto příčiny určitě spíš zhorší, než eliminuje, zatímco rehabilitační cvičení (dlouhodobé, i po skončení rehabilitací) je může trvale odstranit.

* Osobně proti těmto injekcím nic nemám, naopak si myslím, že je to výborný způsob, jak životnost vlastních kloubů podpořit, ale nelíbí se mi, jak se jimi řeší automaticky na první dobrou všechny potíže. Nemůžu se zbavit pocitu, že zvláště v soukromých ambulancích je to prioritně motivováno ekonomicky.


2. Zarostlý nehet

- napoprvé na chirurgii kousek seříznou
- napodruhé na chirurgii kousek seříznou a doporučí stržení celého nehtu. Ideálně vás hned objednají. 

Jenže, onen nehet zarůstá z nějakého důvodu. A stržení nehtů je samo o sobě dost traumatizující, byť možná pomůže…

Věděli jste, že tak jako existují rovnátka na zuby, jsou k dispozici i rovnátka na nehty? 

Není to bolestivé, ani finančně ruinující, zato to nehtové lůžko opravdu spraví. A to až tak, že se zarůstání nehtů nevrací.

Chvíli to ovšem trvá (než nehet dostatečně poporoste) a je docela problém najít odborníka, který toto provádí. Mi se před lety povedl najít na netu seznam pedikérek, které se tímto zabývají – a byl celkem skromný. Na Ostravu čítal celé čtyři. 

Jak takové rovnátko na nehtu vypadá lze vidět např. na tomto obrázku:


Mimochodem, žádný z lékařů se o této možnosti nezmínil, natrefila jsem na to vlastně náhodou. Říkám si, jestli vůbec o těchto rovnátkách vědí…


3. Křivější držení těla z důvodu mírně zkrácené spodní končetiny

Mnozí to ani nepostřehnou, ale velká část lidí má jednu spodní končetinu o kousíček kratší než druhou. 
Většině to ani žádné potíže nepůsobí. Ale odchylka např. půl centimetru, na první pohled nepatrná, může zavinit mírné křivení zad – kdy např. jedno rameno je o kousek výš, než druhé. Což se zas může promítnout do bolestí páteře, hlavy apod.

Tuto drobnou dysbalanci pomáhá relativně jednoduše odstranit Dornova metoda. Už po několika dnech cvičení malého množství cviků lze pozorovat zlepšení. 

Ovšem Dornova metoda pomáhá na víc problémů. Když už jsem ji zmínila, nemohu zapomenout na:

4. Vbočený palec. Neboli halux. 

Vybočení palce, lidově zvané kostka, dokáže solidně potrápit. Lékaři zde také často sahají k chirurgickým zákrokům. Tyto sice pomohou, ale hrozí riziko návratu, neb také neodstraňují příčinu, jen řeší následky. 
A hlavně, po chirurgickém zásahu už jsou některé změny neměnné a konzervativní léčba pak tolik nepomůže. 

Pro zlepšení existuje několik možností:
- rehabilitace – většinou spočívá v posilování svalů chodidla, ale i v jejich uvolňování a protahování, a to nejen v oblasti plosky nohy, ale souvisí minimálně i s nártem a dalšími svaly spodní části končetiny.
- korektory – v léčebných potřebách se dají koupit různé korektory na vbočený palec. 
Nevýhodou je jejich univerzálnost, ne každému sednou. 
Existují i silikonové hmoty, ze kterých zkušená pedikérka či podolog dokáží vymodelovat korektor šitý na míru.
- adjustační ponožky – nedávno je objevila kamarádka, vypadá to na dobrý nápad
- ortopedické vložky (na míru)
- Dornova metoda – má mnoho cviků zaměřených na uvolnění vbočených palců a zde podle videí dosahuje dobré výsledky. Ale zároveň na videích upozorňují, že to platí zejména u haluxů, které nebyly dříve řešeny chirurgickým zásahem. 
- no, a kvalitní obuv!

A takto vypadají ty adjustační ponožky:
Zdroj obr: prozdravi.cz


5. Bolesti zad obecně

Často se řeší až v případech, kdy se člověk bolestí nemůže pohnout. Mnoho lidí se spokojí s obstřiky či polykáním prášků proti bolesti. 
Na netu jsem také natrefila na diskuzi, kdy v nemocnicích k lékům proti bolestí zad přidávají i léky na uvolnění. Ty jsou ovšem návykové a mohou lidem přidat další problémy.
(Náhodou jsem se kdysi proklikla do diskuze lidí závislých na Rivotrilu a toto tam bylo zmiňováno často. Čtení to rozhodně nebylo veselé, spousta z těch lidí se pak té závislosti získané v nemocnici nedokázala později zbavit, avšak obvodní lékaři jim po odeznění bolestí zad už ony uvolňující tablety nepíšou a oni je pak shání pokoutně na netu. To mi přišlo absurdně smutné).

I zde, u bolestí zad, se často doporučuje chirurgická léčba. A někteří lidé ji i upřednostňují, protože nechtějí upravit svůj životní styl a tato cesta jim připadá jednodušší.

A ono přitom i v těchto případech platí, že jednoduché cesty vedou do pekla.

Znám případy lidí, co si dokázali správným cvičením spravit záda i s vyhřezlou ploténkou. Ale také pro změnu i případ člověka, který absolutně neuznával rehabilitace, má za sebou relativně brzo operaci kyčle a na to navazující dlouhodobé nemocenské s bolestí zad. 


-----

Byť si myslím, že oproti mnoha dalším zemím máme zdravotnictví na výborné úrovni, osobně mě stejně dost štve, že není víc zaměřeno na prevenci, ale často opravdu řeší až ty následky. 


Ženské obtíže

Například spoustu žen v pokročilém věku trápí i nechtěný únik moče. Když jsem se ptala na preventivní možnost rehabilitací, vysmáli se mi. Toto se řeší, až když už problém existuje.
Proč?! 
A opět, co tak v okolí slýchám, když se teda problém přihlásí, prioritně se nabízí chirurgické řešení a rehabilitace lékaři napíší až po výslovném požádání. Cviky se dají naštěstí dohledat na netu, ale může s tímto problémem souviset i přetažení svalů v dolní části zad apod. a cílená rehabilitace je účinnější.


Také problémy s početím může aspoň z části pomoc odstranit rehabilitace - zde jsou doporučovány cviky podle Mojžíšové. 


-----


Jak jsem psala v úvodu – v lidském těle, tak jako v přírodě obecně, spolu vše souvisí. A odstranění jen těch následků a ne příčin, většinou trvalou úlevu nepřinese.

Každý si za své zdraví zodpovídá sám a je jen na nás, jestli se necháme průběžně pouze pasivně „opravovat“ nebo vezmeme „údržbu“ aktivně do svých rukou. 

U onoho pasívního přístupu je ovšem vždy třeba brát v úvahu, že (byť třeba jen s malou pravděpodobností) má každá operace svá rizika, narkóza může narušit například paměť a každý invazivní zákrok mohou provázet komplikace. 


Dnešní zamyšlení jsem věnovala zejména pohybovému aparátu, ale stejně tak ten aktivní přístup souvisí s nemocemi, které se dají podchytit či zlepšit úpravou stravy, přidáním pohybu apod.   

-----


Máte i vy nějaké podobné zkušenosti ze svého okolí? 

-----

PS: Článek byl nakonec delší, než jsem zamýšlela, proto odkazy na zajímavé stránky související s tématem vložím do samostatného příspěvku.


32 komentářů:

  1. Taky nejsem zastánce radikálního řezání, ale někdy to prostě jinak nejde. Když byla dcera maličká, měla v jednom očičku zablokovaný slzný kanálek (ve vnitřním koutku vedle nosu). Pořád jsem jí to čistila a doufali jsme, že se to uvolní samo od sebe. V roce a půl se to pořád nezlepšilo, tak jsme svolili s protažením kanálku chirurgickou jehlou k tomu určenou. Dělá se to v narkóze a taky jsem z toho nebyla ani trochu nadšená, ale pomohlo to. Aspoň tomu kanálku. Jestli ji nějak negativně ovlivnila narkóza, to nedokážu posoudit. Pak byla ještě na operaci s mandlemi (kvůli častým angínám) a teď nedávno se zubama. Všechno v narkóze.

    Jak tak koukám na ty napravovací ponožky, ježí se mi srst. :-) Nesnesu ani žabky a teď bych měla mít poutko mezi všemi prsty na noze? Ani náhodou! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oby, jasně, ona ta chirurgie je bezesporu ohromně prospěšná! Je moc dobře, že máme ty možnosti. Ale podle mě je i fajn, že jste to nejdřív taky zkusili nějakou dobu konzervativně - co kdyby to zabralo a nemusel se ten zásah dělat.

      Myslím, že ta kratší narkóza až takový problém neudělá, horší je to u těch delších operací. Tom už to taky bohužel zažil dvakrát, z toho ta druhá operace byla vyvolána tou první... Kdybych mohla vrátit čas, stopro bych hledala více možností a raději to neuspěchala - sice by nejspíš taky skončil na operačním stole, ale laparoskopicky a té další by se tím pádem s velkou pravděpodobností vyhnul.

      Žabky, ani nemluv. Jako malé mi nevadily, ale spoustu let si ani neumím představit, že bych je nazula :-) I když ty ponožky, podle mě budou působit spíš úlevně - připadá mi to podobné jako takový ten "polštářkovník" na prsty, co se používá při lakování nehtů na noze. Vlastně v těch korektorech jsem i kdysi na něco podobného natrefila, ale z umělé hmoty. Jestli to najdu, tak vložím odkaz.

      Vymazat
  2. Jak se chovám ke svému tělu, je možná dobře vidět na konkrétním příkladu: Začalo mě před asi dvanácti lety silně bolet rameno, až jsem nemohl normálně zvednout ruku. Řekl jsem si, že to holt asi k věku patří, takže to nejspíš nepřestane, ale dám organismu šanci, aby si s tím poradil. Bolelo to asi rok a půl. Pak to bez zjevného důvodu přestalo. Někdy tahle metoda vyjde, jindy ne. Když jsem se s tím příkladem, jak řeším své bolesti, svěřit mladšímu kolegovi, který s každým píchnutím spěchá k lékařům, díval se na mě vyděšeně a zvažoval, jestli sdílením stejného pracovního prostoru nemůže dojít k úhoně. Neříkám, že je to správná cesta a nikomu bych si netroufl ji doporučit, jen mi celkem vyhovuje :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, přístup "přišlo - odejde" - to z okolí taky znám :-) Ale zas proč se trápit bolestí a nenechat si trochu pomoc, si říkám. I když, taky hned letět za doktorem není značka ideál - oni fakt mohou být někdy zbytečně aktivní.

      Mi se to právě taky s tím ramenem stalo loni v květnu, nejdřív taková běžnější bolest, ale vystupňovala se tak, že nešlo spát a pak už ani řadit při řízení, kdy u zpátečky jsem regulérně bolestí řvala (víkend mimo město, potřebovala jsem dojet domů). Přetažené svaly či úpony, přehouplo se to do zánětu.
      Naštěstí moc prášky neberu, tak mi brzo zabraly a za pár dní už jsem mohla jakž takž fungovat - no a pak hodně pomohly rehabilitace, ohromná úleva...

      Vymazat
  3. Rovnatka na nehty! O tom jsem vubec netusila! Konkretni zkusenost (nastesti) nemam, ale kdyz jsem mela minule leto 14denni intenzivni bolesti beder a bricha, tak me na gynekologii (bez nalezu) poradili: my nic nevidime, mozna jeste zkuste urologii. Hlavne se vyhnete chirurgii dokud to nebude uplne nesnesitelny, tam by vas rovnou otevreli...(nakonec to byl nejaky hluboky sval podrazdeny k nepricetnosti intenzivni lekci Pilates a jsem dost rada, ze jsem kvuli nemu fakt neskoncila nekde pod kudlou)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta rovnátka - fakt taková jakoby prkotina a ohromně to pomůže, trvale. Já vlastně doteď nechápu, proč se to na té chirurgii nedoporučuje jako možnost. Dyť nikdo běžně uvažující by nedal přednost strženému nehtu, si říkám...

      To jsi měla štěstí, že jsi i natrefila na rozumné rady.
      Jj, cvičení, ani nemluv. Úplně Ti to věřím. Dnes jsem vyloženě ráda, že jsem tu lekci pilates přežila :-)
      A přitom minule byla tak fajn oddechová :-) - učila nás automasáž tenisovým míčkem, a bylo to fakt super. Vlastně jen na něm ležíš a míček pomocí tlaku uvolňuje bolavá místa - jen se postupně po těch zatuhlých svalech různě posouvá. Ovšem někdy to je slušně výživné, když natrefí na to "slabé" místo... Ve výsledku ovšem příjemné úlevné.

      Vymazat
    2. Tu automasáž znám! Za mě je to ale solidní očistec, když s ním člověk jezdí od kyčle směrem k zadku (ležící na boku).

      Vymazat
    3. No, tak vy jste očividně na vyšším levelu, my zatím "masírovali" jen v leže na zádech, a i to bylo chvilkově dost výživné - každou chvíli někdo zaskučel :-) Na tom boku, to musí být dobrý masakr!

      Vymazat
  4. Halux mám. Nové boty jsou vždy očistcem, než se roztáhnou.
    MmCh(=mimochodem=BTW), AI se mi
    snažil opravit “halux” na “halucinace”.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to věřím. Nedávno sem někde viděla boty pro haluxy - měly v sobě takovou pružnou vsadku, vypadalo to přitom docela dobře. Ono to rozcvičení a rozmasírování - těžko říct, jaká je úspěšnost po dlouhé době, ale když se to podchytne v počátku, tak jsem fakt viděla, že to funguje.

      Třeba málokdo (já taky pořád moc ne) umí dobře ovládat pohyby prstů na nohou. Přitom teoreticky by je člověk měl umět třeba roztáhnout všechny od sebe atd. Na to je i cvičení - že si to člověk představuje jak hýbe palcem směrem ven a rukou tomu palci pomáhá do strany - a po čase to v tom mozku fakt naběhne a jde ten pohyb (byť malý) provést. To mě úplně překvapilo.


      Mimochodem - zkratku MmCh mám raději než BTW.
      A halucinogenní halux mě odrovnal :-)
      Si začínám myslet, jestli se ta AI s námi nějak nechce zapojit do konverzace. :-)

      Vymazat
  5. Tohle je naprosto skvělý článek a moc, ale opravdu moc s ním souzním! A co se duševního zdraví týče, tam je situace úplně stejná. Taky se tam dá čekat, až se věci zadrhnou tak, že už nebudeme schopni dál fungovat - anebo převzít zodpovědnost včas a začít se starat průběžně, i když je to daleko větší práce než jen vzít každý den pár prášků. Protože když nám tělo něco říká a my neposloucháme, tak ono časem prostě začne křičet. Ať chceme, nebo ne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. A ty, co neposlouchají ani ten křik, pořádně vyfackuje!
      Jak píšeš, platí to nejen u fyzického zdraví, ale i u psychického. A to vše ještě bývá taky docela propojené.
      Děkuji :-)

      Vymazat
  6. Nomi, díky za opravdu zajímavý článek! V okolí žádný podobný případ, kdy by se nejdřív fikaně fiklo, nemám, vždy to fiknutí bylo skutečně žádoucí nebo to dokonce hořelo. Těším se na článek s odkazy!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak to je dobře, že aspoň toto se vám vyhnulo a ty potřebné zásahy dobře dopadly!

      Tak to bych ho neměla nechat vyšumět :-)

      Vymazat
  7. Výborný článek, nejenže v něm diskutuješ problémy z několika stran, ale jsou v něm i užitečné informace o jejich řešení, např. Dornova metoda by se mohla hodit mé choti.
    Chirurgické zákroky mají ještě jednu negativní stránku, souvisí s nimi silné narkózy a ty mohou vést k poškození mozku. Tchyně měla problémy se silnou artrózou v kolenních kloubech, nemohla se už ani narovnat a v rozmezí půl roku prodělala operace, kdy ji oba klouby vyměnili za umělé. Pak mohla chodit jako za mlada, jenže narkózy se na ní tak podepsaly, že se propadla na úroveň 4letého dítěte. Protože my žijeme a pracujeme v Brně, tchán s tchyní v Bučovicích (asi 40 km od Brna), tchán se o tchyni postarat neuměl, naopak veškeré záležitosti domácnosti (praní, úklid, vaření) zajišťovala tchyně a ta teď vypadla, manželka tam 3-4krát týdně tam jezdila a vozila jídlo, neustále převlékala a prala povlečení a žehlila, tchána to také sebralo, stal se ležícím pacientem a do půlroku zemřel, tchyni jsme proto zajistili penzion s 24hodinovou péčí. Naše návštěvy v penzionu byly velmi smutné, vůbec se neorientovala, nevěděla ani, zda máme děti a když, jak se jmenují, musela nosit plínku, po několikaletém trápení zemřela. I když se také mluvilo o Alzheimerově nemoci, podle časové následnosti změn v její mentalitě, bylo téměř jisté, že původ byl hlavně v druhé narkóze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smutný konec dvou životů... K té demenci - u tvé tchyně to mohla být Alzheimerova choroba, ale tzv. němá. To znamená, že změny na mozku tam byly už roky předtím, ale nemusely se projevit, pokud by nepodstoupila narkózu.

      Vymazat
    2. Děkuji, Miloši :-)

      Ona ta Dornovka - asi i záleží jak na co se používá, a hlavně i u koho na ní člověk natrefí. Taky jsem si kdysi párkrát zašla na tento styl masáže, a sedlo mi to hodně. (masér zároveň i učil ty cviky na doma) Ale nemusí být ideální na vše, a hlavně, myslím si, že je dobré ty různé přístupy kombinovat a zejména poznat, co komu sedí a co ne. Třeba známý se upnul jen na ní s vidinou oddálení výměny kyčle - a podle mě mu moc nepomohla (už má tu umělou). Ale určitě je dobré různé způsoby pomoci vyzkoušet, aspoň z mého úhlu pohledu.

      Mimochodem, je fakt zajímavé, jak třeba k té nerovnosti noh lze přistupovat různě - dornovka tu delší jakoby nasazuje zpět do kloubu, ale na rehabkách jsem zas viděla doporučení tu kratší jakoby protahovat a uvolňovat (cviky na vyvýšené podložce, kdy ta kratší je jakoby ve vzduchu a i pomocí gravitace by se měla lehce natáhnout). Osobně na mě v tomto případě ta Dornova metoda působí logičtěji.

      ---

      Ano, ta narkóza opravdu dokáže hodně s člověkem zamávat. Dříve jsem to vůbec netušila. Když jsem ji jednou hodně dávno zažila, tak mi ten pocit rychlého usnutí byl neskutečně příjemný a ani mě nenapadlo, jaký je to dryák na mozek.

      Přesně jak píšeš, tohle se dost podobně stalo manželovu strejdovi, ještě o kus hůř. A zemřel asi do roka na následky té narkózy - paradoxně taky po operaci, která taky nebyla možná nutná. Něco mu náhodně objevili, neměl do té doby problémy - ale pro jistotu mu to doporučili dát pryč, protože to teoreticky mohlo být něco hodně špatného... Jenže taky se mohlo stát, že by z toho nic dalších třeba deset či dvacet let nebylo a on by ještě žil.

      Jinak, to jste museli mít extrémně náročné období, věřím, že to musela být hlavně pro manželku veliká zátěž. Klobouk dolů před Tvou ženou, že to zvládala.

      Vymazat
    3. Jani, zrovna včera večer jsem si pustila film s J. Moore - Pořád jsem to já (o nástupu Alzheimera).

      Na noc to byl samozřejmě nerozumný výběr (soudě podle kupy probrečených kapesníků), ale teda velice působivě podaný pohled na tuto děsivou nemoc.

      Vymazat
    4. Janinko, s tou němou podobou Alzheimerovy nemoci, probuzenou narkózou, asi máš pravdu.
      Nominku, díky za podrobné informace k Dornově metodě.
      Manželka je skvělá, vůbec si ji nezasloužím. Se svou matkou (mou tchyní) si hodně užila i v jiné situaci (hodně odbočuji od tématu). Tchán se jednou zamiloval do ženy od 25 let mladší a odešel z domu, tchyně zůstala v domě v Bučovicích sama a její malý důchod ji ani pořádně nestačil na náklady s domem spojené. Vzali jsme ji proto k sobě, my oba v akademické sféře, což znamená i práci po večerech, synové na ZŠ, babička stále jen v plačtivých scénách řešila, co ji to děda udělal, bylo to náročné pro všechny, nejvíce pro manželku, která byla "vrbou". A asi po půl či 3/4 roku se dědeček z ničeho nic objevil zase doma, jako kdyby se vrátil z nákupu či z hospody (jeho přítelkyně asi usoudila, že nebyl zase tak velké terno), a tím se vše vrátilo do starých kolejí, dokud nevypukly zmíněné zdravotní problémy.

      Vymazat
    5. Miloši, tak život máte očividně pestrý nejen cestovatelsky. To muselo být taky solidně náročné období.
      Osobně si myslím, že vztahy jsou velice složité a je opravdu výhra najít partnera pro celý, ideálně spokojený, život.
      Podle mě, i když jeden z partnerů může být úplně skvělý, pokud to ten druhý nevidí nebo neumí ocenit či nevrací zpět a jen přijímá, tak to tomu prvnímu taky může být ve výsledku málo platné.
      Tím chci říct, že dobrý dlouhodobý vztah je zásluhou obou stran. :-)

      Vymazat
    6. Nomi, na film se chystám, jsem zvědavá, jak moc se blíží realitě.

      Vymazat
    7. Jani, myslím, že to bude asi jiné, než máš okolo sebe - je to spíš film o tom, jak tato nemoc postupně nabíhá velice chytré ženě v ještě relativně nízkém věku a ona si tu ztrátu myšlení bolestně uvědomuje.
      Bylo to docela drsné, ale podle mě moc pěkně zpracované. Není to ovšem film na pohodu.

      Vymazat
  8. Fredy Kruger

    Křičejí rodiče : " Krišpíne !
    zdá se, že žiješ ve špíně !
    Kdy sis myl kluku ty uhozený
    naposled zadnici ? přirození ?

    ..... nebylo to o posvícení ?

    Co říkáš ? ,,do toho, že nám nic není ??"
    ( otec Pšour rozčilen zakřičel ) :
    " Psali nám Korduly rodiče,
    prý Kordula v tobě má zalíbení ......
    .... již domluvili jsme seznámení !
    Však ... musíš se nejdříve umýtí,
    neb smrdíš, až z tebe je na blití !!

    .... co dřív ? řezat nehty,
    či zadnici dřít ??"

    Huláká Krišpín : " Nechte mne být !!
    ... kolena bolí mne ! ... mám lupy !"

    Již zadnici dřou mu u pumpy !
    .... hoch vydrhnut ,,rejžákem,, snad... všade,
    přesto však nechce jít na rande !
    řve : " Zarostlý nehty eště mám !!"

    " Vytrhnem ti je kleštěma !"
    ( křičí OT ) : " Více už nevíš ? že ???"

    řve Krišpín : " Mám ženské potíže !!"

    " Nooo ... tohle ?... Ať už nám vylíže !!...
    Krišpíne ? ... zavři už zobáku !!"

    Hoch navlečen do nových tepláků !
    " Né abys rande profláknul !!"
    Chlapec jde k baráku Hamtáků
    .... popliván matkou ( aby měl štěstí )

    .... otec řve... "Kurva ... držím ti pěsti !!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velice, velice dávno jsem v kině viděla ztřeštěnou italskou komedii "Nástrahy velkoměsta" a je to docela sranda - utkvěly mi z ní právě dvě scény pojící se s Tvým příběhem.
      - "stříhání" totálně ztvrdlých nehtů kleštěmi (nehet tak vystřelil, že pak obíhal místnost a docela ji zpustošil - rozbíjel skleničky apod.)
      - sprchování se v pidi-sprchovém oddíle extra-pidi bytečku.
      Pak už v podstatě nevím, o co tam šlo - jen tyhle dvě scény se mi v hlavě víc zabydlely :-) A jo, taky tam samozřejmě byla nějaká pěkná žena. :-)

      Vymazat
  9. Asi podobne jako u antibiotik plati, ze vseho s mirou...Ovsem, kdo ma kladivo, tomu vsrchny problemy pripadaji jako hrebiky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iane, to je zajímavý příměr, neznala jsem jej.

      Vymazat
  10. Nominku, já jsem proti lékům, proti řezání, také myslím, že hlavní je odstranit příčinu, jinak se to projeví zas někde jinde. Ale beru, že léky a chirurgie je to nejjednodušší a nejrychlejší řešení. A někdy určitě není vyhnutí. Napsala jsi spoustu zajímavých příkladů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, i na těch rehabilitacích často říkají, že lidi si tam třeba chodí jen lehnout na ten magnet, elektroléčbu atd. a do toho cvičení se moc nehrnou. Ale ono to vážně dost pomáhá...
      Nějak se to v okolí během pár let nasbíralo, nechtěla jsem to zapomenout, občas je dobré si to i připomenout :-)

      Vymazat
  11. Nominku, myslím, že některé operace mým známých jsou zbytečné. Doktor řekne - doporučuji - a jdou. Samozřejmě záleží na zdraví jednotlivého jedince a taky, pokud je dlouhodobě bolest nesnesitelná, tak pak myslím, že operace je na místě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Intuice, je pravda, že někteří lidé berou doporučení doktora téměř jako zákon a třeba je ani nenapadne hledat další řešení.
      Určitě, mnoho operací je nezbytných a mnoho jich opravdu uleví - jen někde mi připadá, že by neměly být automaticky jako první krok.

      Vymazat
  12. Poviem úprimne, že ja som mala strach aj z epidurálky, ktorá sa nakoniec kvôli akútnemu cisárskemu rezu zmenila na spinálnu anestézu. Akurát mi pani anesteziologička nič k tomu nepovedala (ja chápem, že akútny CS je akútny CS), ale kým sa pripravovali, mohla sa mi zmieniť o tom, že hodiny nebudem cítiť nohy, lebo som sa na izbe trápila, že som zrejme ochrnula a ako sa ochrnutá postarám o pár hodinové bábo. Fakt zážitok na celý život.
    Celkovo, keď si spomínam na svoj jediný pobyt v nemocnici, tak mi tam chýbali informácie - o mne, o postupe, o všetkom, čo sa bude diať. Vtedy ako vystrašenej prvorodičke mi to ani nenapadlo, ale spätne si uvedomujem, že keby som sa sama neozvala, kto vie, kedy by si vôbec všimli moju zelenú plodovú vodu. Radšej asi nechcem vedieť, ale späť k téme: Podľa mňa mnohokrát nemajú ani lekári všetky informácie a možnosti liečby. Tiež nie som vôbec za to, aby sa zo všetkým išlo pod nôž. Tým nemám na mysli akútne prípady a záchrany života.
    Tiež niekedy nechápem myšlienky, však to vyberieme, bez toho sa dá žiť, hoci je možné problém riešiť trebárs úpravou stravy (žlčník) a podobne. Nie som lekár, určite sú prípady, kedy to inak nejde, ale určite sú aj prípady, kedy vhodná strava, cvičenie, prípadne zaliečenie pomôže viac ako chirurgia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, Nikky, to sis prožila solidní peklo. Já teda o tom krátkodobém ochrnutí po spinálu věděla, ale i tak to bylo velmi nepříjemné, ty pochyby, jestli se ten cit do noh vrátí... Úplně si to živě vybavuji i po těch mnoha letech.
      V nemocnicích bývá velice rozdílná péče a informovanost - přitom si myslím, že ta psychika je vážně extrémně důležitá a trochu laskavého povzbuzení (byť dokážu pochopit, že to v běžném švunku může být obtížné) může rekonvalescenci hodně pomoc.

      Přesně, když to jednou v těle je, tak to tam má nějaký význam a je dobré se snažit nejdříve o nápravu konzervativní cestou (pokud říznutí není nezbytně nutné). Třeba kdysi se říkalo, že slepé střevo je na nic a nyní se objevují informace, že v něm mohou sídlit ty prospěšné bakterie.

      Vymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.