úterý 11. srpna 2009

Něco o poslání

aneb  Mateřská dovolená

       sráží mě na kolena

 

 

Jeden z mnoha výkřiků ženy-matky

Mateřství je prý poslání,

mě k šílenství občas dohání....

 

Nakrmit, přebalit, jít si hrát...

Nakrmit, přebalit a dát spát...

 

A

 

co mě drtí víc než dost?

Nekonečná domácnost...

 

Víte, jak se občas cítím,

když do úklidu se zas řítím?

 

Spíše, než mateřství posel,

stokrát ničím umořený osel...

 

Já....

 

 

14 komentářů:

  1. je to poslání a nic na tom nezmění ani to, že se ti to nelíbí. dítě potřebuje matku víc než otce - nemluvím jen o citové závislosti. dobrá máma je dobrý základ dítěte do života.

    OdpovědětVymazat
  2. dítě potřebuje matku I otce. I dobrý otec je základem do života. A kromě toho, že otce potřebuje dítě, potřebuje ho taky matka, aby tou dobrou matkou mohla být. A uštvaná a vystresovaná žena nemůže být nikdy tak dobrou matkou, jakou by tatáž žena byla odpočatá a odreagovaná.

    OdpovědětVymazat
  3. hastone, i dobrá máma si občas potřebuje zakřičet. A některá si k tomu účelu založí třeba anonymní blog...

    Manželko, co dodat, napsalas´ to přesně. Myslím, že jako takymatka prostě chápeš...

    OdpovědětVymazat
  4. nominku, taky mě to občas přivádělo k šílenství. Ale dnes po čase (a dvou dětech) to vidím jinak... Užij si to, je to krásné a navíc ... za chvíli (pár let) to bude pryč. Chce to jen brát některé věci s nadhledem, nemít potřebu mít všechno v dokonalém pořádku. Víš, co se říká: \"bordel v bytě, zdravé dítě\" Kdybych si mohla vybrat, budu se klidně \"brodit\".
    A holky, souhlasím s vámi ... otec je důležitý. I když haston má v něčem taky pravdu. Matka má v životě dítěte asi důležitější roli. Já jsem u druhého dítěte byla doma jen půl roku a teď toho lituju. Klidně bych si pořídila i třetí.
    Držím palečky, ať to zvládáš:)

    OdpovědětVymazat
  5. Manzelko, můžu tě ujistit, že ač matka zatím jednoho dítěte, rozhodně nemám čtyřikrát do týdne volný večer. Volný večer jsem neměla už šest měsíců.

    OdpovědětVymazat
  6. Ale o tom topení koťat - dneska, poté, co mi dítě kontinuálně prořvalo od jedné do šesti celé odpoledne (zvládla řvát dokonce i mezi lžičkami jídla) - skoro jsem si chtěla zatopit...

    OdpovědětVymazat
  7. Tino, o tom žádná. Matka určitě minimálně v prvních letech je pro děti nenahraditelná. A ten slogan si taky říkávám, ale občas trochu upravený:
    kvílí dítě,
    bordel v bytě
    dorazí tě...

    Někdy je to nadoraz, než člověk uklidí jednu část bytu, příšery \"pomáhají\" s úklidem v druhé, každodenní vaření, praní, žehlení... to vše neustále a pořád s minimálním viditelným výsledkem... Asi to všechny známe. Do toho nevyspání. Teď se to pomalu lepší, ale mívala jsem stavy, kdy jsem myslela, že exploduju...
    A taky mě na druhé straně děsí, jak to všechno utíká...

    OdpovědětVymazat
  8. Nominku, napsala jsem ti básničku, máš ji u mě na blogu:)

    OdpovědětVymazat
  9. Manželko, odkaz jsem si přečetla, ta knížka je fakt dobře napsaná! Takové racionální připomínky občas pomáhají nezešílet!
    A nevyspání, nezávidím. U nás se to začíná po téměř sedmii letech trošku ustalovat. První měsíc prvního těhotenství se mi nějak rozjela nespavost a díky usilovné pomoci dětí se mi vyvinula v docela solidní poruchu spánku... Teď už je to tak dva měsíce konečně lepší, už spím i 4-5 hodin denně - díky tomu jsem schopná i něco napsat. Není tomu tak dávno, co jsem tolik naspala za týden...
    Držím palce, ať se taky co nejdřív vyspíš!

    OdpovědětVymazat
  10. squire, děkuji moc! Už jsem ji viděla, hned jak jsem otevřela \"bloguje.cz\", tak na mě vykoukla :-)
    Bylo to moc milé večerní překvapení!

    Ten pocit \"utopit, nebo prodat\" myslím zažije občas každá matka, ne každá se však odváží to přiznat...
    Jednu dobu jsem byla z nevyspání tak unavená, že mě uklidňovalo pomyšlení na to, že skočím z balkónu... Jinak jsem neviděla šanci na odpočinek...
    Občas to je nadoraz...

    OdpovědětVymazat
  11. ano, neměla jsi za půl roku jediný volný večer, pročež také nominkovi nepíšeš, ať se vzpamatuje, nasadí úsměv a je zase hodná vzorná maminka. ;)

    (Mimochodem, já za čtyři a půl roku jeden skorovolný večer měla... ale nevím, jestli bys takový chtěla: manzelka.bloguje.cz/643459-poslechni-si-jak-placou-aneb-manzelcin-vecer-ve-spolecnosti-minutu-po-minute.php )

    OdpovědětVymazat
  12. děkuju, taky držím palce! Spi a piš...

    OdpovědětVymazat
  13. Na konec básničky bych ještě vložila \"no to mě teda poser\" :))
    Znám. Tohle znám :)

    OdpovědětVymazat
  14. kowakova - jo, a jedna z těch příšerek by mě vzala za slovo a minimálně poblila... :-)

    Hm, ale jak tak čtu u Tebe, umíš si to trošku líp užít... (bývalá vodačka, co opilá projížděla Rožumberkem a teď je dodatečně ráda, že na ni Kowakova neplivla) :-))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za návštěvu blogu i za váš komentář.